Berga distribuirà 20.000 ampolles d'aigua durant La Patum i centenars de ronyoneres fetes amb l'envàs reciclat de l'any passat

Última revisió 03-06-2023 12:37
03/06/2023

La Patumaigua tornarà a estendre’s durant La Patum de 2023. Es tracta d’una campanya que consisteix en la dispensació gratuïta de milers d’ampolles d’aigua durant els dies de celebració de la festa.

La campanya va néixer l’any 2019 i té l’objectiu de promoure una festa saludable, així com reduir els riscos associats als primers consums d’alcohol entre la població jove. Enguany, també s’habilitaran contenidors per promoure el reciclatge de l’envàs de les ampolles i es repartirà gratuïtament el producte de marxandatge elaborat amb el plàstic reciclat de l’any passat. La campanya està impulsada per l’Ajuntament de Berga i Sant Aniol i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Distribució gratuïta d’aigua

La campanya forma part de les accions promogudes per fer que les nits de festa siguin saludables i de qualitat. Per fer-ho, es preveu repartir 20.000 ampolles d’aigua a les barres de còctels sense alcohol i les barres de l’espai cultural de les Barraques de La Patum, situades a la plaça de Viladomat i la plaça Cim d’Estela, respectivament. A més, s’habilitarà una font d’aigua a la plaça Cim d’Estela per facilitar la reutilització de les ampolles.

Les aigües estaran proporcionades per Sant Aniol mitjançant el conveni de col·laboració establert entre l’empresa gironina dedicada a la comercialització d’aigua i l’Ajuntament de Berga l’any 2020, en què s’establia el subministrament de 20.000 unitats anuals d’aigua de 33 centilitres etiquetades amb el disseny i el lema de la campanya elaborat per la il·lustradora Montse Forradelles i adaptat a l’envàs per l’equip creatiu de Sant Aniol. 

Reciclatge de l’envàs

Aquest any es tornarà a promoure el reciclatge de l’envàs de la Patumaigua habilitant contenidors logotipats amb la imatge de la campanya i facilitats pel Consell Comarcal del Berguedà i Containers del Berguedà. Els contenidors estaran ubicats a la plaça de Sant Francesc, la plaça de Viladomat, el passeig de la Indústria i la plaça Cim d’Estela. Es tracta d’una acció per minimitzar l’impacte generat amb l’ús de l’envàs de plàstic de les ampolles d’aigua.  

Una ronyonera patumaire

El reciclatge de les ampolles de plàstic de la Patumaigua de 2022 ha permès crear un nou article de marxandatge patumaire escollit per votació popular, a través de les xarxes socials. La votació es va dur a terme de l’11 al 17 de juliol de 2022 als perfils oficials d’Instagram de La Patum, l’Ajuntament de Berga i Berga Jove. En total, es van registrar 188 respostes vàlides entre les tres opcions plantejades: una samarreta (22 vots), una ampolla reutilitzable (61 vots) i una ronyonera (105 vots).

El producte més votat pels usuaris i usuàries va ser una ronyonera que es distribuirà gratuïtament a l’Oficina de Turisme (C/ Àngels, 7) a partir del diumenge 4 de juny, fins a esgotar les existències. En total, s’han fet 400 unitats de color vermell que inclouen el logotip de la festa berguedana.

Material de difusió

Per donar a conèixer la campanya de la Patumaigua s’instal·laran banderoles a l’enllumenat públic de diferents zones de la ciutat. Es tracta de 160 banderoles creades l’any passat que es reutilitzaran i que incorporen el personatge i el lema de la Patumaigua, així com la vessant sostenible del projecte. En concret, hi apareix un contenidor d’envasos cruspint-se una Patumaigua per fomentar el reciclatge de l’ampolla.