Berga commemora el 8M amb propostes culturals que posen en relleu el llegat de les dones en diversos àmbits

Última revisió 09-03-2022 10:45
08/03/2022

Berga s’adhereix a la commemoració del 8M, el Dia Internacional de les Dones. Es tracta d’una jornada reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides que recorda l’organització col·lectiva i la mobilització de les dones en diferents períodes de la història per assolir la igualtat de drets i oportunitats en diferents àmbits.

Tot i el pas del temps, les lluites i reivindicacions no han cessat, ja que els drets de les dones encara no estan plenament garantits i avui dia es continuen produint desigualtats, discriminacions i violències estructurals. Per tot això, la capital berguedana torna a sumar-se al 8M impulsant una programació cultural que pretén posar en relleu el llegat de les dones a través d’exposicions, espectacles i actes de cultura popular que es portaran a terme durant el mes de març. La programació del 8M està promoguda per les àrees de Feminisme, Joventut i Cultura de l’Ajuntament de Berga, la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, la Bauma dels Encantats, l’Associació de Dones del Berguedà i el suport de la Diputació de Barcelona.

El món en femení

La Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet acull una exposició titulada ‘El món en femení’ promoguda per l’organització no governamental, Mans Unides. Es tracta d’una mostra que explica diferents projectes de salut, integració social i educació impulsats per l’entitat en què les dones són les protagonistes. A través de fotografies, l’exposició mostra diverses dones que s’esforcen per tirar endavant en un món que sovint els és desfavorable. L’exposició es pot visitar al recinte de la biblioteca fins al 20 de març.

Berguedanes que han deixat empremta

L’àrea de Feminisme ha creat una exposició dedicada a una dotzena de dones que han deixat empremta a la ciutat i la comarca. "Dones del Berguedà" és una mostra d’homenatge a dones que han esdevingut rellevants per la seva contribució en la comunitat, en la vida social i cultural, entre altres. L’exposició està formada per plafons que contenen il·lustracions i informació sobre la biografia i memòries de diferents dones vinculades a la religió, la noblesa, el moviment obrer i la lluita sindicalista, el cinema, la música, la literatura, el teatre i la història. Les dones homenatjades són Honesta, Geralda de Berga, Sibil·la de Saga, Làscara de Ventimiglia, Antònia de Tord de Prat, Elena Jordi, Aurora Bertrana Salazar, Elena Vilardaga, Ramona Peralba Sala, Alfonsina Bueno Vela, Montserrat Minoves Sans i Maria Dolors Santandreu Soler. L’exposició ha estat elaborada per Roser Valverde i Pol Navarro (historiadora i historiador) amb la col·laboració de Carme Barniol i Anna Parcerissa, familiars de Montserrat Minoves i Dolors Santandreu, respectivament. L’Estudi Laiga s’ha encarregat de dissenyar gràficament l’exposició, que es podrà visitar del 8 al 15 de març, a la plaça de les Fonts.

La regidora de Feminisme i LGTBI, Roser Valverde, ha explicat que la mostra també compta amb un plafó dedicat a dones anònimes. Valverde ha dit que “moltes de les dones que han posat les pedres de la societat d’avui dia són anònimes i creiem que també mereixen ser reconegudes”. La regidora ha esmentat que “l’objectiu de l’exposició és transmetre la tasca de dones que han estat referents en molts àmbits i també hem volgut tenir un record especial per a la Montserrat Minoves i la Dolors Santandreu, ja que van tenir i continuen tenint un pes molt significatiu per a la ciutat”.

Manifest del 8M

La lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones es farà el mateix dimarts, 8 de març, a la plaça de Sant Pere, a les 19 h. El text d’enguany posa de manifest les desigualtats, discriminacions i violències estructurals que pateixen les dones pel sol fet de ser dones i insta els homes a identificar i rebutjar els estereotips, les actituds i els comportaments masclistes propis i dels seus entorns laborals, familiars o d’amistats que normalitzen i perpetuen la discriminació, la cosificació o les violències envers les dones i assumir la responsabilitat que els pertoca en la sostenibilitat de la vida, i en el treball domèstic i de cures. El manifest també reclama que la resposta de les institucions estigui a l’altura a l’hora de promoure polítiques feministes transversals, interseccionals i globals que impliquin tots els nivells i àmbits d’actuació dels poders públics, incloent-hi els pressupostos públics.

Veus femenines de la literatura poètica

L’artista berguedana, Alba Mascarella, posarà en escena un espectacle literari titulat "La boca descosida" que consisteix en un recorregut per la poesia d’escriptores catalanes i d’arreu del món dels segles XX i XXI. El muntatge permetrà al públic conèixer la història de les autores i apropar-se a la seva obra a través d’una lectura dramatitzada. La proposta pretén ser un reconeixement a la literatura escrita per dones i així, incentivar-ne la lectura. L’espectacle es farà el dijous, 10 de març, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a les 19 h.

Oye Polo World Tour

L’espectacle d’humor "Oye Polo World Tour" farà parada a la Sala Casino de Berga el divendres, 11 de març (20 h) amb motiu dels actes del 8M. Oye Sherman i Ana Polo protagonitzen aquesta gira mundial d’homenatge a referents feministes contemporanis com Pablo Motos, Bertín Osborne i Edu Galán. La periodista i humorista, Ana Polo, protagonitza amb Oye Sherman el podcast OYE POLO a Radio Primavera Sound. També presenta l’espai ‘Feministic’, un programa sobre dones i tecnologia que s’emet a Fibracat TV i recorre la geografia catalana amb els seus monòlegs. Maria Rovira, coneguda com a Oye Sherman, és guionista i monologuista. Forma part del col·lectiu “El Soterrani” i col·labora al programa ‘Està passant’ de TV3 i a “L’irradiador” d’iCAT. Les entrades per a l’espectacle es van posar a la venda el passat mes de febrer, coincidint amb l’inici de la programació cultural del Teatre Municipal, i estan exhaurides.

Comparseria femenina popular

Els actes del 8M inclouen la celebració de la III Trobada de Comparseria Femenina organitzada per la Bauma dels Encantats amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga. L’esdeveniment comptarà amb la participació de colles provinents de diverses poblacions catalanes que mostraran elements de la comparseria festiva femenina a través d’una cercavila que recorrerà els carrers del centre de la ciutat. L’activitat començarà amb la plantada de la comparseria davant del Pavelló de Suècia (17 h). La cercavila començarà a les 18:30 h i recorrerà la carretera de Solsona, el carrer del Roser, la plaça de la Creu, el carrer Major i el carrer dels Àngels fins a la plaça de Sant Pere, on les colles faran diferents balls.

David Tristany, membre de la Bauma dels Encantats, ha explicat que “des de l’entitat ens volem afegir als actes del 8M per continuar reivindicant el paper de les dones en l’àmbit de la cultura popular i tradicional. En les edicions que hem fet anteriorment, la trobada ha estat un èxit i, per això, continuem apostant per aquest acte i convidem a tothom a participar-hi”.

En veu de dona

La cantant i compositora, Mariona Segarra, oferirà una actuació musical titulada "En veu de dona". L’esdeveniment organitzat per l’Associació de Dones del Berguedà, es portarà a terme el diumenge, 27 de març, al claustre del Convent de Sant Francesc, a les 18 h. La presidenta de l’Associació de Dones del Berguedà, Dolors Fàbregas, ha explicat que en aquesta activitat s’aplicarà el sistema de taquilla inversa en què cada espectador i espectadora decideix allò que vol pagar un cop finalitzat l’espectacle sense que hi hagi un preu mínim o màxim establert.

Documents adjunts