Berga implementa iniciatives per promoure que les nits de Patum siguin saludables i de qualitat

Última revisió 17-05-2024 11:35
16/05/2024

Berga tornarà a posar en marxa la campanya per promoure el consum responsable i menys abusiu d’alcohol i altres drogues durant La Patum, que se celebrarà del 28 de maig al 2 de juny.

Es tracta d’implementar accions per fer que les nits de festa siguin saludables i de qualitat durant les festes del Corpus. El projecte va iniciar-se l’any 2018 i està impulsat per l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Janina Vilana, tècnica de Joventut de l’Ajuntament de Berga, ha recordat que “la campanya s’adreça al jovent i té l’objectiu de fomentar la prevenció i reducció de riscos associats al consum de substàncies estupefaents durant les nits de festa en espais d’oci nocturn”. La iniciativa inclou accions de formació per a la dispensació responsable de begudes alcohòliques, la distribució gratuïta d’aigua, la instal·lació de barres de còctels sense alcohol i l’actuació d’un equip professional de vetlladores i educadores de carrer.

Conveni de col·laboració

El Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga han renovat el conveni de col·laboració per establir l’aportació econòmica que realitza l’ens comarcal en el desenvolupament de la campanya d’accions saludables. Enguany, l’organisme berguedà destinarà 15.000 € a finançar una part de les accions incloses en la campanya. L’import suposa un increment de 5.000 € respecte a l’any passat. Ramon Caballé, conseller comarcal de Joventut, ha explicat que “La Patum centralitza molt jovent de la comarca i d’arreu. El cost-benefici de l’acció és molt superior al d’altres campanyes que podem fer i hem d’aprofitar aquests cinc dies. L’Ajuntament de Berga té unes campanyes molt treballades i el que fa el Consell Comarcal del Berguedà és sumar-se a aquestes iniciatives”.  

Dispensació responsable

La primera acció programada serà una sessió formativa adreçada a persones que treballen en barres de bars o que formen part d’entitats organitzadores de festes, concerts o altres esdeveniments multitudinaris on es dispensin begudes alcohòliques. És una activitat per aportar eines i estratègies per a la creació i gestió d’espais segurs on es fomenti la dispensació responsable d’alcohol. La formació estarà dinamitzada per l’equip especialitzat de Mediare i es farà el 22 de maig, a l’Espai Jove de Berga (18:30 h). La sessió és oberta i també comptarà amb la participació de les entitats encarregades de gestionar el servei de barres de l’espai cultural de les Barraques de La Patum.

Distribució gratuïta d’aigua

La Patumaigua anirà a La Patum de 2024. La campanya nascuda l’any 2019 consisteix en la dispensació gratuïta d’ampolles d’aigua durant els dies de celebració de la festa. La iniciativa pretén promoure una festa saludable i reduir els riscos associats als primers consums d’alcohol entre el jovent. En concret, es repartiran ampolles d’aigua a les barres de còctels sense alcohol i les barres de l’espai cultural de les Barraques de La Patum situades a la plaça de Viladomat i la plaça Cim d’Estela, respectivament.

Enguany, s’implementaran mesures per reduir la generació de plàstic de l’envàs de la Patumaigua, així com per promoure’n la reutilització i el reciclatge. D’una banda, s’habilitaran fonts d’aigua a la plaça de Viladomat, la plaça Cim d’Estela i la ronda Moreta. Aquestes fonts addicionals i les fonts habituals de la ciutat ubicades en la zona Patum, han estat senyalitzades en els mapes dels recorreguts de les passades de dimecres i dissabte dels fulletons desplegables de La Patum que es distribuiran a les bústies de les llars berguedanes en els pròxims dies. El personal municipal i les comparses també disposaran de fonts d’aigua, en substitució de les ampolles, per reduir la quantitat d’envasos de plàstic. 

Pel que fa al reciclatge de l’envàs de les aigües que es distribuiran a la ciutadania, es tornaran a habilitar contenidors logotipats amb la imatge de la campanya facilitats pel Consell Comarcal del Berguedà i Containers del Berguedà. Els contenidors estaran ubicats a la plaça de Sant Francesc, la plaça de Viladomat, el passeig de la Indústria i la plaça Cim d’Estela. A més, hi haurà bujols per dipositar els envasos en els espais de dispensació de la Patumaigua (barres de còctels sense alcohol, a la plaça de Viladomat i la plaça Cim d’Estela).

Barres de còctels sense alcohol

L’Ajuntament de Berga tornarà a habilitar dues barres de còctels sense alcohol per oferir una alternativa atractiva i saludable i evitar conductes de risc associades al consum de begudes alcohòliques. S’oferiran còctels elaborats amb fruita natural i sense sucres afegits i aliments sòlids al preu simbòlic d’1 €. A més, serà un dels punts de distribució gratuïta de la Patumaigua i també serà el punt de venda de la samarreta oficial de la campanya ‘Vull la nit!’. La iniciativa està concebuda per combatre la deshidratació i la manca d’aliment que es poden derivar del consum continuat i abusiu d’alcohol. Les barres sense alcohol estaran ubicades en els emplaçaments i els horaris següents:

Plaça de Viladomat

Dimecres, 29 de maig: de 18 a 3 h

Dijous, 30 de maig: de 19 a 4 h

Dissabte, 1 de juny: de 18 a 3 h

Diumenge, 2 de juny: de 19 a 4 h

Plaça Cim d’Estela

Divendres, 31 de maig: de 21 a 3 h

Dissabte, 1 de juny: de 20:30 a 5 h

Punts d’informació i salut

La Patum comptarà amb estands d’informació i salut dinamitzats per professionals de Mediare, que porten a terme accions educatives i de conscienciació sobre temes relacionats amb joves, drogues, gènere i oci nocturn. L’equip de vetlladores i educadores de carrer faran un abordatge centrat en l’empoderament, oferiran informació sobre l’ús recreatiu de determinades drogues, els efectes i els riscos associats al seu consum, les violències masclistes, etc. Per fer-ho, s’instal·laran estands a la plaça de Viladomat i la plaça Cim d’Estela i també hi haurà un servei itinerant.

Plaça de Viladomat

Dimecres, 29 de maig: de 19:30 a 3:30 h

Dijous, 30 de maig: de 21 a 3:30 h

Diumenge, 2 de juny: de 21 a 3:30 h

Plaça Cim d’Estela

Divendres, 31 de maig: de 21 a 3:30 h

Dissabte, 1 de juny: de 20:30 a 5:30 h

Estand d'informació i salut dinamitzat per professionals de Mediare durant La Patum de 2023
Estand d'informació i salut dinamitzat per professionals de Mediare durant La Patum de 2023
Autor: Janina Vilana