Més de 800 alumnes d'una desena de poblacions catalanes passaran per la 13a Fira del Coneixement celebrada a Berga

Última revisió 19-04-2023 19:27
19/04/2023

El Pavelló de Suècia de Berga acull aquesta setmana la 13a edició de la Fira del Coneixement, un esdeveniment dedicat a la divulgació de la ciència i la tecnologia entre l’alumnat de 4t d’ESO, Batxillerat i cicles formatius.

Uns 820 alumnes d’Artés, Badalona, Bagà, Barcelona, Berga, Gironella, Manresa, Sallent, Sant Sadurní d’Anoia i Terrassa visitaran la fira durant les jornades del 19 i 20 d’abril. La fira també és oberta a la ciutadania i es recomana visitar-la a la tarda, quan l’afluència d’estudiants és menor. La Fira del Coneixement està organitzada per la Universitat Politècnica de Catalunya, l’Exploratori dels Recursos de la Natura i l’Ajuntament de Berga amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

La directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, Dolors Grau, ha comentat que “el valor afegit de la fira és l’edat tan propera que hi ha entre l’alumnat que presenta els projectes de recerca i els estudiants que venen a escoltar les explicacions sobre aquest coneixement. Això crea una sinergia molt interessant que fa que els diferents grups que visiten la fira mostrin interès pels projectes i no vulguin marxar sense veure’ls tots”.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha valorat positivament la tasca desenvolupada per l’Exploratori dels Recursos de la Natura mitjançant l’organització de diferents iniciatives al llarg de l’any com la Fira del Coneixement, el Fòrum de Joves Talents de Catalunya, la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura o els Cursos Explora per conèixer el medi natural. Sànchez ha comentat que “tenim una formació continuada, però malauradament no tenim un grau que s’imparteixi 100 % a Berga o al Berguedà. Tot i això, hem d’agrair molt a l’Exploratori aquesta aproximació al món universitari i al coneixement”.

Projectes de recerca

L’edició d’enguany compta amb vuit estands de diferents grups de recerca d’estudiants que estan finalitzant els estudis de màster i doctorat, que mostren els projectes que estan desenvolupant en els àmbits de l’arquitectura, l’enginyeria, la ciència i la tecnologia, entre altres. Per exemple, el públic pot trobar iniciatives relacionades amb la intel·ligència artificial, les construccions resistents als terratrèmols, la sostenibilitat, la innovació en la construcció d’edificis saludables i eficients, les xarxes de codi obert, un estudi pioner sobre salut visual en infants d’entre vuit i quinze anys, la biomedicina, la biologia i la medicina computacional.

Homenatge a Josep Font Soldevila

La Fira del Coneixement ha homenatjat el professor Josep Font Soldevila, fundador de la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura (UCEN) i codirector de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, que va morir el juliol de 2022. L’organització ha projectat un vídeo dedicat al professor a l’inici de l’acte de presentació de la mostra en què han participat la vicerectora de responsabilitat social i igualtat de la UPC, Josefina Antonijuan; la directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura, Dolors Grau i l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez

Dolors Grau ha dedicat unes paraules a Josep Font Soldevila en l’atenció als mitjans de comunicació que s’ha fet abans d’iniciar l’acte. Grau ha explicat que per a Font, “la Fira del Coneixement era una de les activitats que més l’omplien. Crec que a ell li donava vida aquest contacte amb els joves i el fet de transmetre aquest coneixement”.

Cooperació i desenvolupament

La presentació de la fira s’ha completat amb una conferència titulada “Viu una experiència transformadora a la UPC: Implica’t en cooperació per al desenvolupament”, a càrrec de Gemma Fargas Ribas, directora del Centre de Cooperació per al Desenvolupament de la UPC. Fargas ha explicat prèviament que la xerrada s’emmarca en la commemoració de l’any internacional del diàleg com a garantia de pau. Fargas ha destacat que la UPC treballa en la cooperació per al desenvolupament promovent “la igualtat d’oportunitats als països del sud a través de projectes de recerca i transferència de tecnologia, ja que el professorat i l’alumnat, poden aportar el seu coneixement traslladant-se i cooperant amb aquests països i la seva població per enfortir-los i fomentar un món amb justícia social”.