El Ple de l'Ascensió diu "sí" a la celebració de La Patum de 2022 després de dos anys sense festa per la pandèmia

Última revisió 10-06-2022 10:33
29/05/2022

L’Ajuntament de Berga ha aprovat la celebració de La Patum de 2022, després de la suspensió de les dues edicions anteriors de la festa (2020 i 2021), a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Els regidors i regidores de la corporació s’han reunit en sessió extraordinària per aprovar la celebració de les festes del Corpus, que es portaran a terme del 15 al 19 de juny de 2022. L’acord dels membres del plenari ha estat unànime i ha arrencat els aplaudiments del públic que ha omplert la sala de plens del consistori berguedà durant la celebració del Ple de l’Ascensió que s’ha fet aquest diumenge, 29 de maig.

Parelles d’administradors i administradores

A continuació, s’ha portat a terme el nomenament de les parelles d’administradors i administradores que s’encarregaran de representar els antics quatre barris de la ciutat durant la celebració dels actes principals de la festa berguedana.

Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls):

Ferran Sabata Amado i Judit Balaguer Madrid    

Sant Pere (Esclafidors Rebentats):

Estanislao Triviño Tort i Margarita Font Solé

Centre o Carrer Major (Esclafidors Embotits):

Josep Cunill Canals i Carme Cuartielles Arévalo

Raval (Ravanisses):

Joaquim Muñoz Martorell i Raquel González Pijoan

Reconeixement patumaire

Tot seguit, s’ha formulat la proposta per determinar les persones que rebran el títol de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement de la seva implicació en les tasques d’organització o el desenvolupament de la festa. Enguany, s’atorgaran 26 títols de Patumaire i 18 títols de Patumaire d’Honor. També s’ha acordat fer un reconeixement pòstum a la berguedana Maria Dolors Santandreu Soler, historiadora que va posar al servei de la ciutat la seva estima per La Patum i el patrimoni històric i cultural berguedà.

Títols de Patumaire

Jordi Vilajuana Camprubí

Clàudia Bozoch Lemus

Míriam Zamora Lindo

Rafael Martín Figueras

Jordi Gómez Catrino

Alba Caro Durán

Meritxell Sánchez Vázquez

Pedro Valdés Gras

Jesús Herrera Mellado

Mar Barniol Baraldés

Míriam Prat Gutiérrez

Laura Prat Gutiérrez

Marina Riu Suades

Joan Gassó Capdevila

Antonio Cabello Torres

Susagna Barniol Canals

Roger Casals Forcat

Marta López Muns

Eric Clusella Galobart

Camí Casas Virgili

David Casaponsa Armengou

Pere Fernández Uribe

Manel Medina Abrié

Eric Calderer Trujillo

Hèctor Aranda Jaraba

Jordi Cuartielles Guiu

 

Títols de Patumaire d’Honor

Joan Balaguer Marceló

Alba Boixader Pérez

Jèssica Camins Casals

Eva Fernández Casabella

Jordi Fontquerni Rosell

Joan Freixa Marceló

Jordi Galera Rosich

Ramon Llinares Hernández

Queralt Martínez Escobet

Ana M. Peñalver Rodríguez

Aurora Porta Salas

Josep M. Pujol Pujols

Jordi Rafart Pascuet

Jordi Vilaredes Solé

M. Carme Villalba Martínez

Núria Casellas Viñas

Alfredo Rodríguez Calvo

Rosa Boixader Prat

Posteriorment, s’ha nomenat les quatre parelles d’administradors i els representants de la comparseria patumaire per a la signatura del Llibre de Registres dels Administradors, Administradores i caps de colla de La Patum. Es tracta d’una tradició documentada des de l’any 1619, la qual va ser recuperada l’any 1993.

Cartells anunciadors de la festa

En aquesta sessió també s’ha donat a conèixer el resultat de la votació popular dels concursos de cartells anunciadors de La Patum i La Patum Infantil que es va portar a terme del 10 al 24 d’abril al Convent de Sant Francesc i que va comptar amb la participació de 1.197 persones.

