L’Ajuntament de Berga ha celebrat aquest dijous, 3 de març, la sessió ordinària del ple municipal en què s’han tractat diferents qüestions relacionades amb la ciutat. La sessió ha començat amb la lectura d’una declaració institucional amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, que se celebrarà el pròxim dimarts, 8 de març. La lectura ha estat realitzada per la regidora de Feminisme i LGTBI, Roser Valverde, en representació del conjunt de regidores i grups polítics del consistori berguedà. El text insta a treballar per assolir la plena igualtat de drets de les dones en tots els àmbits.
La sessió ha continuat amb la intervenció de l’alcalde, Ivan Sànchez, en representació dels regidors i regidores de l’ajuntament, per mostrar el rebuig de la corporació al conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna. L’Ajuntament de Berga també ha reconegut la tasca del periodista berguedà i corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio, Manel Alías, i el càmera berguedà del programa ‘Planta Baixa’ de TV3, Pep Vendrell, que es troben desplaçats a la zona per cobrir informativament el desenvolupament de la guerra entre Rússia i Ucraïna.
Posteriorment, s’ha portat a terme la lectura i aprovació de l’acta de la sessió anterior corresponent al ple ordinari del mes de febrer.
L’àrea d’Intervenció ha presentat dues propostes per efectuar l’aprovació d’expedients de reconeixement extrajudicial de crèdits. La primera proposta fa referència a les factures mensuals de desembre i gener de 2021 per a l’encomana del servei de neteja d’edificis i equipaments municipals que realitza l’empresa municipal BRG Serveis MP, SLU. La segona proposta fa referència a una sèrie de factures de serveis i subministraments que no han estat tramitades degudament i per a les quals no existia el crèdit pressupostari suficient en la partida corresponent de l’exercici de 2021. Les propostes contemplen incorporar aquestes obligacions al pressupost de l’exercici corrent per poder procedir al seu pagament. Les dues propostes han estat aprovades amb els vots favorables de la CUP i ERC i les abstencions de JxB i el PSC.
En aquesta sessió s’ha presentat una proposta per a l’aprovació de l’annex de l’ordenança reguladora de preus públics referent a les obres literàries promogudes pel consistori berguedà per divulgar el patrimoni natural de la serra de Queralt. En concret, s’ha fet l’edició i publicació de dos llibres, un sobre el patrimoni florístic i un altre sobre les espècies d’ocells presents a l’entorn natural de la serralada de Queralt. La proposta de preus públics és la següent:
La proposta d’aprovació de preus públics ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP i ERC i les abstencions de JxB i el PSC.
L’àrea de Serveis Econòmics ha presentat una proposta per modificar l’ordenança reguladora de l’impost de plusvàlua, l’impost referent a l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana (IIVTNU). La modificació sorgeix de la necessitat d’adaptar-la a la normativa vigent arran de la sentència emesa pel Tribunal Constitucional l’octubre passat que invalida la manera com es calcula l’impost que cobren els ajuntaments en les vendes, donacions o herències d’immobles. La proposta del nou text de l’ordenança va ser sotmesa a un procés de consulta pública prèvia, del 2 al 16 de febrer de 2022, per tal que la ciutadania pogués fer aportacions i suggeriments, però no se’n va rebre cap. La proposta per modificar l’ordenança de l’impost de plusvàlua ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP i ERC i les abstencions de JxB i el PSC.
El plenari ha acordat iniciar cinc procediments sancionadors vinculats a la comissió de diferents possibles infraccions relacionades amb l’ordenança municipal reguladora de la tinença d’animals domèstics i gossos potencialment perillosos. Les infraccions recollides en els expedients fan referència a tenir un gos potencialment perillós sense disposar de la llicència corresponent, portar els gossos deslligats i sense morrió en les vies públiques i la negativa o resistència a facilitar la informació requerida per les autoritats competents, així com el subministrament d’informació inexacta o falsa. Les persones sancionades disposaran de 10 dies hàbils per poder presentar les al·legacions corresponents en cada cas. Les cinc propostes d’expedients sancionadors han estat aprovades per unanimitat.
