Berga recaptarà fons per a la investigació del càncer infantil amb la caminada solidària de Ginkgo que es farà el 12 de març

Última revisió 07-03-2023 08:32
07/03/2023

Caminar per fomentar la investigació del càncer infantil.

Aquest és l’objectiu de la 5a edició de la caminada solidària que se celebrarà el diumenge, 12 de març. És un esdeveniment esportiu no competitiu i apte per a tothom organitzat per Ginkgo, l’Associació de Persones Afectades de Càncer al Berguedà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i Bergacomercial. La prova esportiva s’iniciarà a la plaça Font del Ros de Berga (10 h) i els beneficis obtinguts es destinaran a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

El cartell de la caminada d’enguany compta amb una il·lustració feta per Judit Pelfort. És la sòcia més jove de Ginkgo, ha superat una leucèmia infantil i s’ha recuperat de la malaltia sense haver patit seqüeles. La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, ha destacat “la importància de la investigació perquè els tractaments ocasionin menys seqüeles i la recuperació sigui més ràpida, ja que molts infants arrosseguen diferents problemàtiques un cop superada la malaltia com per exemple afectacions al cor o de desenvolupament físic i mental, entre d’altres”.

Una malaltia minoritària

El càncer infantil requereix una investigació específica, ja que té una incidència molt més baixa, no es pot prevenir i requereix teràpies diferents. Els resultats de les recerques del càncer adult no es poden extrapolar al càncer infantil i cal impulsar recerques específiques. Cada vegada que es diagnostica un cas nou, cal analitzar al laboratori les característiques del tumor per ajustar el pronòstic i determinar quina és la millor estratègia terapèutica per combatre’l.   

Aurora Fernández ha explicat que “el càncer infantil és considerat com una malaltia minoritària i això comporta una manca de recursos per a la investigació i també d’oportunitats de vida. Per això, com a pacients oncològics adults exigim que tots tinguem els mateixos drets i, sobretot, els infants que són el nostre futur”.   

Quilòmetres de solidaritat

La caminada solidària per a la investigació del càncer infantil és un esdeveniment festiu, apte per a tothom, que consistirà en completar un recorregut d’uns sis quilòmetres al voltant de la serra de Noet. La prova començarà i finalitzarà a la plaça Font del Ros, on s’oferirà un esmorzar calent. Per participar en la caminada caldrà inscriure’s prèviament i el donatiu serà de 10 € per a les persones adultes i de 3 € pels infants fins a 8 anys.

Les inscripcions es podran fer presencialment fins al dimecres, 8 de març, a la botiga de Ginkgo situada al carrer de la Ciutat, 6. També es podran fer inscripcions el dia de l’esdeveniment, però l’entitat recomana fer-ho en el termini esmentat per tal de facilitar els preparatius de la prova i la logística de l’esmorzar.  

L’entrega de les bosses d’obsequi es farà el dissabte, 11 de març, a l’Hotel d’Entitats (C/ Mestre Pedret, 2), de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.

Col·laboració de carnisseries i forns de pa locals

Ginkgo oferirà un esmorzar calent a les persones que participin en la caminada solidària. Gairebé una desena de carnisseries, xarcuteries i forns de pa de la ciutat que formen part de Bergacomercial s’han sumat a la iniciativa aportant els productes per elaborar els entrepans de l’esmorzar.

Els comerços col·laboradors són les carnisseries i xarcuteries Casafont, Marmi, Guixé, Casa Fígols, Rosell i Guitart i els forns l’Espurna, Can Curtichs i Pabevsa. Núria Romero, membre de la junta de l’entitat Bergacomercial, ha agraït la col·laboració desinteressada dels establiments esmentats en aquest esdeveniment i també ha destacat el compromís de l’entitat comercial en els diferents actes que es porten a terme a la ciutat.    

Donacions per a la investigació

Ginkgo és una entitat que organitza diferents activitats solidàries per a la recaptació de fons amb l’objectiu de destinar-los als centres d’investigació dels hospitals especialitzats en el càncer. La presidenta de Ginkgo ha recordat que l’entitat a aconseguit uns 38.000 € en el global de les quatre edicions celebrades de la caminada del càncer infantil. L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha agraït la tasca realitzada per l’entitat, així com la voluntat i l’esforç de les persones voluntàries, però ha lamentat que “les administracions supranacionals no destinin els diners suficients a la investigació per acabar amb el càncer infantil, ja que els infants són el nostre present i el nostre futur”. Sànchez ha fet una crida a la participació per superar la xifra de persones que van participar en l’edició de l’any passat.

Aurora Fernández s’ha afegit a la crida i també s’ha referit a la meteorologia, que en algunes ocasions ha estat adversa en la celebració de l’esdeveniment, i ha dit que “nosaltres no escollim el temps, de la mateixa manera que els infants no trien no tenir càncer. Així que us necessitem a tots i totes”.

Presentació de la 5a caminada solidària per a la investigació del càncer infantil
Ivan Sànchez, Aurora Fernández i Núria Romero en la presentació de la 5a caminada solidària per a la investigació del càncer infantil
Autor: Ajuntament de Berga