El cartell amb el lema ‘400 anys de lluita’ de Sílvia Crusafon Moya i Anna E. Puig Rodríguez ha estat l’obra guanyadora del certament amb 173 vots (27,76 %). El cartell titulat ‘Ressorgiment’ de Núria Pla Borràs ha estat la segona opció més votada amb 158 vots (25,36 %), fet que el converteix en l’accèssit del concurs. ‘Play La Patum’ de Vicenç Villagrasa Jovensa ha sumat 127 vots (20,38 %), seguit de ‘L’ull que tot ho veu’ de Jordi Cirera Ayerbe que ha obtingut 106 vots (17,01 %) i ‘Quins nervis!’ de Jordi Plana Pey que ha assolit 45 vots (7,22 %). La votació va comptar amb 623 vots, dels quals, es van registrar 12 vots en blanc (1,92 %) i 2 nuls (0,32 %).

Pel que fa a la categoria infantil, la proposta titulada ‘Patumaires de foc’ de Tània Espelt de l’Escola Santa Eulàlia ha estat la guanyadora amb 177 vots (30,83 %). Les següents propostes més votades han estat ‘Patum sense mascareta’ de Jana Folcrà de l’Escola Vedruna (96 vots – 16,72 %), ‘La Patum reneix, després d’un mal temps floreix’ de Guiu Escánez de l’Escola Santa Eulàlia (77 vots – 13,41 %), ‘La Patum dels Àngels’ de Marwa Khoula de l’Escola Vedruna (72 vots – 12,54 %), ‘Rams descontrolats’ de Max Costa de l’Escola Vedruna (72 vots – 12,54 %) i ‘Els nans més bells’ de Paula Capdevila de l’Escola Santa Eulàlia (69 vots – 12,02 %). La votació va registrar 574 vots, dels quals, 10 vots en blanc (1,74 %) i 1 vot nul (0,17 %).

Celebrar que és Patum a Berga

El Ple de l’Ascensió ha finalitzat amb parlaments realitzats per la regidora de Patum i l’alcalde de Berga. D’una banda, la regidora Roser Valverde s’ha referit a la melangia patumaire i la necessitat dels berguedans i berguedanes d’aferrar-se als records de l’última Patum viscuda després de dos anys de suspensió de la festa per la pandèmia. La regidora ha esmentat el que suposa la represa de la festa i el desig que tothom pugui tornar a celebrar i gaudir La Patum.

D’altra banda, Ivan Sànchez ha destacat la importància de teixir vincles i treballar de forma unitària per fer que “La Patum sigui la millor festa dels Països Catalans i del món”. En aquest sentit, l’alcalde ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva per vetllar per la imatge i el bon funcionament de la festa, així com l’obligació de protegir, dignificar i transmetre la festa a les futures generacions. Sànchez també s’ha referit als sentiments que desprèn la festa i ha recordat aquelles persones que ja no són entre nosaltres, fent un esment especial per a Josep Maria Isanta, Jordi Cussà i Dolors Santandreu. L’alcalde ha instat a tothom “a viure una de les millors Patums de les nostres vides”.

Sortida del Tabal

Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, s’ha portat a terme la penjada dels cartells anunciadors d’enguany a les cartelleres municipals de l’edifici consistorial. Posteriorment, un grup de músics vinculats a la festa han interpretat el ball de l’Àliga de La Patum i al punt de les 12 del migdia, s’han pogut sentir els primers repics del Tabal, que ha estat l’encarregat de recórrer els carrers i places del centre de la ciutat per anunciar la celebració de La Patum. Aquest any, el Tabal ha completat el recorregut acompanyat d’altres tabalers de la ciutat amb motiu de la celebració del 400 aniversari de la figura del Tabal de La Patum. Els tabalers i tabaleres participants en l’acte han estat el de La Patum Infantil, La Patum de la Pietat, La Patum de la Llar i Els Elois.