L'Escola de Música i la Farsa posen en escena el musical "El despertar de la primavera" al Teatre Municipal de Berga

Última revisió 18-05-2023 18:31
18/05/2023

‘El despertar de la primavera’ (“Spring Awakening”) és un musical de pop-rock original de Broadway que tracta sobre l’amor adolescent, la violència de gènere, l’abús de poder i la incomprensió.

Una vintena de joves de l’Escola Municipal de música de Berga i el Conservatori de música del Pirineus juntament amb més d’una desena d’actors i actrius de l’Agrupació Teatral la Farsa protagonitzen aquesta proposta escènica que suposa la tercera col·laboració conjunta després de les produccions dels musicals ‘Oliver’ (2012) i ‘Annie’ (2014).

L’espectacle es representarà al Teatre Municipal de Berga els dies 20 i 21 de maig, a les 21 h i a les 18 h, respectivament. Les entrades costen 12 € (anticipada) i es poden adquirir anticipadament a través dels portals webs www.ticketara.comwww.lafarsa.cat i una hora abans de l’inici de la representació a la taquilla del teatre (15 €).

Un espectacle transgressor

El despertar de la primavera’ es basa en una novel·la que ningú va voler publicar pel seu contingut transgressor. L’obra escrita per Frank Wedekind a Munic, entre la tardor de 1890 i la primavera de 1891, està inspirada en els records d’adolescència de l’autor, el Gymnasium (el període escolar que comprèn les edats des dels 13 al 17 anys), on dos companys es van suïcidar. L’autor va editar l’obra amb els seus recursos econòmics a l’editorial Jean Gross, de Zurich, l’octubre de 1891.

El musical està protagonitzat pel Melchior, un jove intel·ligent i astut que, gràcies als llibres, ha après diversos aspectes sobre la sexualitat humana que la societat s’entesta a amagar. Ell és el confessor del seu amic i company de classe Moritz, que li explica que se sent torturat davant els somnis eròtics que acompanyen les seves nits. D’altra banda, la Wendla fracassa en l’intent que la seva mare li expliqui com s’engendren els nadons.

La versió berguedana

Un grup de nois i noies, de 13 a 17 anys, de l’Escola Municipal de Música de Berga han estat treballant la versió en català, tant la part musical com la teatral des de l’octubre de 2022. De fet, l’obra havia d’estrenar-se l’any 2020, però es va aturar per la pandèmia i ara s’ha reprès la producció amb un nou repartiment, ja que l’alumnat que en el seu moment estava preparant el muntatge ha finalitzat els estudis a l’escola de música.

El director de l’Escola Municipal de Música de Berga, Xavier Llobet, ha destacat el treball previ fet l’alumnat que va posar en marxa el musical abans de l’aturada per la pandèmia. Llobet ha dit que “bona part del treball de guió i els textos de les cançons el van fer els nois i noies que ja no són a l’escola i volem destacar-ho perquè hem tingut la feina una mica més fàcil gràcies a ells”. Llobet ha afegit que “es tracta d’un musical amb una música molt bonica, que toca temes que són molt actuals”.  

El director teatral del muntatge, Marc Marginet, ha destacat el treball realitzat pels protagonistes del musical. “És meravellosa l’energia que es desprèn a l’escenari amb tots els adolescents. Són dues hores d’espectacle amb dinou cançons amb molta canya, amb alt i baixos constants com passa en l’adolescència. En l’obra es tracten temes com la sexualitat, la relació amb els pares, l’abús de poder d’autoritat a les aules, l’empatia, les relacions entre adolescents, la pèrdua de la virginitat, la masturbació... És una sort fer un musical d’aquestes característiques a Berga”.  

Laia Torrabadella i Genís Campà interpreten els personatges de la Martha i el Georg, respectivament. D’una banda, la Laia ha explicat que “ha sigut un projecte molt divertit, ens ho hem passat molt bé i hi hem dedicat moltes hores, però hi ha hagut molt compromís per part de totes les persones participants i això ha fet que funcioni tot bastant bé”. D’altra banda, el Genís també ha destacat que “hem treballat totes les disciplines, hem estat molts mesos assajant la música i la posada en escena amb la Farsa i ens ha encantat gaudir-ho amb els adults. Ha sigut un gran plaer formar part d’aquest projecte”.

Una funció per als instituts

El dilluns 22 de maig, s’oferirà una funció especial adreçada a l’alumnat dels instituts de secundària de la capital berguedana. Es preveu l’assistència d’uns 350 alumnes. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha esmentat que es tracta “d’una proposta molt interessant pels adolescents perquè s’hi veuran reflectits”. A més, ha expressat el desig que aquest espectacle permeti “acostar el públic adolescent al teatre, que vegi que és un espai agradable i acollidor, en el qual les persones experimenten observant metàfores de les seves pròpies realitats i, per tant, obrir aquest espai al jovent de la ciutat és un dels fruits que pot tenir aquesta obra”.

Presentació del musical 'El despertar de la primavera', al Teatre Municipal de Berga
Marc Marginet, Xavier Llobet, Laia Torrabadella, Genís Camprà i Eloi Escútia en la presentació del musical 'El despertar de la primavera', al Teatre Municipal de Berga
Autor: Ajuntament de Berga