Més de 180 persones gaudeixen de l'empostissat de La Patum accessible

Última revisió 11-06-2024 11:35
11/06/2024

Un total de 182 persones han gaudit de La Patum 2024 a la plaça de Sant Pere de Berga gràcies a l'empostissat situat a les escales de La Berruga.

Aquesta és una de les mesures que impulsa el Consell Comarcal del Berguedà amb l'Ajuntament de Berga per fer més accessible la celebració.

Aquest empostissat està reservat per a persones amb mobilitat reduïda o que tinguin més d'un 65% de discapacitat reconeguda o que siguin majors de setanta-cinc anys. Des que es va posar en marxa el servei, el 2008 i fins aquest 2024, han pogut utilitzar l'empostissat 2.046 persones.

Enguany, els dies que hi va haver més demanda per alguna d'aquestes places van ser per veure La Patum de lluïment de dijous i la de diumenge. Es va haver de fer un sorteig per atorgar les places disponibles i, tot i això, no es va poder absorbir tota la demanda.

El Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga han gestionat l'empostissat per la Patum de lluïment de dijous (35 usuaris) i diumenge (37 usuaris), la Patum completa de dijous (24 usuaris) i diumenge (26 usuaris) i també el divendres a La Patum infantil (31 usuaris a la de lluïment i 29 a la completa). En total, 182 persones entres usuaris i acompanyants. Tot i que aquests han estat els dies que el servei s'ha ofert a persones amb diversitat funcional i entitats amb un servei específic de reserva de places, acompanyament, coordinació i seguretat, l'espai també s'ha cedit específicament als usuaris de la Fundació la Llar per a la celebració de la seva Patum, que es va dur a terme per segon any consecutiu a la plaça de Sant Pere. I, també el dimecres en l'inici del Corpus a la passada del migdia.

La majoria dels usuaris que han gaudit dels espais són de La Fundació la Llar, del centre de dia Cim d'Estela, la residència l'Onada de Casserres, la Fundació AMPANS, SAR Mont Martí de Puig-reig i l'entitat Autisme Berguedà. També hi ha pogut accedir persones a títol individual sempre que hagin complert els requisits.

L'empostissat de La Patum accessible ha comptat amb la col·laboració de la Creu Roja del Berguedà i la Policia Local de Berga i el suport de la Fundació La Llar.

Bona acollida de les motxilles vibratòries

El servei de bucles magnètics i motxilles vibratòries, una altra de les mesures de La Patum accessible d’enguany, ha tingut una molt bona acollida. A La Patum de lluïment de dijous es van fer servir les 5 motxilles disponibles i un bucle magnètic. També s'havien reservat pel concert de barraques de dissabte de Corpus. La pluja, però va fer que només una usuària fes ús del servei reservat.

L'ampliació d'aquesta mesura iniciada el 2023 ha fet possible que les persones sordes i amb baixa audició poguessin gaudir de la festa. Així mateix, s’ha sensibilitzat a la resta de la població de la necessitat d'implementar mesures d'inclusió a La Patum.

Llengua de signes i accessibilitat visual

També es va oferir un servei de traducció de la llengua de signes catalana  per a persones sordes signants en la retransmissió de La Patum de la Llar i a la de lluïment de diumenge en directe per Televisió del Berguedà.

Finalment, també es van editar 40 programes de la festa en braille i 70 programes de mà en lletra gran per facilitat l'accessibilitat visual.