L'Àmbit de Recerques del Berguedà cedeix la seva col·lecció fotogràfica a l'Arxiu Comarcal del Berguedà

Última revisió 06-02-2024 13:54
06/02/2024

L’Àmbit de Recerques del Berguedà ha fet una cessió en comodat de la seva col·lecció fotogràfica al Consell Comarcal del Berguedà per dipositar-la a l’Arxiu Comarcal del Berguedà i garantir-ne la conservació, l’accessibilitat i la visibilitat.

Es tracta d’un fons de gran valor històric i documental, que recull més de 25.000 imatges de diferents aspectes de la vida, el paisatge i l’art del Berguedà, recollides  per aquesta entitat cultural berguedana des de l’any 1981 fins a l’actualitat.

La cessió s’ha formalitzat aquest dimarts en un acte que ha tingut lloc a l’Arxiu Comarcal del Berguedà amb la presència de la majoria de  presidents que ha tingut l’entitat berguedana: Rosa Serra, Josep Noguera i Ramon Viladés (no hi ha pogut assistir Jordi Puntas), el conseller comarcal de Cultura, Lluís Vall, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez i  el director de l’arxiu Abel Rubió.

Característiques de la col·lecció

La col·lecció té una gran diversitat de temes, èpoques i autors dels trenta-un municipis de la comarca. Aquestes imatges són molt útils per a mostrar diversos aspectes del territori en treballs de recerca o divulgació i constitueixen un patrimoni cultural que permet conèixer millor la història i l’art del Berguedà des d’un punt de vista visual. Aquest material es podrà consultar lliurement dins l’horari d’obertura de l’Arxiu Comarcal del Berguedà. A més, ja se n’han iniciat les tasques de descripció i digitalització per tal que es pugui accedir en línia al seu contingut.

Amb aquesta cessió, l’Àmbit de Recerques del Berguedà vol contribuir a la preservació i la difusió del llegat cultural de la comarca, així com a la col·laboració entre les entitats que treballen en aquest àmbit. L’Arxiu Comarcal del Berguedà, per la seva banda, es compromet a custodiar, tractar, descriure i posar a disposició del públic el fons, seguint els criteris tècnics i professionals establerts.

Una feina pacient i constant

La col·lecció fotogràfica de l’Àmbit de Recerques del Berguedà es va crear a partir de l’any 1981, quan es va fundar l’entitat, i s’ha anat enriquint amb les aportacions dels seus membres i col·laboradors. Les imatges estan organitzades en fitxes de paper, on hi ha enganxat el positiu fotogràfic i les dades bàsiques de la fotografia: municipi, autor i data. Les fitxes estan classificades per temes, com ara territori, urbanisme, art, indústria, cultura o festes.

Igualment, conté també dos metres lineals de còpies de documentació i notes recollides en diferents masies de la comarca, per tal de contribuir al seu coneixement i estudi. Va ser un treball de camp dut a terme als anys vuitanta fonamentalment per Ramon Viladés, Rosa Serra i Maria Dolors Santandreu. A més, hi ha un metre lineal corresponent a mapes de la comarca utilitzats per il·lustrar diferents publicacions. També hi ha un altre metre lineal de documentació variada recollida amb les mateixes finalitats.

Inclou també dos calaixos de fitxes fotogràfiques sobre el romànic a la comarca. Aquestes imatges foren donades pel seu autor, Xavier Sitjes, membre fundador dels Amics de l’Art Romànic del Bages, a l’Àmbit de Recerques del Berguedà. Són les fotografies del romànic berguedà que tenia l’autor, el qual va donar altres imatges en arxius dels àmbits territorials corresponents. A més, hi ha també una biblioteca i hemeroteca auxiliar que conté publicacions diverses de la comarca o bé que són del seu interès.

La col·lecció fotogràfica de l’Àmbit de Recerques del Berguedà és una font d’informació i coneixement sobre la història, la cultura i el patrimoni de la comarca, que ara es posa al servei de la ciutadania i dels investigadors a través de l’Arxiu Comarcal del Berguedà.

(*) Notícia elaborada per l'àrea de Comunicació del Consell Comarcal del Berguedà. 

 

Abel Rubió, Lluís Vall, Ivan Sànchez, Josep Noguera, Rosa Serra i Ramon Viladés durant la cessió del fons de l'Àmbit de Recerques del Berguedà
Abel Rubió, Lluís Vall, Ivan Sànchez, Josep Noguera, Rosa Serra i Ramon Viladés durant la cessió del fons de l'Àmbit de Recerques del Berguedà
Autor: Ajuntament de Berga