"Àgora Cultural Berga" enceta un cicle de conferències amb una ponència sobre ETA i l'assalt a la caserna amb Antoni Batista

Última revisió 11-04-2023 17:30
11/04/2023

El 16 de novembre de 1980 es va produir l’assalt armat a la caserna de Berga per part d’un comandament d’ETA.

L’operatiu es va iniciar amb el desarmament de dos soldats que feien la ronda al voltant de la caserna. L’assalt no va prosperar i va ser frustrat per un sentinella de la caserna. Aquest divendres 14 d’abril, es donaran a conèixer fets i informacions inèdites sobre aquest episodi que forma part de la història de la capital berguedana amb una conferència a càrrec d’Antoni Batista, periodista i doctor en Ciències de la Comunicació. La sala de plens de l’Ajuntament de Berga acollirà aquesta ponència, que es portarà a terme a les 19 h.

Una extensió d’Àgora Cultural

Aquesta conferència s’emmarca en el projecte ‘Àgora Cultural Berga’, una iniciativa nascuda l’any 2018 amb l’objectiu de difondre el patrimoni històric i cultural de la ciutat a través d’activitats de divulgació. L’alcalde i regidor de Patrimoni Cultural i Museus, Ivan Sànchez, ha esmentat que “la marca ‘Àgora Cultural’ s’ha consolidat i, fins i tot, ha superat les expectatives que teníem quan es va iniciar el projecte. S’ha convertit en una marca molt reconeguda a Berga, arreu de la comarca i també a les comarques veïnes”. Sobre Batista, Sànchez ha dit que “per mi és una de les grans patums del periodisme de casa nostra... Per Berga és un orgull que hagi decidit acompanyar-nos en aquesta conferència inicial”.

Enguany, el projecte creix amb un nou cicle de conferències que comptarà amb diverses personalitats com l’esmentat periodista Antoni Batista que oferirà una xerrada titulada ‘ETA i Catalunya. L’assalt a la caserna de Berga. Fets i informacions inèdites de l’assalt a la caserna el novembre de 1980’. Una altra de les persones que participarà en el cicle serà el fotoperiodista Emilio Morenatti, guanyador del Premi Pulitzer 2021 pels retrats que va fer sobre l’impacte en les persones grans de la pandèmia de la Covid-19.

El comunicador i empresari, Xavier Gual, ha estat l’artífex de l’extensió del projecte ‘Àgora Cultural Berga’. Gual ha explicat com es va gestar la idea de crear aquest nou cicle de conferències per eixamplar el projecte i ha concretat que la seva aportació consistirà en “proposar diferents persones del món del periodisme, al qual estic vinculat, que vulguin venir a Berga de forma desinteressada per explicar aspectes importants sobre fets locals o més genèrics”.

La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, ha expressat la seva satisfacció amb la nova proposta cultural del projecte. Perarnau ha assegurat que “quan es va plantejar la idea no ens ho vam ni pensar. Vam pensar que era una proposta interessantíssima i em consta que hi ha molta gent que està esperant aquesta xerrada sobre l’assalt a la caserna”.   

L’assalt a la caserna  

Antoni Batista és un periodista expert en ETA, ja que ha estat un dels temes que ocupat la seva trajectòria professional i acadèmica. Batista oferirà una conferència per conèixer com es va produir l’assalt a la caserna a través de la informació proporcionada per les persones que van protagonitzar els fets. Batista ha comentat que “ha aplicat la polifonia de fonts per explicar un mateix fet des de diverses fonts”. El periodista ha afegit que podrà oferir “una versió original de la qüestió”, ja que ha parlat amb els caps del comandament terrorista que van preparar l’operació, el soldat desarmat que feia guàrdia en el moment de l’assalt, el coronel José López de Sepúlveda que presidia el tribunal militar encarregat de jutjar l’assalt a la caserna i Sílvia Ventura, l’advocada catalana que defensava alguna de les persones implicades en el cas.

Presentació del cicle de conferències d'Àgora Cultural Berga
Xavier Gual, Ivan Sànchez i Alba Perarnau durant la presentació del cicle de conferències d'Àgora Cultural Berga
Autor: Ajuntament de Berga