L’Ajuntament de Berga ha celebrat aquest dijous 7 de novembre, la sessió ordinària del ple municipal en què s’han tractat diferents qüestions relacionades amb la ciutat.
La sessió ha començat amb una declaració institucional de l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, en representació dels membres de la corporació municipal, i un minut de silenci en record de les víctimes i persones afectades per la DANA al País Valencià i Castella-la Manxa.
El ple ha començat amb la lectura i aprovació de l’acta de l’última sessió celebrada al consistori. Es tracta de la sessió ordinària del 3 d’octubre de 2024.
En aquesta sessió s’ha presentat una proposta de reconeixement extrajudicial de crèdit (REC) vinculada a diferents àrees per imputar en el pressupost corrent les obligacions de pagament de despeses compromeses indegudament. Es tracta de despeses relacionades amb serveis de caràcter essencial i necessari que deriven de contractes licitats i formalitzats, la vigència dels quals ha finalitzat o sense haver efectuat la licitació del contracte quan era preceptiu. L’import total de la proposta és de 109.194,60 €. La proposta de REC ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP (6) i ERC (2), l’abstenció de JxB (4) i els vots contraris del PSC (3) i el BeGI (2).
En aquesta sessió s’ha presentat una proposta referent a la modificació puntual del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Es tracta d’una proposta que consisteix en l’aprovació provisional d’una modificació que pretén corregir les discrepàncies existents entre la normativa urbanística de l’estudi de detall del sector PAU-25 i la documentació gràfica del POUM de Berga. Per una banda, una correcció referent als usos i, per altra banda, la qualificació d’un espai situat entre el carrer Tossalet de les Forques, la carretera de Sant Fruitós i la parcel·la de la carretera de Sant Fruitós, 57, que el POUM qualifica de sistema d’espais lliures i l’estudi de detall com a zona d’ús terciari. Aquest espai funcionalment no té cap possibilitat d’ús com a zona verda, ja que es tracta d’un talús en la zona esmentada. La proposta de modificació del POUM va ser aprovada inicialment en la sessió ordinària del passat mes de juliol. Durant el termini d’exposició pública no es va presentar cap al·legació. La proposta d’aprovació provisional de modificació puntual del POUM ha estat aprovada per unanimitat.
En la part de control de la sessió plenària s’ha dut a terme la donació de compte de l’adjudicació del contracte administratiu de serveis per a la neteja viària; la liquidació de l’exercici econòmic de 2023 de l’Ajuntament de Berga i els ens vinculats al consistori. També s’ha donat compte de les disposicions d’alcaldia i de la Junta de Govern Local adoptades des de la darrera sessió ordinària.
El grup municipal de la CUP ha presentat una moció de solidaritat amb el País Valencià amb motiu de les inundacions causades per la DANA el passat dimarts 29 d’octubre i que van afectar diversos municipis del País Valencià i Castella-la Manxa. El text fa referència a la situació de les persones afectades i la gestió política de l’emergència causada pel temporal. Mitjançant aquesta moció es vol mostrar la solidaritat del consistori berguedà amb les víctimes i les famílies de les persones afectades, així com agrair la tasca solidària de les persones i entitats que s’han implicat en la recollida i distribució de material per atendre les necessitats dels afectats. També es vol promoure l’agermanament amb municipis del País Valencià per compartir experiències i aprenentatges en diversos àmbits. En els acords de la moció també es pretén denunciar el dèficit fiscal i l’infrafinançament crònic del País Valencià, així com l’actuació i gestió de la prevenció d’emergències, de l’emergència mateixa i de tota la gestió posterior per part del President de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón. La moció ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP (6), ERC (2), JxB (4) i BeGI (2) i l’abstenció del PSC (3).
Un cop finalitzada la part de control s’ha donat pas al torn de precs i preguntes per part dels diferents grups municipals a l’oposició.
El grup municipal Junts per Berga ha formulat preguntes sobre la instal·lació de l’enllumenat de Nadal; la destinació d’una aportació econòmica de 200.000 € de la Diputació de Barcelona; les actuacions previstes per millorar l’eficiència de la xarxa d’aigua potable; la comissió de seguiment de la concessió del CEM El Tossalet entre el consistori i la Federació Catalana de Natació; la denúncia feta per l’ajuntament referent a l’ocupació de dos pisos d’emergència social; la redacció i actualització dels plans de protecció civil per a municipis; la cobertura d’una plaça vacant per jubilació a l’Oficina de Turisme; el pagament de les obres d’accés a les noves urgències de l’Hospital de Berga; l’elaboració del reglament de teletreball; la previsió de modificació puntual del POUM que afecta al local dels Castellers de Berga; la revisió de l’itinerari i freqüència de pas del bus urbà a les residències de la ciutat; la reunió de la comissió de nomenclàtor per tractar les anomalies en la nomenclatura de diverses vies del municipi; la finalització de les obres de sectorització del Teatre Municipal; el pla d’inversió a la residència municipal, la licitació del projecte de finalització de les obres de la urbanització dels Pedregals i l’estat d’execució dels pressupostos d’enguany.
El grup municipal del PSC ha fet preguntes sobre la calendarització de l’actualització del contracte de gestió de l’aigua potable; l’elaboració de convenis amb les entitats esportives de la ciutat; el termini de finalització de les obres de sectorització del Teatre Municipal; la reprogramació de l’obra de teatre de La Farsa suspesa per l’endarreriment de la finalització de les obres; la programació cultural prevista a l’equipament teatral pel 2025; l’arranjament de voreres, el manteniment de l’arbrat que comporta molèsties al veïnat de diferents habitatges, la millora de la il·luminació al passeig de la Pau i el barri de Santa Eulàlia i l’estació d’autobusos.
El grup municipal del BeGI ha fet sobre la millora del servei del bus urbà; la inseguretat a causa de diversos casos d’apunyalament amb arma blanca; la protecció civil davant dels riscos geològics; el pagament de les obres d’accés a les noves urgències de l’Hospital de Berga; el paper de l’oposició i les iniciatives impulsades pel grup municipal del BeGI per millorar la ciutat; la planificació sobre la plantació i substitució d’arbrat i la tipologia d’espècies del verd urbà; la possibilitat de fer un mercat de Nadal; l’execució de les obres de reparació de la ronda Moreta i la licitació de les obres de finalització de la urbanització dels Pedregals.
La sessió ha finalitzat amb l’obertura del torn de preguntes dels veïns i veïnes als membres del consistori per donar compliment a un dels mecanismes que preveu el Reglament de Participació Ciutadana per fomentar la intervenció de la ciutadania en les sessions ordinàries del ple de la corporació.
En aquesta ocasió, el consistori no ha rebut preguntes de la ciutadania a través de l’adreça electrònica de Participació Popular.
A més, hi ha hagut intervencions del públic assistent. Hi ha hagut precs i preguntes sobre l’incivisme a la zona propera al local d’oci nocturn de la ronda Moreta, una incidència amb l’Oficina Local d’Habitatge, la ubicació de residus d’un establiment comercial a la via pública, la implementació d’accions policials contra la venda de substàncies estupefaents, la normativa sobre l’horari d’obertura de barberies, les actuacions previstes per revertir la inseguretat al barri vell, la millora de l’enllumenat i la poda d’arbrat al passeig de la Pau, l’efectivitat de les detencions policials, la instal·lació de càmeres de seguretat al carrer Major.