El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte inicia la cinquena ronda a l'àrea bàsica de Berga Centre

Última revisió 27-05-2024 14:08
27/05/2024

Els veïns i veïnes d’edats compreses entre 50 i 69 anys rebran una carta convidant-los a participar voluntàriament en el programa a partir del mes de juny.

L’Oficina Tècnica de Cribratge de Còlon i Recte d’Althaia començarà el mes de juny la cinquena ronda del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte. Des del mes de juny i fins a finals d’any, es farà l’enviament d’una carta a les persones de la zona d’edats compreses entre 50 i 69 anys per convidar-los a fer-se una prova molt senzilla a casa. La prova consisteix en recollir una petita mostra de femta per analitzar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista.

Procediment per participar en el programa

Les persones que hagin rebut la carta informativa sobre la campanya hauran d’adreçar-se a una de les farmàcies adherides al programa, entregar la carta i, posteriorment, se’ls entregarà la prova per recollir la mostra. La recollida de la mostra caldrà fer-la a casa i després s’haurà de portar la prova a la farmàcia. Un cop analitzada la mostra al laboratori, es comunicarà el resultat final per correu o per telèfon. En cas que la prova sortís positiva, s’oferirà la possibilitat de fer una colonoscòpia per descartar qualsevol lesió en el còlon o el recte.

La detecció precoç és important

El càncer de còlon i recte és el més freqüent en el conjunt dels homes i dones a Catalunya i suposa la segona causa de mort per càncer a Catalunya. L’objectiu principal del programa de Detecció Precoç del Càncer de Còlon i Recte és detectar lesions preneoplàsiques anomenades pòlips i càncers en estadi precoç, que tindran un millor tractament i més bon pronòstic. La participació en aquest programa és voluntària.   

(*) Notícia elaborada per l’Oficina Tècnica de Cribratge de Còlon i Recte d’Althaia

Cartell - Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte
Cartell - Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte