Berga és un dels municipis afectats pel Pla Especial de Sequera de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
Es tracta d’una eina que té l’objectiu fonamental i prioritari d’assegurar l’abastament de la població, minimitzant els efectes negatius sobre l’estat dels recursos hídrics i els impactes econòmics sobre les activitats que utilitzen l’aigua com a factor de producció. La capital berguedana està inclosa en la llista de municipis en situació d’excepcionalitat per sequera, fet que comporta una sèrie de restriccions d’aigua en els usos urbans.
Les mesures establertes per als municipis en estat d’excepcionalitat inclouen la limitació del volum màxim d’aigua per habitant i dia, la prohibició de regar zones verdes i jardins públics i privats amb algunes excepcions, la limitació de l’ús d’aigua per ompliment de piscines, la neteja de vehicles, la neteja de carrers i mobiliari urbà, les fonts ornamentals, les granges i l’eliminació de pols en l’aire. Podeu consultar la informació completa en aquest enllaç.
Els últims mesos, l’Ajuntament de Berga ha habilitat punts de càrrega d’aigua provinent de les fonts del Lledó per poder mantenir les tasques de neteja viària o el reg de l’arbrat sense gastar aigua potable.
La Generalitat de Catalunya també ha implementat campanyes de comunicació adreçades a la ciutadania amb guies i mecanismes per promoure l’estalvi d’aigua d’ús domèstic. La iniciativa recull una desena de consells per estalviar aigua a casa com per exemple: tancar l’aixeta mentre ens ensabonem, ens rentem les dents o ens dutxem; dutxar-se en comptes de banyar-se; recollir l’aigua de la dutxa per aprofitar-la per a altres usos; vigilar amb el dipòsit del vàter; aprofitar al màxim la capacitat de la rentadora i el rentaplats; no fer ús del vàter com una paperera; reparar les fuites d’aigua de les aixetes, les canonades i les cisternes; reutilitzar l’aigua; instal·lar airejadors i reductors a les aixetes i vigilar el que llancem per l’aigüera. Podeu consultar la informació detallada en aquest enllaç.