Berga ha implementat un 75,3% de les accions incloses al Pla Local d'Adolescència i Joventut corresponents a l'any 2020

Última revisió 03-02-2022 10:03
25/02/2021

L’Ajuntament de Berga ha portat a terme una avaluació de les accions implementades durant el primer any d’aplicació del Pla Local d’Adolescència i Joventut (PLAJ) 2020-2024. L’anàlisi posa de manifest que s’han completat un 75,3% de les actuacions previstes durant l’anualitat de 2020, mentre que el 24,7% d’accions restants no s’han realitzat com a conseqüència de la Covid-19. Les actuacions incloses al PLAJ no només corresponen a l’àrea de Joventut, sinó que també compten amb la implicació d’altres àrees del consistori amb les que es desenvolupen projectes de forma transversal. L’avaluació es completarà amb un qüestionari en línia obert a tothom per tal de recollir les opinions dels veïns i veïnes de la ciutat disponible en aquest enllaç fins al 25 de març de 2021

Accions completades

El Pla Local d’Adolescència i Joventut de Berga és una eina estratègica i participativa que contempla quatre grans blocs temàtics per estructurar les polítiques actives de joventut (benestar, transformació, territori i emancipació), així com les accions recollides en diferents eixos o àmbits d’actuació. Del total d’accions plantejades (73), s’han completat 55 actuacions. Paral·lelament, s’han desenvolupat 5 accions noves que no estaven contemplades inicialment en el document del pla.

Benestar

En el bloc temàtic del benestar, s’han portat a terme accions per a la promoció de la salut i els hàbits saludables, l’oci i el lleure i l’esport. Per exemple, en la celebració del Carnaval de 2020, l’última gran festa celebrada abans de l’inici de la pandèmia de la Covid-19, es va realitzar el repartiment gratuït d’aigua i aliments sòlids, la instal·lació d’una barra de còctels sense alcohol i també es va comptar amb la presència d’un estand de salut, així com d’educadors i educadores de carrer, entre d’altres. En l’àmbit de l’oci i el lleure, es van portar a terme diferents festes i activitats culturals com el Carnaval, la Carlinada, el Club el Joc, el Sona B, El Forn (festival de teatre al carrer), etc. En canvi, es van anul·lar totes les activitats juvenils vinculades a La Patum com el concurs de bandes novelles o els concerts joves. En l’àmbit de l’esport, s’han mantingut o adaptat diferents esdeveniments esportius en col·laboració amb les entitats esportives que impulsen diverses proves esportives a la ciutat com la BRB-Memorial Xavi Batriu, la cursa de 5 km urbans, les activitats de ‘Salut a l’estiu’, els tallers d’skate o la cursa de Sant Silvestre.

Transformació

En el bloc temàtic referent a la transformació, s’han efectuat actuacions vinculades a la igualtat, el gènere i la diversitat entre les que s’inclouen l’elaboració de material de difusió i campanyes digitals a les xarxes socials, la creació d’un Protocol d’actuació per abordar les violències sexuals en espais festius, el desenvolupament de la campanya ‘Vull l’esport’, etc. També s’han realitzat projectes per promoure la cultura i la creació, com la campanya ‘Llegim-nos’, accions sobre memòria històrica vinculades al cicle ‘Rescatem la Memòria, Recuperem la Dignitat’ o el foment de tallers de manualitats per a infants i joves durant les festes de Nadal. En l’àmbit de la participació i l’associacionisme, la convocatòria anual de subvencions mitjançant el procés de concurrència competitiva va incloure una línia econòmica adreçada específicament a les entitats i associacions juvenils. També s’ha posat en marxa un canal de comunicació per a joves a través de WhatsApp (Berga Jove).

Territori

En l’àmbit del territori, s’han executat actuacions referents als equipaments i serveis juvenils amb la cessió d’espais, s’ha dinamitzat l’espai públic a través de la realització d’activitats a l’amfiteatre i l’skatepark del Parc del Lledó i s’ha promogut la transició ecològica i el transport fomentant l’ús d’una vaixella reutilitzable en diferents festes i en trobades realitzades amb els centres educatius, entre d’altres propostes.

Emancipació

En l’àmbit de l’emancipació, s’han realitzat tallers i formacions educatives adreçades al jovent. El consistori ha mantingut la promoció del Programa de Joves en pràctiques de Garantia Juvenil de Catalunya mitjançant la incorporació laboral de persones joves durant 6 mesos. També s’ha fet difusió d’ofertes de feina a les xarxes socials de l’àrea de Joventut (@BergaJove).

Noves accions realitzades

Al llarg del 2020 s’han impulsat 5 accions que no estaven contemplades al PLAJ. D’una banda, es va crear la campanya ‘Salva la nit’ per promoure el civisme en l’oci nocturn i reduir els efectes de les botellades en diverses zones de la ciutat. La segona actuació va ser el desenvolupament d’una campanya audiovisual difosa a través de les xarxes socials dedicada a l’arribada dels Reis d’Orient, tenint en compte la suspensió de la tradicional cavalcada per la Covid-19. D’altra banda, es va cedir l’equipament de l’Espai Jove a entitats per tal que poguessin portar a terme diferents accions formatives. La quarta acció va ser l’inici d’un estudi per plantejar i introduir millores en la campanya de la ‘Patumaigua’ per reduir l’impacte ecològic en diferents aspectes de la festa. L’última actuació va estar centrada en l’inici d’un estudi per a la rehabilitació d’habitatges pel jovent al Barri Vell. Aquesta actuació s’inclou en la revisió que s’està portant a terme del Pla Local d’Habitatge del municipi.

Avaluació de les accions

Per tal d’avaluar les accions realitzades s’han portat a terme una sèrie de formularis o enquestes en línia vinculades a diferents activitats, com per exemple: la festa de Cap d’any del 2020, el Carnaval de 2020 i els tallers d’skate. També s’han mantingut trobades amb joves per valorar diferents actuacions al Parc del Lledó. L’anàlisi del primer any d’aplicació del PLAJ es completarà amb la publicació d’un qüestionari en línia obert a tothom per poder copsar les opinions i propostes de millora de la ciutadania. Tot això permetrà facilitar la presa de decisions, la priorització de les actuacions i la millora de la distribució dels recursos de l’àrea de Joventut, entre d’altres.