L’Hospital Sant Bernabé de Berga ha completat la seva integració al Servei Català de la Salut després que el Govern de la Generalitat de Catalunya hagi aprovat aquest dimarts, 25 de febrer, la creació de l’empresa pública Salut Catalunya Central que gestionarà el centre hospitalari d’abast comarcal. Així es tanca el procés de cessió de l’hospital iniciat formalment el 31 de juliol de 2017 quan el Departament de Salut i l’Ajuntament de Berga van anunciar el traspàs de la gestió de l’equipament sanitari al CatSalut. L’acord d’aprovació del Govern català suposa un canvi en la titularitat de l’hospital berguedà que deixarà de dependre administrativament del consistori. Això comportarà una millora en la governança de l’hospital disposant d’una major solidesa econòmica i també agilitzarà els tràmits burocràtics a l’hora de relacionar-se amb la resta de proveïdors del Sistema de Salut de Catalunya, tenint en compte que el Departament de Salut ostenta les competències en matèria hospitalària.
L’alcaldessa de Berga i presidenta del Patronat de l’Hospital Sant Bernabé, Montse Venturós, s’ha mostrat satisfeta amb el canvi de model de gestió de l’hospital a través de la creació d’aquesta empresa. Venturós ha afirmat que “la prioritat de l’equip de govern ha estat sempre garantir una sanitat pública i universal que havia perillat anys enrere. Amb aquest acord assolim la fita històrica de poder garantir el servei hospitalari comarcal i el blindatge de tots els serveis assistencials que es presten a dia d’avui, així com el manteniment de les condicions laborals dels treballadors i treballadores i la titularitat municipal de l’edifici. L’alcaldessa ha afegit que “el procés del traspàs ha estat llarg i costós, però no hem defallit i hem destinat tots els esforços per fer-ho possible. Ara cal caminar cap a una integració sanitària pública a tot el territori del Principat de Catalunya”.
El procediment del canvi de gestió de l’hospital va començar l’octubre de 2016 quan l’Ajuntament de Berga va establir els primers contactes amb la Gerència Territorial de Salut de la Catalunya Central. El 22 de desembre de 2016 es va produir una trobada amb la Conselleria de Salut en què els representants municipals van exposar les dificultats de gestió que comportava per a l’administració local l’actual model de governança de l’hospital, a causa de la manca de competències en l’àmbit hospitalari. Tanmateix, el consistori estava sotmès a un pla d’ajustament econòmic a causa de l’endeutament municipal i això impedia un canvi en la fórmula jurídica de la titularitat de l’hospital gestionat per la Fundació Sant Bernabé constituïda com a organisme autònom municipal. Posteriorment, es va iniciar el treball conjunt amb la Gerència Territorial de Salut de la Catalunya Central per explorar la viabilitat del canvi de model de gestió del centre hospitalari i la concreció dels passos a seguir per fer-ho efectiu.
El 31 de juliol de 2017 es va realitzar l’anunci oficial de la creació d’una empresa pública anomenada Salut Catalunya Central per a la gestió íntegra de l’Hospital Comarcal Sant Bernabé, a partir de l’1 de juliol de 2018. D’aquesta manera, es va establir un acord per realitzar la cessió d’usos de l’equipament basat en tres premisses: el manteniment del caràcter 100% públic de l’hospital, el manteniment de la cartera de serveis i de les condicions laborals del personal sanitari i la participació del territori en l’empresa pública a través d’un òrgan consultiu vinculat a l’hospital. L’anunci es va realitzar a l’hospital i va comptar amb els representants dels agents implicats en el procés del traspàs de la gestió de l’equipament sanitari: el Conseller de Salut, Antoni Comín, el director del CatSalut, David Elvira, la gerent de la regió sanitària de la Catalunya Central, Marta Chandre, i l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós.
La posada en funcionament de l’empresa pública prevista inicialment per a l’1 de juliol de 2018 es va aturar a causa de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola, fet que va comportar la suspensió de l’autonomia catalana de forma temporal. D’altra banda, l’Ajuntament de Berga va completar a l’abril de 2019 els tràmits administratius necessaris per incloure totes les parcel·les edificades de l’hospital per realitzar-ne la cessió d’ús al govern català.
El traspàs de la gestió de l’Hospital Sant Bernabé a la Generalitat suposa una sèrie d’avantatges per a tots els agents implicats. D’una banda, facilitarà les contractacions i els subministraments de l’activitat diària del centre d’acord amb el Servei Català de la Salut. Això garantirà la viabilitat i la rendibilitat econòmica del centre i el manteniment del règim laboral del personal actual d’acord amb el Conveni del SISCAT. Tanmateix, augmentarà la capacitat de generar nous serveis assistencials i la possibilitat d’atraure professionals.
D’altra banda, s’incrementarà la capacitat de l’Ajuntament de Berga a l’hora de generar polítiques pròpies en matèria de salut delegades a l’administració local, com per exemple, les accions de prevenció de la malaltia, entre d’altres. També es garanteix el manteniment del patrimoni de l’Ajuntament de Berga, ja que el traspàs de la gestió només contempla la cessió d’ús de l’equipament hospitalari. Per últim, el Patronat de l’Hospital mantindrà la gestió directa de la Residència Sant Bernabé com a servei públic integrat dins de l’estructura del consistori. Per tant, el canvi de titularitat de l’hospital no afectarà l’equipament residencial ni modificarà les condicionals laborals del personal.