El Teatre Municipal programa propostes de teatre, música, humor, dansa i divulgació durant el primer semestre de 2022

Última revisió 03-02-2022 09:55
26/01/2022

Berga iniciarà una nova programació cultural formada per setze propostes de teatre, música, dansa i divulgació que es portaran a terme al Teatre Municipal entre els mesos de febrer i juny de 2022. La programació conté vuit espectacles impulsats per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, a través de Programa.cat.

A més, hi haurà tres concerts programats per l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus en el marc de la celebració del 50+1 aniversari del centre. La resta de la programació estarà organitzada per l’AFA Escola Santa Eulàlia de Berga i l’AFA Escola Princesa Làscaris de Casserres, Tràfec Teatre, La Closca, l’Agrupació Teatral La Farsa, l’Escola de Ballet M. Alba i Càritas Parroquial de Berga. El material de difusió de la temporada cultural d’hivern i primavera ha estat dissenyat per l’estudi FURA.

Una desbandada tràgica i cruel

"Els fusells de la senyora Carrar" obrirà la programació teatral el 6 de febrer, a les 18 h. La Cia. alGalliner interpretarà un muntatge escrit per Bertolt Brecht basat en un episodi cruel i silenciat de la Guerra Civil espanyola conegut com la "Desbandá". Es tracta d’una massacre de la població civil promoguda per l’exèrcit nacional a la carretera que uneix Màlaga i Almeria, el febrer de 1937. Màlaga va resistir l’aixecament militar dels colpistes durant set mesos i la seva població va haver de suportar les amenaces constants del general Queipo de Llano a través de la ràdio, el qual, des de Sevilla va atemorir la població civil amb amenaces de mort pels milicians i de violació per a les seves companyes. L’espectacle, dirigit per Albert Gonzàlez, compta amb música en directe d’Anna Farriol i Carles Belda i les interpretacions de Montse Vidal, Santi Ricart, Marc Solé, Òscar Castellví, Núria Herrero i Joan Monistrol. Aquesta obra havia estat programada anteriorment, però la Covid-19 va impedir que es pogués representar al Teatre Municipal de Berga. Per aquest motiu, l’espectacle torna a formar part de l’oferta cultural i del cicle de memòria històrica d’enguany.

Concert simfònic

L’orquestra del Conservatori de música dels Pirineus i les escoles municipals de música de Berga, la Seu d’Urgell i Puigcerdà interpretaran el concert del projecte simfònic en el marc de la celebració del 50+1 aniversari de l’EMM Berga. El concert estarà dirigit per Oleguer Aymamí i comptarà amb obres de Purcell, Beethoven, Offenbach, Agustina i Sokhatskyy. L’actuació es farà el 13 de febrer, a les 19 h.

Drama rural amb rerefons de postguerra

"Terra de voltors" de Pep Coll i Àngel Amazares és una obra teatral basada en un fet real. Els masovers, un matrimoni i les seves dues filles, van ser brutalment assassinats a la masia de Laortó, situada a la Vall de Carreu (Pallars Jussà), l’any 1943. En una època en què calia donar una imatge de "nova" Espanya, un crim múltiple colpeja un territori destapant les misèries d’institucions i persones. Un drama rural, amb rerefons de postguerra, on cinc intèrprets es desdoblaran en vint personatges per endinsar-nos en un passat que sembla perpetuar els errors al llarg dels temps. El muntatge compta amb les interpretacions de Mònica Lucchetti, Mercè Rovira, Dani Arrebola, Ignasi Guasch i Àngel Amazares. L’espectacle forma part del cicle de memòria històrica i es farà el 19 de febrer, a les 19 h.

