L’Ajuntament de Berga ha acollit aquest dijous, 1 de juliol, una nova secció ordinària del ple de la corporació que s’ha fet de forma presencial i ha estat emesa en directe per Televisió del Berguedà. La sessió ha començat amb la lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior corresponent al passat mes de juny.
L’àrea de Recursos Humans ha presentat una proposta per efectuar la modificació de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament de Berga. Aquesta proposta contempla l’adequació i reconversió de dos llocs de treball i l’increment salarial del personal municipal que preveu la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat (LPGE) per a l’any 2021. D’una banda, en diverses sessions de la Mesa General de Negociació es va acordar adequar el lloc de treball de cap de servei de manteniment de la ciutat amb la mateixa puntuació i complement específic que el lloc de cap de medi ambient i serveis públics. També es va acordar la reconversió d’un lloc de treball de caporal/a de la Policia Local per un lloc de treball de caporal/a de planificació, atesa la necessitat de disposar d’un caporal/a que es dediqui a la planificació i execució dels esdeveniments planificats al llarg de l’any a la ciutat. D’altra banda, la present modificació de la RLT també ha de reflectir l’increment salarial del 0,9 % en els conceptes retributius del personal al servei de la corporació per a l’any 2021, tal com obliga la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat. La proposta de modificació de la RLT ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP, ERC, JxB i l’abstenció del PSC.
La part de control del plenari s’ha iniciat amb la presentació d’una moció per part del grup municipal de la CUP. Es tracta d’una moció de suport a l’activista independentista, Marcel Vivet. El 16 de juny de 2021, l’Audiència de Barcelona va condemnar Vivet a 5 anys de presó i una multa de més de 2.000 € pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat per la manifestació de l’any 2018 contra el sindicat de la policia espanyola Jusapol per homenatjar els policies nacionals que havien actuat durant els fets de l’1 d’octubre. El text pretén expressar la solidaritat del consistori berguedà a Marcel Vivet, així com rebutjar la sentència i exigir a la Generalitat de Catalunya que es retiri com a acusació particular de les causes obertes per l’exercici del dret a la lliure manifestació, entre d’altres. La moció ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP, ERC, JxB i el vot negatiu del PSC.
En la part de control, s’ha donat compte de les disposicions d’alcaldia i les Juntes de Govern Local adoptades des de l’última sessió ordinària i també s’ha presentat l’informe trimestral sobre el personal eventual.
Un cop finalitzada la part de control s’ha donat pas al torn de precs i preguntes per part dels diferents grups municipals a l’oposició. El grup municipal de Junts per Berga ha formulat una pregunta sobre la previsió per a la cobertura de la plaça de cap de Drets Socials davant la imminent jubilació de la persona que ocupa la plaça actualment. El grup municipal ha reiterat la petició sobre la realització d’un ple extraordinari sobre el futur de la residència municipal. També ha demanat una valoració als regidors d’ERC que es van incorporar a l’equip de govern sobre la gestió dels dos primers anys de mandat per part de la CUP, tenint en compte les dedicacions dels regidors i regidores. El grup ha preguntat sobre els 700.000 € de crèdit previstos als pressupostos de 2021 per finançar inversions de Capítol 6, sobre el cost dels actes del Corpus de 2021, sobre la previsió per licitar les obres per a la reparació del pont de la Fàbrega que es va malmetre fa un any i sobre la xifra d’expedients sancionadors que s’han tramitat sobre l’abandonament de deixalles i voluminosos al carrer.
El grup municipal del PSC s’ha referit al fraccionament i el venciment de contractes de diversos serveis de la ciutat com el de la neteja viària. El portaveu del grup socialista ha preguntat sobre les reclamacions patrimonials referents a aspectes urbanístics i també s’ha referit a la relació contractual de SUMAR amb la residència municipal. El portaveu socialista també ha fet preguntes sobre si s’ha incoat algun expedient per obligar a actuar a les persones propietàries d’una finca del carrer Barcelona que està en mal estat i també ha fet referència a l’expedient sobre l’organització de la passada prevista pel dijous de Corpus.
La sessió ha acabat amb l’obertura del torn de preguntes dels veïns i veïnes als membres del consistori per donar compliment a un dels mecanismes que preveu el Reglament de Participació Ciutadana per fomentar la intervenció de la ciutadania en les sessions ordinàries del ple de la corporació. En aquesta ocasió, s’han rebut dues preguntes: la primera sobre la previsió o no de condicionar el tram de carretera del carrer Quim Serra que connecta el CAP Berguedà amb l’Hospital de Berga, i la segona sobre la possibilitat de substituir les bandes reductores de velocitat de la calçada per altres ressalts més reduïts per evitar les dificultats que representen especialment, pels vehicles d’emergències.