L'Escola Municipal de Música de Berga aposta per una àmplia oferta en els programes de música comunitària

Última revisió 14-10-2022 15:48
14/10/2022

L’EMMB ha presentat aquest divendres, 14 d’octubre, els diferents projectes de música comunitària que porta a terme el centre per tal que la música formi part de l’educació integral de les persones en les diferents etapes de la seva vida.

Es tracta del projecte Superfilharmònics, les classes de sensibilització musical per a l’alumnat de l’Escola d’Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt, l’oferta d’activitats pels usuaris i usuàries del Centre Obert de Berga i uns tallers de curta durada que s’oferiran a la ciutadania sobre diferents temàtiques vinculades a la música i altres arts escèniques.

Democratització de la música

El director de l’EMMB, Xavier Llobet, ha destacat la importància de “facilitar l’accés a la música a col·lectius, que per raons socials, culturals o econòmiques no vindrien a fer música. Estudiar música és car i tenim la preocupació d’obrir aquests projectes a tots aquests col·lectius i estendre’ls també a l’àmbit comarcal. Som un servei públic i intentem que pugui tenir accés a la música el màxim de ciutadania possible”.   

El regidor d’Educació, Eloi Escútia, també ha fet referència a “la democratització de la música i fer que sigui un element essencial en la formació de les persones a qualsevol edat”. Per a Escútia, “la música ha de ser una formació que les persones l’incorporin al llarg de la seva vida. Valorem molt positivament la feina i les propostes de l’escola de música, així com l’aposta per treballar l’expressió corporal. Esperem donar aquest tomb i que la societat valori més aquesta formació”.

Música a les aules de primària

Superfilharmònics és un projecte de democratització cultural creat per l’EMMB que actualment arriba a uns 430 alumnes. El projecte iniciat el curs 2014-2015 estava destinat a tot l’alumnat de 3r i 4t de primària de les escoles de Berga, Sant Jordi de Cercs, i des d’aquest curs, també es farà a l’Escola Santa Maria d’Avià. L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, s’ha mostrat contenta que el municipi pugui formar part del projecte. “La música és un element molt important de cohesió, d’igualar a tothom, i tot i que representa un esforç econòmic important pel nostre ajuntament, ho fem amb molt de gust. A més, els pares i mares de l’associació de l’escola també s’hi han involucrat i creiem que és una molt bona notícia i esperem que duri molt temps aquesta col·laboració. Tenim moltes ganes de veure el resultat a final de curs”.

Superfilharmònics es realitza dins dels grups-classe i forma part de l’horari escolar. S’ofereixen classes de pràctica orquestral atorgant un instrument a cada alumne/a, que pot ser violí, viola, violoncel i contrabaix o trompeta, trombó, clarinet i bombardí. El 27 de maig es preveu fer una actuació de tots els grups de Superfilharmònics, a la plaça de Sant Pere, per interpretar músiques de La Patum de forma conjunta.

A més, des de fa dos cursos, s’ofereix la possibilitat de continuar de manera extraescolar a l’alumnat de 5è i 6è rebent classes grupals a l’EMMB. Enguany, durant aquest primer trimestre, l’alumnat de 4t treballarà, de manera excepcional i específicament la creativitat, a través d’un projecte ideat i conduït pel director musical i creatiu Juanjo Grande, gràcies a una subvenció atorgada per la Diputació de Barcelona. El 7 de desembre, es farà un concert conjunt al Teatre Municipal per compartir amb el públic el treball efectuat. Mònica Roca, coordinadora dels projectes de música comunitària de l’EMMB, ha explicat que “es tracta composició col·lectiva de cada classe en què es treballarà la temàtica dels planetes, a partir de l’obra musical de Gustav Holst”.

Sensibilització musical

D’altra banda, professorat de l’escola es desplaça, des de fa anys, a l’Escola d’Educació Especial Llar Santa Maria de Queralt per oferir un servei de sensibilització musical i musicoteràpia a l’alumnat del centre. Mònica Roca, ha comentat  que “l’objectiu és despertar emocions i estimular de manera conscient a un alumnat altament sensible a qualsevol estímul musical. Crec que el professorat de l’EMMB fa una tasca molt important oferint aquesta possibilitat als nois i noies del centre”.

Oferta musical al Centre Obert

L’EMMB també ofereix propostes extraescolars per a l’alumnat de primària que forma part del programa de Serveis Socials del Centre Obert de Berga. Enguany, s’ofereix una proposta de sensibilització musical pel grup de 1r a 3r de primària i una proposta de teatre i expressió corporal pel grup de 4t a 6è, amb la voluntat de proporcionar activitats variades i propostes atractives en l’àmbit de les arts escèniques per a aquest alumnat. Tal com ha comentat Mònica Roca, “es tracta d’alumnat amb risc d’exclusió social i famílies vulnerables, que des de l’escola de música se’ls ofereix la possibilitat de fer música aquí, i així poder complementar-ho amb la resta d’activitats”.

Tallers de curta durada per a la ciutadania

Una altra de les apostes d’enguany és l’ampliació de l’oferta d’activitats de curta durada, a través d’activitats gratuïtes i tallers de pagament. Per exemple, s’ha iniciat un taller de teatre i expressió corporal, i pròximament s’impulsarà un club de música adreçat al públic adult. En aquest sentit, Xavi Llobet ha esmentat que un dels objectius és crear públic, ja que “el fet d’anar al club de música pot despertar les ganes d’anar a concerts”.

 

Presentació dels projectes de música comunitària de l'EMMB
Presentació dels projectes de música comunitària de l'EMMB
Autor: Ajuntament de Berga