Educar amb sentit comú

L’AFA de l’escola Santa Eulàlia de Berga amb la col·laboració de l’AFA de l’escola Princesa Làscaris de Casserres organitzen una conferència titulada "Educar amb sentit comú", a càrrec d’Armando Bastida, infermer de pediatria i pare de tres fills. L’any 2006, Bastida va posar en marxa un blog personal, on parlava sobre la salut infantil, l’educació i l’alimentació dels infants i, dos anys més tard, va entrar a formar part de l’equip de pediatria del Centre d’Atenció Primària Est de Terrassa. El 2017 va publicar el llibre Soy papá: guía para criar con sentido común i, posteriorment, va crear el projecte "Criar amb sentit comú" amb l’objectiu d’oferir cursos de criança, salut i educació a mares i pares. L’any 2019 va publicar la novel·la gràfica Sana, sanita i el 2021 va fer els llibres de contes Cuentos para criar con sentido común i Cuentos para criar con amor y respeto. Des de l’any 2017, Armando Bastida fa conferències per tota la península adreçades a famílies i professionals de la salut i l’educació. El 5 de març, oferirà una conferència al Teatre Municipal, a les 12 h.

Oye Polo World Tour

L’espectacle d’humor "Oye Polo World Tour" farà parada a la Sala Casino de Berga l’11 de març (20 h), en el marc dels actes del 8M. Oye Sherman i Ana Polo protagonitzen aquesta gira mundial d’homenatge a referents feministes contemporanis com Pablo Motos, Bertín Osborne i Edu Galán. La periodista i humorista, Ana Polo, protagonitza amb Oye Sherman el podcast OYE POLO a Radio Primavera Sound. També presenta l’espai "Feministic", un programa sobre dones i tecnologia que s’emet a Fibracat TV i també recorre la geografia catalana amb els seus monòlegs. Maria Rovira, coneguda com a Oye Sherman, és guionista i monologuista. Forma part del col·lectiu “El Soterrani” i col·labora al programa "Està passant" de TV3 i a "L’irradiador" d’iCAT.

Justificar les males decisions

Tràfec Teatre presentarà "Les mans d’Euricide", una obra de l’escriptor brasiler Pedro Bloch. El muntatge interpretat per Pep Mollar explica la història de Gumersind Tavares, un home que torna a casa després de set anys d’absència i s’adona que tot ha canviat. El protagonista comença a explicar al públic els motius d’aquesta absència i inicia un recorregut pel seu passat, transcorre entre escenes sovint inconnexes i intenta justificar un reguitzell de males decisions que l’han portat fins a aquest punt tan fosc i sense retorn de la seva vida. L’obra dirigida per Pep Mollar i Lídia Canals es representarà el 12 i 13 de març, a les 21.30 i les 18 h, respectivament.

Revisant Cyrano de Bergerac

Uns estudiants de teatre, joves, ardents, divertits, juguen a explicar-nos un clàssic que els encanta i els apassiona: Cyrano de Bergerac! Aquesta és la història d’un home especial, atrevit, valent... que camina per la vida amb el barret tort, contemplant l’univers, que li agraden els llibres, el teatre, però sobretot, sobretot, la poesia; escriu poemes cada dos per tres. L’amor pels altres, el desengany i la frustració, la guerra (la física i l’interior), la passió́, l’enginy, l’orgull... són els ingredients que configuren aquest entranyable personatge. I tots, tots nosaltres, en som el batec. Jo, Cyrano! La jove companyia de La Closca tornarà a pujar a l’escenari del Teatre Municipal per interpretar una versió del text teatral Cyrano de Bergerac d’Edmond Rostand, un any després que el teatre berguedà acollís l’estrena de l’espectacle. El muntatge, dirigit per Ivan Otaola i Ariadna Fígols, comptarà amb les interpretacions d’Alba Amills, Pau Comellas, Estel Díaz, Dalmau Díaz, Eudald Feliu, Jana Mozas, Júlia Ribera i Jordi Surinyac. L’obra es farà el 20 de març, a les 18 h.

