Berga celebrarà el XVII aniversari de la proclamació de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat amb un espectacle audiovisual a la plaça de Sant Pere

Última revisió 17-11-2022 13:36
16/11/2022

El 25 de novembre de 2005, La Patum de Berga va ser proclamada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Es tracta d’una data marcada en el calendari que enguany prendrà més rellevància, ja que s’ha renovat completament el format de la celebració de l’efemèride patumaire. En concret, l’Ajuntament de Berga ha apostat per fer un espectacle audiovisual que inclourà la projecció de fotografies i música en directe, a la plaça de Sant Pere, a les 20 h. L’acte es farà el divendres, 25 de novembre, estarà conduït pel periodista berguedà, Xavi Rossinyol, i també es retrà homenatge a diferents persones que han contribuït activament en la millora i evolució de la festa.

L’alcalde i regidor de Patum, Ivan Sànchez, ha fet referència al canvi de format i ubicació de l’acte assegurant que “la celebració s’ha de portar a terme al lloc per excel·lència de La Patum. Creiem que és important fer-ho a la plaça de Sant Pere i que la gent tingui present que el 25 de novembre, cada any passarà alguna cosa a la plaça”.

Fotografies i música de cobla

La façana de l’església de Santa Eulàlia serà el llenç sobre el qual es projectarà una peça audiovisual formada per més de 700 fotografies patumaires, intercalades amb conceptes sobre la festa, i l’acompanyament musical de la Cobla Berga Jove que interpretarà en directe una composició titulada ‘Quòdlibet’ de Robert Agustina, una fantasia per a cobla i percussió sobre temes de La Patum. Les fotografies incloses en el muntatge formen part de l’arxiu de Foto Luigi i el públic podrà contemplar una selecció d’imatges en blanc i negre que daten des de l’any 1943 fins a l’actualitat. Manel Escobet de Foto Luigi s’ha mostrat agraït de poder mostrar les fotografies i ha destacat que serà “un muntatge impactant”. A més, ha explicat que hi haurà fotografies de la processó de Corpus que es van poder fer gràcies a la compra d’una càmera que va fer el seu pare mitjançant la qual podia fer entre 36 i 40 fotografies. Escobet ha recordat que “fins a aquell moment, a Berga no hi havia hagut cap càmera que permetés aquesta capacitat de fer sèries llargues i ràpides de fotografies”.

El dissenyador, Salvador Vinyes, ha estat l’encarregat de crear el grafisme de la peça audiovisual i ha comentat que s’ha fet “una selecció de paraules clau, conceptes que han de quedar molt clars, com per exemple Patum, Patrimoni...”. Vinyes també ha elaborat cartell anunciador de l’acte de celebració de l’efemèride en què apareix un pastís de pa de pessic coronat per una espelma blanca que adopta la forma del logotip de La Patum. Vinyes s’ha referit al concepte del cartell i a l’ús del logotip de La Patum, tenint present que “ho engloba tot, no és una comparsa, sinó que és un conjunt, un pastís i una celebració”.

Acte de reconeixement

L’acte institucional de la celebració de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat també inclourà un reconeixement a les persones que aquest any han participat en l’audiovisual ‘Vides de Patum’. Es tracta d’una iniciativa que recull els records i les vivències de persones vinculades a la festa en format d’entrevista breu que es publicaran a la pàgina web i les xarxes socials de La Patum. En aquesta ocasió, les persones que protagonitzaran aquests vídeos són: Mario Lucas, que va ser cap de colla dels Nans Nous; Maite i Marta Rafart, filles de Joan Rafart que va ser el fundador de La Patum Infantil; i Salvador Vinyes, dissenyador i creador del logotip de La Patum. En l’acte també es farà un reconeixement a Manel i Climent Escobet de Foto Luigi. El muntatge audiovisual de fotografies i música es projectarà de forma continuada a la façana de l’església Santa Eulàlia els dies 26 i 27 de novembre, de 18 a 20 h.

Presentació del XVII Aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
Manel Escobet, Ivan Sànchez i Salvador Vinyes durant la presentació del XVII Aniversari de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
Autor: Ajuntament de Berga