Els grups municipals de la corporació han votat la incorporació per urgència d’una moció conjunta per condemnar la invasió militar d’Ucraïna per part de la Federació Russa. El text insta a aturar la guerra de forma immediata i demana a la Unió Europea i els estats membres a mobilitzar els recursos necessaris per prestar el suport humanitari a les persones que estan patint la guerra i les persones que fugen del país. El consistori també es compromet a acollir persones ucraïneses refugiades al municipi i a coordinar la recollida de material d’ajuda humanitària. La moció ha estat aprovada de forma unànime.
En la part de control de la sessió plenària s’ha fet la donació de compte de la contractació temporal d’una educadora per a l’Escola Bressol Flor de Neu a causa de l’increment imprevist del nombre d’infants i lactants inscrits a l’escola, així com per poder fer front a la necessitat sobrevinguda de realitzar l’acolliment de l’alumnat en grups bombolla d’acord amb les directrius i recomanacions de les autoritats governamentals per la variant òmicron de la Covid-19. Posteriorment, s’ha fet la donació de compte de les disposicions d’alcaldia i de la Junta de Govern Local adoptades des de la darrera sessió ordinària.
A continuació, s’ha donat compte de diversos informes econòmics. Es tracta de l’informe anual de control intern de l’exercici de 2021 i els informes de control financer de l’exercici de 2020. També s’ha donat compte dels informes trimestrals de tresoreria sobre el període mitjà de pagament, la morositat i les obligacions de subministrament d’informació al Ministeri d’Hisenda corresponents al 4t trimestre de 2021. Per últim, s’ha donat compte de l’informe trimestral sobre el personal eventual.
Un cop finalitzada la part de control s’ha donat pas al torn de precs i preguntes per part dels diferents grups municipals a l’oposició. El grup municipal de Junts per Berga ha preguntat sobre l’estat de la modificació de l’ordenança de civisme i ha fet un prec per demanar si és possible fer algun tipus d’actuació per millorar el ferm dels terrenys privats propers a l’Hospital Sant Bernabé, que els usuaris i usuàries utilitzen com a zona d’aparcament. El grup ha preguntat si el consistori disposa d’un projecte per a la dinamització turística i cultural de la Torre de la Petita, un cop hagin finalitzat les obres en aquest element patrimonial. Una altra de les qüestions formulades ha estat sobre les aportacions fetes per la ciutadania en les consultes fetes fa un any per redefinir la normativa urbanística del POUM en els equipaments situats a l’est del nucli urbà i la zona del Menfis. JxB ha fet un prec demanant recuperar el format de la Fira de Maig anterior a la irrupció de la pandèmia i també ha instat l’equip de govern a revisar el model de participació ciutadana a l’hora d’impulsar diferents actuacions que afecten el veïnat de la ciutat. El grup també ha plantejat diferents dubtes sobre la seguretat en la mobilitat dels usuaris i usuàries de la ronda Moreta un cop s’hagi restablert el trànsit de vehicles a la zona. JxB ha demanat si el consistori ha sol·licitat subvencions per a l’adquisició de materials i equipaments per a l’estimulació sensorial pels centres educatius de la ciutat. Per últim, el grup també ha demanat per la licitació dels serveis de personal tècnic i atenció al públic del Teatre Municipal.
El grup municipal del PSC ha formulat un prec per tal que es puguin reprendre les emissions en directe del ple per Televisió del Berguedà. També ha reiterat les preguntes formulades en els últims plens sobre diferents qüestions relacionades amb el contracte de les obres de la ronda Moreta. El portaveu socialista ha constatat la vulneració del dret dels regidors i regidores per accedir a la informació certificada d’expedients i ha demanat rebre resposta per escrit de diferents peticions realitzades. A més, també ha fet referència al projecte de l’estació d’autobusos de la Rasa dels Molins.
La sessió ha finalitzat amb l’obertura del torn de preguntes dels veïns i veïnes als membres del consistori per donar compliment a un dels mecanismes que preveu el Reglament de Participació Ciutadana per fomentar la intervenció de la ciutadania en les sessions ordinàries del ple de la corporació. En aquesta ocasió, no s’han rebut preguntes de la ciutadania a través de l’adreça electrònica de Participació Popular. En canvi, sí que hi ha hagut preguntes per part del públic sobre l’impacte visual de la instal·lació de caixes i fils de telefonia a les façanes del portal de Santa Magdalena i sobre l’obligació del consistori d’haver de realitzar la neteja de zones de propietat privada.