Vertiginosa comèdia d’embolics de Molière

1672, França. Molière i la Companyia del Rei estrenen una comèdia de costums amb un embolic familiar on es recull l’afany de saber de les dones i posa en evidència un poeta mediocre i cregut de l’època. 2019, Catalunya. Molière i només dos actors estrenen la mateixa comèdia de costums amb un embolic familiar, on amb un joc interpretatiu que trenca les convencions, s’hi recull la burla dels pedants d’avui dia. Enric Cambray i Ricard Farré interpreten tots els papers de "Les dones sàvies", una producció del Teatre Maldà que es representarà a Berga el 25 de març, a les 21.30 h.

Banda i solistes

L’Escola Municipal de Música de Berga celebrarà el seu 50+1 aniversari a través de diferents iniciatives que es portaran a terme al llarg de l’any. Una de les propostes programades és un concert dirigit per Judit Marmi, a càrrec d’alumnes i exalumnes de l’escola i el Conservatori de música dels Pirineus juntament amb la Banda de l’EMM Berga i el Conservatori de música dels Pirineus, en el qual actuaran com a solistes. L’actuació es farà el 26 de març, a les 19 h.

L’envelliment en la societat actual

Què pot portar a desitjar la mort d’algú que estimes? Quin sentit té mantenir en vida el cos d’algú que ha perdut totes les facultats que ens fan humans? Aquestes són algunes de les qüestions que planteja "El pes d’un cos", una obra teatral escrita i dirigida per Victoria Szpunberg. Una filla ha de cuidar del seu pare, qui, després de patir un ictus, viu un procés de deteriorament físic i mental que el converteix en un ésser totalment dependent. La manca de recursos econòmics propis i la precarietat que viuen les administracions públiques farà que la situació entri en una mena d’espiral de caiguda lliure. El muntatge està protagonitzat per Laia Marull, Quim Àvila, David Marcé i Sabina Witt. La representació es farà el 2 d’abril, a les 21.30 h.

Una orquestra de corda i un DJ compartint escenari

Camerata Bacasis és una orquestra de cambra nascuda a la Catalunya Central que celebra una dècada de vida amb l’espectacle "Electrobacasis". Es tracta d’una proposta que compta amb la participació de DJ Arzzett i que s’allunya dels tòpics d'una “típica” orquestra de música clàssica. L’espectacle inclou la interpretació de grans èxits musicals dels últims 50 anys: des de cançons d'ABBA, passant pel rock català, un YMCA o fins a músiques de discjòqueis com Avicii o David Guetta, entre altres. El concert està organitzat per les àrees de Joventut i Cultura i s’emmarca en els actes joves de la Festa de Sant Marc. L’actuació es farà el 30 d’abril, a les 21.30 h.

Democràcia familiar

L’Agrupació Teatral La Farsa posarà en escena el muntatge "Consell Familiar" de Cristina Clemente. Els pares han volgut que la seva unitat familiar sigui una autèntica democràcia. En aquesta família s’hi escull un president, se segueixen unes estrictes normes electorals i es disposa d’un regulat sistema econòmic amb hisenda pròpia i autèntiques estructures d’estat. Quan l’Aina s’adona que aquest sistema ja no els és prou útil i decideix reclamar-ne un de nou, es produirà un daltabaix de conseqüències imprevistes, i és que els pares d’aquest estat familiar faran tot el que estigui a les seves mans per apaivagar la dissidència. Angelina Vilella dirigirà aquest muntatge interpretat per Maria Corominas, Eudald Feliu, Sergi Selva, Anna E. Puig i Eric Calderer. Les representacions es faran el 7 i 8 de maig, a les 21.30 h i les 18 h, respectivament.

La utilitat de la llàntia dels desitjos

Quins tres desitjos demanaries a una llàntia meravellosa amb un geni capaç de concedir el que demanes? "La llàntia meravellosa" de Festuc Teatre és un espectacle de titelles que explica la història de la Nur i la voluntat d’aconseguir el seu únic desig: que la seva mare es curi de la malaltia que pateix. Un desig que no es pot complir perquè el geni només pot concedir desitjos a la persona que ha trobat la llàntia. El geni és capaç de concedir riquesa, bellesa, poder o fama, però es troba una nena que no anhela cap d’aquestes coses i és així com la seva història ens farà qüestionar la utilitat de la llàntia. L’espectacle es farà el 14 de maig, a les 18 h.

