Berga és la capital de la tardor, i això és especialment visible el cap de setmana de Tots Sants.
Fa cinc anys es va crear la ‘Trilogia de la mort’, una iniciativa cultural per reivindicar la tradicional importància d’una festa, on la frontera entre el món dels vius i els morts s’esfuma. Gràcies a l’èxit que ha tingut, aquest projecte ha anat creixent any rere any amb la incorporació de noves rutes històriques, activitats culturals i una fira.
Aquest any, la celebració començarà amb una exposició etnològica anomenada La mort al món que descriurà les diferents maneres de celebrar Tots Sants i d’interactuar amb els difunts arreu del món. La mostra es podrà visitar del 29 d’octubre a l’1 de novembre, al Museu Comarcal de Berga.
Igual que a la primera edició de la ‘Trilogia de la mort’, el públic tindrà l’oportunitat d’assistir a rutes guiades pels racons més tètrics de Berga. Aquest any se’n faran sis, repartides entre els dies 29, 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre. Mentre Vespre al Cementiri i Persones i personatges mostraran el cementiri municipal, Nit d’ànimes–una ruta que s’ha mantingut des de la primera edició–, La Berga negra i Els dies foscos exploraran el Barri Vell. La sisena ruta, Campanades a mitjanit, tindrà lloc al convent de Sant Francesc i se centrarà en la importància de les campanes i campanars en el passat i el seu lligam amb el dol. Per participar en les rutes guiades, caldrà fer reserva prèvia enviant un correu electrònic a aj022.ofturisme@ajberga.cat o trucant al 938211384.
Anys enrere, per Tots Sants, els berguedans i berguedanes espolsaven els trastos que tenien guardats a golfes i baguls i els mostraven pels carrers estrets del Capdamunt de la Vila amb l’esperança que algun veí o veïna ho comprés. L’any passat es va recuperar aquesta tradició -l’anomenat Encant de les Ànimes- amb una fira d’antiquaris i brocanters a la Berruga. A més dels antiquaris de la primera edició, la fira d’aquest any comptarà amb productors agroalimentaris locals i artesans de l’associació BerguedArt que ompliran de parades tant la plaça de Sant Pere com les Voltes d’en Claris. La fira tindrà lloc el diumenge, 30 d’octubre i el dilluns, 31 d’octubre de les 17 h fins a la mitjanit.
Entremig de les parades de venedors, els visitants trobaran una sèrie d’altres activitats. De les 17 a les 20 h, la Companyia de Jocs l’Anònima dinamitzarà la plaça de Sant Pere amb un assortiment de jocs de tardor. Als locals foscos de les Voltes d’en Claris, el guia cultural Toni Gol oferirà l’espectacle Relats de misteri i imaginació, mentre la Sandra utilitzarà tècniques místiques com la numerologia, el pèndol o el tarot per respondre les preguntes dels assistents.
L’Encant de les ànimes també comptarà amb la col·laboració del veïnat del Capdamunt de la Vila. A més de col·laborar en la decoració dels carrers amb elements usats tradicionalment per protegir les llars dels esperits malignes, obriran les portes d’alguns espais històrics del barri com la capella de Cal Sarraís. A més, la nova cooperativa Cal Blanxart obrirà l’antiga bodega de Cal Xaró per contar-hi el conte infantil Bona nit, criatures fantàstiques amb l’ajuda de l’il·lustrador del llibre, l’artista berguedà Lluís Ràfols.
L’edició del 2022 dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Berga va incloure una partida de 10.000 € per a propostes culturals. Una de les propostes guanyadores, una mostra de diferents disciplines artístiques anomenada La cultura reneix a Berga, tindrà lloc el diumenge, 30 d’octubre. A les 11:30 h, la Companyia Le Puant començarà la jornada a la plaça del Forn amb un espectacle familiar anomenat ‘Tot sol... i núvol’. A la tarda, coincidint amb l’Encant de les ànimes, la jornada continuarà amb un seguit d’activitats a la plaça del Carme. Primer, els mags Joan i Pepe adelitaran el grans i xics amb els seus jocs de mans. A continuació, un seguit de poetes i músics locals oferiran el recital La mort ens parla en vers, una iniciativa organitzada per Òmnium Cultural del Berguedà. Finalment la jove cantautora lluçanesa Mar Pujol oferirà un concert basat en els seus tres eixos: música, dones i vida rural.