Berga destinarà els 35.000 € dels pressupostos participatius de 2024 a millorar l'entorn de la residència municipal, arranjar parcs infantils, accions d'art urbà, un concurs de teatre amateur i activitats d'oci nocturn

Última revisió 05-02-2024 14:39
05/02/2024

L'Ajuntament de Berga ha donat a conèixer els resultats de la votació electrònica de la convocatòria dels pressupostos participatius d'enguany. 

El consistori berguedà invertirà 30.000 € del pressupost participatiu de 2024 a implementar millores entorn de la residència Sant Bernabé, millores en parcs infantils, accions d’art urbà i la creació del 1r Concurs de teatre amateur del Berguedà. Els 5.000 € del pressupost juvenil es dedicaran a la programació d’una vetllada d’activitats d’oci nocturn.

Aquest ha estat el resultat de la votació electrònica que es va portar a terme del 22 de gener al 4 de febrer de 2024. Les propostes d’inversió i programació cultural esmentades han estat les que han obtingut un suport majoritari per part de les gairebé 700 persones que han emès el seu vot. Les propostes més votades, fins a esgotar la partida econòmica prevista, s’executaran durant l’any 2024.

El pressupost participatiu és un projecte desenvolupat per l’àrea de Participació Popular. Es tracta d’una iniciativa que l’Ajuntament de Berga ha portat a terme per cinquè any consecutiu per tal que el veïnat de la ciutat pugui decidir a quins projectes vol destinar una part del pressupost públic municipal del pròxim any. Enguany s’ha impulsat per tercera vegada el pressupost participatiu juvenil per implementar iniciatives adreçades al jovent de 12 a 15 anys.     

Els pressupostos participatius en xifres

La cinquena edició dels pressupostos participatius va rebre una trentena de propostes que van ser revisades i avaluades pels serveis tècnics municipals per comprovar el compliment dels criteris establerts i determinar-ne la viabilitat tècnica, econòmica i jurídica. D’una banda, es van comptabilitzar 13 propostes formulades per entitats locals i persones a títol individual corresponents a la convocatòria general dels pressupostos participatius. D’aquestes, 4 van ser descartades perquè no complien els requisits esmentats. Per tant, 9 propostes van formar part de la fase de votació popular. Del total, 6 propostes corresponien a projectes d’inversió en equipaments o espais públics i 3 eren iniciatives relacionades amb la programació cultural de la ciutat.

La tercera convocatòria del pressupost juvenil adreçat a joves de 12 a 15 anys va rebre 17 propostes formulades pels grups classe dels centres educatius de la ciutat. Del total de propostes rebudes, 3 van ser descartades per incomplir els criteris establerts, mentre que 14 van ser agrupades perquè compartien demandes i temàtiques similars. Per tant, 5 propostes van passar a la fase de votació.

La votació global ha comptat amb la participació de 692 persones, és a dir, el 4,29 % del cens format per persones majors de 12 anys empadronades a Berga (16.128). En total s’han registrat 1.384 vots, tenint en compte que cada persona podia votar un màxim de dues propostes.

Propostes guanyadores de projectes d’inversió

La proposta per millorar l’entorn de la residència Sant Bernabé ha sumat 222 vots (40,9 %). La iniciativa contempla la instal·lació d’un tancament al voltant del jardí de l’equipament municipal, preferentment una tanca emmarcada, perquè l’espai passi a ser d’ús exclusiu de les persones residents, facilitant-ne així el manteniment i la neteja. Les accions d’aquesta proposta comptaven amb una valoració econòmica de 15.000 €.    

La proposta de millora i manteniment dels parcs infantils ha obtingut 117 vots (21,5 %). El manteniment dels parcs infantils forma part de les tasques habituals de la brigada municipal. Pel que fa a la millora de les àrees de joc existents, la proposta contemplava una inversió de 15.000 € per a la compra de nous jocs i altres elements dels parcs infantils, com tanques o paviments.

Els imports de les dues propostes guanyadores sumen 30.000 € i superen els 20.000 € previstos per a les propostes de projectes d’inversió en espais i equipaments públics. En aquest cas, el consistori executarà íntegrament l’opció més votada destinant 15.000 € a la millora de l’entorn de la residència, mentre que els 5.000 € restants es dedicaran a la millora de parcs infantils.

La votació de la convocatòria general va comptar la participació de 543 persones, és a dir, el 3,5 % del cens format per persones majors de 16 anys empadronades a Berga (15.324). Del total de persones participants, es van registrar 543 vots per a les propostes finalistes de projectes d’inversió en espais i equipaments públics, dels quals 9 vots corresponen a abstencions.

Podeu consultar el resultat complet de la votació en aquest enllaç.

Propostes guanyadores d’àmbit cultural

Pel que fa a les iniciatives per potenciar la programació cultural de la ciutat, la proposta per impulsar accions d’art urbà ha obtingut 276 vots (50,8 %). La proposta consisteix en realitzar una intervenció urbana per arranjar un o diversos murs amb art urbà o murals. En aquest cas, caldrà prioritzar les actuacions que es portaran a terme per un import màxim de 5.000 €.

La proposta per impulsar el 1r Concurs de teatre amateur del Berguedà ha aconseguit 134 vots (24,7 %). La iniciativa consisteix en portar a terme la representació de diferents obres de teatre a càrrec de diverses entitats i/o agrupacions teatrals de la comarca, en format concurs, durant un cap de setmana. Aquesta proposta està valorada econòmicament amb 5.000 €.

Els imports de les dues propostes guanyadores sumen 10.000 €, que és l’import total previst per a les iniciatives de programació cultural. Per tant, les dues propostes més votades s’executaran íntegrament

Del total de persones participants, es van registrar 543 vots per a les propostes finalistes de programació cultural, dels quals 65 vots corresponen a abstencions.

Podeu consultar el resultat complet de la votació en aquest enllaç.

Proposta guanyadora del pressupost juvenil

Pel que fa al resultat de la votació, han participat 149 persones, és a dir, el 18,53 % del cens format per persones d’entre 12 i 15 anys empadronades a Berga (804). En concret, s’han emès 298 vots, ja que cada persona podia escollir una o dues propostes.

La proposta formulada per a l’organització d’activitats d’oci nocturn en un espai municipal ha obtingut 108 vots (36,2 %). En aquest cas, es destinarà tota la partida pressupostària (5.000 €) a l’organització d’aquest esdeveniment.

Podeu consultar el resultat complet de la votació en aquest enllaç