El Concurs de Pintura Ràpida de Tardor de Berga incorpora una categoria dedicada a les places del nucli antic i amplia l'àmbit on es poden pintar les obres

Última revisió 16-09-2022 13:40
16/09/2022

Berga acollirà una nova edició del Concurs de Pintura Ràpida de Tardor, que se celebrarà el dissabte, 1 d’octubre.

Es tracta d’un certamen anual que té l’objectiu de promoure l’art i la pintura en diversos espais de la ciutat, així com fomentar la interacció artística de les persones participants que plasmen en els seus llenços la quotidianitat de les persones, el temps i l’espai que omplen de vida els carrers i places del centre històric del municipi. L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga organitza aquest concurs que enguany incorpora una categoria dedicada a les places del nucli antic i mantindrà la dotació econòmica establerta de 1.450 € en premis.

L’encant de les places berguedanes

Els carrers del centre històric amaguen racons que condueixen a places i placetes amb encant i alhora diferents, les unes de les altres. Enguany, el certamen vol potenciar el coneixement d’aquests espais que han estat testimonis del pas del temps i l’evolució de la ciutat creant una categoria dedicada a les places del nucli antic. Aquesta categoria pren el relleu i substitueix la categoria del Convent de Sant Francesc, implementada en les tres últimes edicions del concurs.    

Descripció del certamen

La inscripció per participar al Concurs de Pintura Ràpida de Tardor de 2022 és gratuïta i es podrà fer el mateix dissabte 1 d’octubre, de 8 a 9 del matí, als baixos de l’antic local comercial de Cal Barons, situat al carrer de la Ciutat, números 9-11. El segellat dels llenços es farà en el moment de formalitzar la inscripció per tal que les persones participants puguin iniciar el procés de creació de les obres. Cada artista podrà presentar una sola obra que haurà d’estar elaborada des dels emplaçaments recollits  i delimitats en el mapa inclòs en les bases del concurs. En aquest sentit, aquest any s’amplia l’àmbit en el qual es poden pintar les obres, abastant una àrea que ocupa gran part del nucli antic.  

La mida dels llenços haurà de ser d’un mínim de 12 F i un màxim de 40 F o equivalent, tal com estableix el sistema de mesura universal dels bastidors emprats per a la subjecció de les teles. Els quadres podran estar elaborats utilitzant qualsevol tècnica pictòrica i el suport utilitzat també serà lliure. L’entrega dels quadres es farà el mateix dissabte, 1 d’octubre, de 13:30 a 14:00 h i de 15:30 a 16:00 h, als baixos de l’antic local comercial de Cal Barons (C/ Ciutat, 9-11).

El jurat estarà format per persones vinculades a les arts plàstiques i l’àmbit cultural, entre les quals s’inclouen artistes i persones formades en Belles Arts, entre d’altres. Els criteris de valoració de les obres es basaran en l’originalitat, la tècnica, el treball del color, la composició i la perspectiva.    

Premis del concurs

La dotació econòmica del concurs serà de 1.450 € distribuïts en un 1r, 2n i 3r premi de 450, 300 i 250 €, respectivament. També hi haurà un premi especial de 450 € per a les obres dedicades a les places del nucli antic. Les obres que optin al premi en aquesta categoria, no podran obtenir el primer premi genèric, però sí que podran ser reconegudes amb el segon o tercer premi del certamen. El veredicte del jurat amb el resultat de les obres premiades es donarà a conèixer en un acte públic que es farà el mateix dissabte, 1 d’octubre, a les 5 de la tarda als baixos de l’antic local comercial de Cal Barons (C/ Ciutat, 9-11).

Exposició de les obres

Les obres participants en el concurs s’exposaran del 3 d’octubre a l’1 de novembre als locals d’Art Major i altres aparadors buits de la zona del carrer Major. Del 3 al 14 de novembre, els autors i autores de les obres no premiades podran recollir els quadres a l’Oficina de Turisme, en horari d’obertura al públic, presentant el resguard corresponent o acreditant-se amb el DNI o document equivalent.

Concurs de Pintura Ràpida de Tardor 2021
Obra participant al Concurs de Pintura Ràpida de Tardor 2021
Autor: Ajuntament de Berga