Berga acollirà una campanya de donació de sang i plasma el 13 i 14 de març en col·laboració amb els Bombers de la Generalitat

Última revisió 05-03-2024 11:20
05/03/2024

Enguany serà la 4ª edició que la capital berguedana acull aquest projecte solidari per incentivar les donacions de sang entre la població. 

Arriba el mes de març i amb ell, la 10a edició de la campanya Els bombers i les bomberes t’acompanyen a donar sang que suma esforços entre el col·lectiu de Bombers de la Generalitat i el Banc de Sang i Teixits per aconseguir donacions de sang els mesos de març i abril.

Una de les parades d’aquesta ruta de campanyes arreu del territori és a Berga, on es podrà donar sang i plasma dimecres 13 de març, de 17 a 21 h, i dijous 14 de març, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h, a l’Hotel d’Entitats. Les donacions d’aquests dies permetran remuntar les reserves de sang abans i després dels festius de Pasqua, una època durant la qual acostumen a baixar al voltant del 25 %.

Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s’extreu de cada donació de sang, caduquen 5 dies després, mentre que els glòbuls vermells caduquen al cap de 42 dies. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l’any i aconseguir unes 1.000 donacions diàries.

Donar, una festa d’il·lusió i solidaritat

Cada any, un parc pren el protagonisme de campanya, i enguany és el torn del de Terrassa. Juntament amb els bombers del Parc de Terrassa, s’hi ha afegit el teixit social de la ciutat; entitats culturals i de lleure. Amb aquesta imatge es vol potenciar la idea que donar sang és una festa i un acte d’alegria i d’il·lusió col·lectiva. Així com reforçar el concepte de comunitat; imprescindible en la donació de sang.

Aquesta és una de les campanyes de l’any amb més ambient festiu, participatiu i social. I és que en algunes d’aquestes acaptes, la donació de sang estarà acompanyada d’exhibicions de vehicles, excarceracions, demostracions de rescats i activitats per a infants.

Al portal web donarsang.gencat.cat/bombers pots trobar totes les campanyes implicades en la iniciativa i reservar cita per a donar. Els Bombers i les Bomberes t’acompanyen a donar sang també compta amb la col·laboració de diversos ajuntaments que s’han implicat en la realització de les campanyes per dinamitzar les jornades.

Què cal saber abans de fer la donació?

Poden donar sang les persones d’entre 18 i 70 anysque pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre. Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos. Per fer la donació, cal portar un document d’identitat oficial (DNI, NIE, passaport o carnet de conduir).       

Les persones que han fet un viatge poden consultar prèviament el web donarsang.gencat.cat/viatges i comprovar si hi ha algun impediment per sonar sang a la tornada de determinades destinacions.

(*) Notícia elaborada pel Banc de Sang i Teixits 

 

Cartell - Campanya de donació de sang
Cartell - Campanya de donació de sang
Autor: Banc de Sang i Teixits