La màquina del temps

"La màquina del temps" és una cantata fresca i divertida, un viatge per la història que porta a passar per les sonoritats i estils més diversos, tot plegat amb el segell de singularitat i qualitat a parts iguals del seu compositor i protagonista, Arnau Tordera, autor de la cantata amb la col·laboració d’Antoni Font-Mir en la dramatúrgia acompanyat per les Corals Infantils de l’EMM Berga i un conjunt instrumental format per a l’ocasió amb alumnat del centre. El concert forma part dels actes de celebració del 50+1 aniversari de l’EMM Berga. La cantata es farà el 22 de maig, a les 18 h.

Cantar i ballar amb El Pot Petit

El Pot Petit farà parada a Berga amb la gira "Vull cantar i vull ballar". Es tracta d’un espectacle estrenat l’any passat amb un nou repertori i que suposa una declaració d’intencions. El grup reivindica la necessitat de cantar i ballar per ser feliços. Per això, tot i la pandèmia volen continuar cantant i ballant, encara que sigui amb mascareta, amb el cul a la cadira, amb distàncies i amb litres de gel hidroalcohòlic. En aquest espectacle, el Pau i la Jana es troben fora del Pot i sense els seus amics a prop no saben què fer. Cantant i ballant els aniran retrobant. Qui serà el primer a fer-los bellugar sense parar? El mico? Els pirates Rodamons? El Drac Rac? Sigui qui sigui, segur que els farà cantar i ballar com mai! L’espectacle es farà el 29 de maig, a les 18 h. El concert està organitzat amb la col·laboració de les àrees de Festes i Cultura i comptarà amb la participació puntual de l’alumnat de l’EMM Berga.

Dansa solidària

L’Escola de Ballet M. Alba tancarà la programació cultural amb un espectacle solidari de dansa amb motiu del 45è. Festival de final de curs de l’escola i en benefici de Càritas Parroquial de Berga. L’alumnat oferirà un repertori variat amb l’objectiu d’apropar diferents tipologies de dansa al públic, com per exemple: coreografies de ballet clàssic, neoclàssic, contemporani o hip hop. L’espectacle es farà el 5 de juny, a les 18 h.

Informació i venda d’entrades

La venda d’entrades dels espectacles programats per l’Ajuntament de Berga, l’EMM Berga i el Conservatori de música dels Pirineus ("Els fusells de la senyora Carrar", Concert Simfònic de l’Orquestra del Conservatori de música dels Pirineus, "Terra de voltors", "Oye Polo World Tour", "Les dones sàvies", La Banda de l’EMM Berga i Solistes, "El pes d’un cos", "Camerata Bacasis & DJ Arzzett", "La llàntia meravellosa", "La màquina del temps" i "El Pot Petit") es posaran a la venda a través del portal web www.ticketara.com a partir del 27 de gener, a les 9 h. La venda d’entrades per Internet es tancarà el mateix dia de la realització dels espectacles, a les 12 del migdia. La venda d’entrades a la taquilla del Teatre Municipal de Berga, es farà una hora abans de l’inici dels espectacles. L’àrea de Cultura també posa a disposició de la ciutadania un canal per atendre consultes a través de l’adreça de correu electrònic cultura@ajberga.cat i al telèfon 600 463 398. L’horari d’atenció telefònica serà de dilluns a divendres, de 9 a 13 h.

La informació sobre la venda d’entrades de la resta d’espectacles de la programació caldrà consultar-la en els cartells específics de cada espectacle.

Imatge de la programació cultural d'hivern i primavera de 2022. Disseny: FURA

Et pot interessar