Motxilles vibratòries per a persones sordes: "És com si fóssim més dins de la plaça"

Última revisió 30-05-2024 23:48
30/05/2024

La Patum ha implementat l’ús de bucles magnètics i motxilles vibratòries per promoure l’accessibilitat auditiva. 

Carme Martí va perdre l'oïda arran d'un tractament oncològic, que li ha fet reaprendre moltes coses. Ara torna a caminar, parla perfectament i ja sap llegir els llavis. Però li faltava una cosa per viure de nou: sentir La Patum com la sentia abans

La Carme i la seva parella, Jepi Soldevila, són de Navarcles, i patumaires de tota la vida. Avui han vingut amb tota la família, per viure l'experiència de les motxilles vibratòries, una eina més de la Patum inclusiva, que impulsen el Consell Comarcal del Berguedà i l'Ajuntament de Berga.

Només posar-se-la, li han saltat les llàgrimes, i ha dit: "Quasi no es pot explicar, és emocionant ser-hi una altra vegada". Ha ballat a la sortida dels turcs i cavallets, i ha estat a la primera fila de les maces, espolsant-se’n les guspires: “És com si tornés a estar més ficada dins de la plaça”, ha dit, per resumir l’experiència. 

Com ella, quatre persones més s'han posat les motxilles, que converteixen la música de la plaça en una vibració per al cos. I es distribueixen també amb un bucle magnètic, que permet a les persones que porten audiòfon o implants coclears, netejar el soroll de la plaça, i sentir més bé la música

Sentir La Patum per primera vegada 

A l’altra banda de la plaça, sota les escales de la Berruga, seguien la Patum de lluïment Rosanna Camprubí i la seva parella, Joan Boixader, balladors i subcampions d’Espanya de la seva categoria. “Soc absolutament sorda, quan ballo, el Joan em transmet la música amb els moviments, i ara aquí noto els moviments de les comparses d’una altra forma, amb tota una vibració al cos”, explicava. Al costat, una altra usuària, Marta Baliellas, assegurava haver notat, gràcies a la motxilla, la “solemnitat” de la música de l’àliga

Les motxilles estaran disponibles també dissabte durant els concerts de Barraques. Enguany, a més, la Patum de Lluïment de diumenge serà transmesa amb llengua de signes catalana per TV Berguedà, i aquesta una altra de les novetats importants de la Patum inclusiva. 

Iniciatives per promoure l'accessibilitat 

Fa anys, que la Patum de Berga fa passos per a la inclusió real de tota la ciutadania, al marge de les seves capacitats. Des del 2008, hi ha un empostissat per a persones amb mobilitat reduïda, que aquest Corpus arribarà a les 2.000 persones de públic. 

I, a més, s’edita el programa de mà de la Patum en sistema de lectura braille, i el programa de mà amb lletra gran, per a les persones amb dificultats de visió. 

 

Marta Baliellas i Rosanna Camprubí han estat dues de les persones que han utilitzat les motxilles vibratòries
Marta Baliellas i Rosanna Camprubí han estat dues de les persones que han utilitzat les motxilles vibratòries
Autor: Ajuntament de Berga