Berga celebrarà la Gala de Queralt amb una àmplia oferta d'activitats culturals del 31 d'agost al 8 de setembre

Última revisió 29-08-2023 13:59
29/08/2023

La celebració de la Gala de Queralt de 2023 s’estén al calendari amb la programació d’una setmana cultural que inclourà més d’una vintena d’activitats durant els dies de la novena.

Es tracta d’una iniciativa iniciada per les persones que van exercir la capitania de Queralt l’any passat amb l’objectiu d’impulsar la festivitat i incrementar la participació de la ciutadania amb nous actes. Els capitans i capitanes d’enguany han donat continuïtat a la tasca dels seus predecessors programant propostes per a tots els públics del 31 d’agost al 8 de setembre.

Els capitans i capitanes de Queralt de 2023 són Anna Guitart, Juli Gendrau, Elisabet Salas, Aleix Calle, Marta Merino, Miquel Valls, Carme Cuartielles, Josep Cunill i mossèn Jaume Prat

Les activitats compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, el Santuari de Queralt i la Parròquia de Santa Eulàlia de Berga, així com una dotzena d’entitats i empreses.

Setmana cultural i transversal  

La regidora de Programació Cultural, Ermínia Altarriba, ha explicat que el consistori ha donat suport a l’organització de la setmana cultural perquè “creiem que és una gran oportunitat de vestir els actes culturals que tenen relació amb el santuari i la muntanya de Queralt”. Altarriba també ha destacat el fet que “els actes siguin més transversals i culturalment oberts”, així com l’aportació realitzada per l’Ajuntament de Berga i “la voluntat de continuar col·laborant amb la iniciativa”.  

Josep Cunill és un dels capitans de Queralt 2023 i ha explicat que han recollit el testimoni dels capitans de l’any passat i “la idea de continuar aquesta setmana cultural de difusió del simbolisme i el patrimoni queraltí”. Cunill també ha reivindicat que “Queralt és un símbol per a tots els berguedans, més enllà de ser un símbol religiós, i també cal reivindicar aquesta mena de religiositat laica que podria tenir la mare de Déu de Queralt amb la qual molta gent també es podria sentir identificada”.   

Marta Marino, capitana de Queralt d’enguany, ha destacat que “la programació ofereix una gran diversitat d’actes perquè tots els públics s’hi sentin involucrats”. Merino ha fet referència, per exemple, a la tarda de jocs infantils, la trobada de gent gran, així com al conte infantil sobre la Cova de la Troballa, que més enllà de la història fantàstica sobre la construcció de la cova adreçada als infants, incorpora una part històrica per al públic adult. La capitana també ha esmentat el dibuix de la cova fet per Josep Maria Hontangas que il·lustra el material de difusió de la setmana cultural de la Gala de Queralt.

Centenari de la Cova de la Troballa

El 3 de setembre de 1923 es va inaugurar la Cova de la Troballa fruit de l’impuls del pare Joan Postius Sala inspirat en les Festes de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt l’any 1916. Fins aleshores, en aquest indret hi havia la capella de Santa Helena, però s’optà per donar-hi un toc de majestuositat, atès que la tradició diu que la marededeu fou trobada en aquest indret. Van decidir aixecar una capella en honor seu amb el nom de Queralt, que sorgeix de la unió de les paraules “quer” (roca escarpada) i “alt” (alçada).

Per celebrar el centenari de la Cova de la Troballa es portaran a terme diferents activitats com per exemple una conferència a càrrec de Jordi Artigas i Roger Cortina; una petita exposició que acollirà el Museu Comarcal de Berga i complementarà “La peça del mes” en què es mostrarà una imatge policromada del segle XVIII que representa la troballa de la marededeu de Queralt; la presentació d’un conte infantil titulat El secret de la cova de Queralt” elaborat per Xavier Gonzàlez-Costa i Rubén Torres i editat pel consistori berguedà i una visita guiada a la Cova de la Troballa que finalitzarà amb un concert interpretat per membres de l’Orfeó Berguedà. A més, el berguedà Lluís Gual ha creat una sardana dedicada al centenari de la cova titulada “Castellberguedà”, que s’estrenarà durant el 43è Aplec de Sardanes que se celebrarà a la plaça de Viladomat el 3 de setembre.    

Propostes culturals

L’agenda cultural de la Gala de Queralt està farcida de propostes per a tots els públics. Les activitats inclouen la inauguració d’un bust de Josep Maria Ballarín, qui va ser capellà custodi del santuari durant 35 anys. A més, se celebrarà la 2a Trobada de la Gent Gran amenitzada per diferents corals berguedanes. Hi haurà una tarda de jocs per a infants i es presentarà la pàgina web del santuari de Queralt que inclourà una extensa selecció de fotografies de fets històrics com els aniversaris de la coronació i informació sobre les capelles o els camins que porten fins al santuari, entre d’altres. El santuari també acollirà “Queralt (Un petit musical)” una versió cantata interpretada pel Cor de Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música de Berga i la narració de l’autor Xavier Gonzàlez-Costa.

Gala de Queralt

La Gala de Queralt se celebrarà el 8 de setembre, però els actes religiosos s’iniciaran el 31 d’agost amb la celebració de les misses dedicades a diferents col·lectius de la població. Aquestes misses es faran a l’església del santuari i hi haurà servei d’autobús amb sortida des de la parada del passeig de la Pau, a les 17:15 h.  

La jornada de la Gala de Queralt s’iniciarà a les 9 del matí amb missa a la Cova de la Troballa. A les 11:30 h hi haurà missa solemne cantada per l’Orfeó Berguedà, a l’església del santuari. Durant l’ofici es farà l’entrega d’orenetes als capitans i capitanes de l’any passat i es nomenarà a les persones que agafaran el relleu l’any 2024. Abans i després de la missa hi haurà audició de sardanes amb la Cobla Pirineu i volada de parapents. A la tarda, hi haurà un assaig casteller i sopar popular organitzat pels Castellers de Berga que culminarà amb un concert amb Roger Mas, a la plaça del santuari.    
 

Presentació dels actes de la setmana cultural de la Gala de Queralt amb representants de la capitania de Queralt i l'Ajuntament de Berga
Presentació dels actes de la setmana cultural de la Gala de Queralt amb representants de la capitania de Queralt i l'Ajuntament de Berga
Autor: Ajuntament de Berga