Berga augmentarà la presència de productes locals als menjadors escolars dels centres públics

Última revisió 31-01-2024 09:20
31/01/2024

L'Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal del Berguedà i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà impulsen un projecte per ampliar la presència de productes locals als menjadors escolars dels centres públics de la ciutat.

L'objectiu de garantir una alimentació sostenible, saludable i de proximitat per a l'alumnat. Aquesta iniciativa preveu garantir la continuïtat d'un model de gestió dels menjadors de la ciutat el màxim de propera al territori i que podria estar en risc davant de futurs canvis normatius. Per això, s'ha començat a treballar per conèixer al detall els tres models de gestió de les tres escoles públiques de Berga (Sant Joan, Santa Eulàlia i La Valldan) i fer una diagnosi de quin tipus de cuina fan, quins models de gestió apliquen altres territoris i altres aspectes relacionats. L'objectiu és determinar quin model és el més escaient.

Promoure la sobirania alimentària

El nou model de gestió també haurà de permetre augmentar el consum de productes de proximitat. D'aquesta manera es vol conscienciar la societat sobre la importància de la sobirania alimentària del territori. Es preveu que aquest pla estigui elaborat dins del quart trimestre d'aquest any.

La iniciativa ha estat ben rebuda pels centres educatius i les seves associacions de famílies d’alumnes que participaran activament en el procés de definició del model de gestió. Els centres valoren positivament la possibilitat de disposar d'un menjador escolar que sigui un espai important i que es pugui abastir de productes de proximitat, enfront de les empreses grans i externes al territori que gestionen actualment el servei.

Treball en xarxa entre administracions

El projecte és fruit de la col·laboració entre els tres ens de la comarca, que aporten els seus recursos i expertesa. L’Ajuntament de Berga ha liderat la iniciativa i va manifestar la necessitat de millorar el servei de menjadors escolars mitjançant aquest estudi, el qual, pot esdevenir el primer pas per definir el model que s’implementarà. Des de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, s'aporta la figura d'una tècnica que s'encarregarà de portar a terme la diagnosi, amb el suport i la col·laboració permanent de la conselleria d'Educació del Consell Comarcal del Berguedà que aposta per aquest estudi perquè a mitjà termini les solucions adoptades poden ser extrapolables a altres menjadors de la comarca. Això pot ajudar a crear un model de gestió de menjador escolar al Berguedà.

La presentació del projecte als centres s'ha fet recentment a la Sala d'Agermanaments de l'Ajuntament de Berga. En aquest acte hi van participar la regidora d'Educació, Rosa Rodríguez; el gerent del Consell Comarcal del Berguedà, Francesc Bertran; el conseller de Polítiques d'Habitatge i d'Educació, Quim Espelt i el conseller de Sobirania Alimentària i Sector primari, Sebastià Prat, conjuntament amb les direccions i equips directius i els representants de les associacions de famílies d’alumnes de les escoles de Sant Joan, de Santa Eulàlia i de La Valldan.

Representants dels tres ens locals, les direccions i les AFA de les escoles públiques de Berga
Representants dels tres ens locals, les direccions i les AFA de les escoles públiques de Berga
Autor: Agència de Desenvolupament del Berguedà