El Convent de Sant Francesc ha acollit la presentació del nou vestuari dissenyat pel modista berguedà Jordi Rafart.
Les dotze del migdia de l’últim dissabte abans de Corpus. El claustre de Sant Francesc és ple a vessar. Quatre tamborets, una tela negra gegant i un plafó que anuncia el motiu del moviment: es presenten els vestits nous dels gegants de La Patum. Sonen les campanes i el públic comença a aplaudir. No paren fins que els quatre protagonistes de la gala ocupen els seus tamborets: Albert Rumbo, historiador; Dani Massana, cap de colla dels gegants; Ivan Sànchez, l’alcalde de la ciutat; i Jordi Rafart, el dissenyador dels vestits nous.
Rumbo és el primer que pren la paraula, després d’una breu introducció del presentador de l’acte, Eric Calderer. L’historiador recorda que la indumentària dels gegants havia arribat a marcar la moda en altres èpoques: “Les senyores de Berga es pentinaven com les gegantes”. Ell ja ha vist els nous vestits, que s’amaguen darrere la tela negra, avança que són “extraordinaris” i no dubta que “són els gegants més ben vestits del país”. Rumbo també reivindica que, per primer cop a la història, els vestits han estat dissenyats des de Berga: “Hem d’estar molt orgullosos que algú de casa hagi fet aquests vestits”.
L’historiador passa el micròfon a Dani Massana, que aprofita la seva intervenció per agrair, en nom de la comparsa dels gegants, la implicació de totes les persones que han treballat perquè aquesta Patum s’estrenin vestits. I no es mossega la llengua a l’hora d’opinar sobre la nova indumentària: “És acollonant”.
El següent a parlar és l’alcalde, Ivan Sànchez. Està convençut que “és un dia que marcarà la història” i ho justifica: “És la primera vegada que els vestits es presenten abans d’hora”, “és la primera vegada que s’aplaudeix abans de començar l’acte” i “és la primera vegada que el Dani s’avé a parlar”. L’alcalde també recorda la infància viscuda precisament amb Jordi Rafart, amb qui comparteix generació, i explica que la primera geganta vella que van viure és la del 78, font d’inspiració de Rafart per als nous vestits. Sànchez reivindica que “el fet que els vestits siguin diferents ens ha de fer sentir orgullosos” i acaba fent una referència als patumaires que no hi són: “Per a ells, avui també és un dia històric, i segur que l’estan gaudint”.
I l’últim a parlar abans del moment més esperat és Jordi Rafart. Deixa clar des d’un primer moment que “això no és un projecte qualsevol”, sinó “el projecte que qualsevol dissenyador hauria somiat”. Explica que els vestits han suposat un any de feina i que s’hi ha treballat fins a última hora. Tot plegat, per crear una indumentària que connecta com mai abans els quatre gegants: “Hi ha un color que es repeteix en tots els gegants, hi ha un fil conductor”. També insisteix en la idea que “són uns gegants pensats en 360 graus, cuidats des de tots els cantons”.
Ha arribat el moment. Diversos geganters col·locats en finestres de la segona planta del convent són els encarregats d’abaixar la tela que, fins ara, ha tapat els quatre gegants. Aplaudiments llarguíssims i un oh etern. Mòbils alçats i bullici. Gent de totes les edats s’acosta als quatre gegants i es fixa en els detalls de les noves peces. Seran al claustre durant tot el cap de setmana, on es podran visitar de franc.
En paral·lel a la presentació dels nous vestits, als passadissos de la primera planta s’ha inaugurat una exposició dels vestits que els gegants han portat en el passat. Per Patum, els gegants —amb els nous vestits posats— marxaran a la plaça, però l’exposició de les peces antigues es quedarà a Sant Francesc i serà visitable.