Berga potencia el culte a la mort i les tradicions de Tots Sants amb visites guiades i una fira esotèrica i d'antiguitats al barri vell

Última revisió 24-10-2023 16:35
24/10/2023

Berga es posiciona com a capital de la tardor apostant per la festivitat de Tots Sants amb una nova edició de la ‘Trilogia de la mort’, que es portarà a terme del 28 d’octubre al 4 de novembre.

Enguany, la programació inclou una àmplia oferta de visites guiades al cor del nucli antic i el cementiri municipal, un maridatge de vins i productes de tardor, tallers i activitats infantils i una fira d’antiguitats i productes esotèrics entorn del barri vell. Es tracta d’una iniciativa nascuda l’any 2017 amb la voluntat de potenciar la divulgació del culte a la mort i les tradicions vinculades a la celebració de Tots Sants. El projecte està impulsat per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus juntament amb l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga i diverses persones a títol individual que van promoure la creació de la fira l’Encant de les ànimes.   

Visites guiades sobre llegendes, històries i tradicions de la mort

Un dels puntals de la programació de la ‘Trilogia de la mort’ són les visites guiades per descobrir històries, llegendes, personatges i tradicions sobre la mort recorrent espais singulars de la ciutat, com per exemple racons del barri vell o el cementiri municipal, entre d’altres. Aquesta edició compta amb una oferta de sis visites guiades gratuïtes, que es portaran a terme en diferents torns. Les places són limitades i caldrà inscriure’s prèviament a l’Oficina de Turisme de Berga, a través del telèfon (93 821 13 84) o l’adreça de correu electrònic aj022.ofturisme@ajberga.cat.

La primera visita programada es titula ‘Campanades a mitjanit’ i consistirà en una explicació sobre els ritus, costums i anecdotari popular entorn de la mort, en un escenari immillorable, el Convent de Sant Francesc. L’activitat estarà dinamitzada per Roger Cortina i es farà el dissabte 28 d’octubre (22 h) i el diumenge 29 d’octubre (19 h).

Tràfec Teatre oferirà una visita teatralitzada titulada ‘Cercadors de cementiris’. L’activitat estarà protagonitzada per quatre actors i actrius de la companyia que recrearan diferents històries literàries al cementiri municipal. L’activitat es farà el dimarts 31 d’octubre, a les 17 i les 20 h.

Tots els colors de la mort’ és el títol de la tercera visita programada que consistirà en un recorregut per conèixer les tradicions del dia dels difunts que se celebra en diversos indrets del món, en funció dels orígens culturals i nacionals. L’activitat es farà el dimecres 1 de novembre, a les 17 h. L’itinerari començarà a la plaça de Sant Pere.

Persones i personatges’ és un recorregut pel cementiri municipal per recordar berguedanes i berguedans anònims de tots els temps i oferir-los l’últim adeu en vers i prosa. Aquesta visita estarà dinamitzada per Roger Cortina i es farà el dimecres 1 de novembre, a les 19 h.

Els túnels de la plaça de la Ribera seran el refugi del cèlebre vampir Onofre de Dip, el personatge de la novel·la “Les històries naturals” de Joan Perucho. ‘La cripta del vampir’ és la història inquietant d’una criatura proscrita, una simfonia de la por, a càrrec de Toni Gol. L’activitat es farà el dissabte 4 de novembre, a les 18 i les 19 h. El punt de trobada serà el Museu Comarcal de Berga.

Els dies foscos’ tancarà el cicle de visites guiades el dissabte 4 de novembre, a les 20:30 h. Es tracta d’una visita teatralitzada a càrrec de l’Agrupació Teatral la Farsa, que consistirà en una passejada per la ciutat, tot explicant històries que voregen el mite i la realitat per acostar-nos als orígens de Tots Sants i els dies més foscos de l’any. La plaça de Sant Pere serà el punt d’inici de la ruta guiada.          

Maridatge, tallers i concert

La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, ha esmentat algunes de les novetats de l’edició d’enguany que complementaran la fira de brocanters, antiguitats i productes esotèrics. Perarnau ha destacat “el tast de vins i productes de temporada que es farà a la cuina del museu i que serà de pagament, el taller de carbasses i naps que acollirà la plaça de l’Harmonia, un espectacle infantil i un concert de música irlandesa que es faran a la plaça del Carme”.

Antiguitats i esoterisme al barri vell

Una altra de les activitats destacades de la ‘Trilogia de la mort’ serà la fira l’Encant de les ànimes, que es farà el dissabte 4 de novembre, de 12 a 23 h. Es tracta d’una mostra d’antiguitats i objectes de segona mà que comptarà amb parades de brocanters i productes d’esoterisme distribuïdes per la plaça de Sant Pere, el passatge de les Voltes de Claris (La Berruga), el carrer Buxadé i la plaça de l’Harmonia. Es tracta de la tercera edició de la fira que enguany incorpora l’àmbit esotèric amb parades d’herbes remeieres, essències, llibres, pedres energètiques, tarot, etc.

Ramon Miquel Safont, un dels impulsors de la fira, ha explicat que “la idea va sorgir parlant-ne amb l’alcalde Ivan Sànchez, per intentar recuperar l’esperit de les subhastes que es feien antigament a la ciutat amb les peces o objectes dels difunts. Enguany, apostem per fer-la créixer amb una fira esotèrica, que és una novetat a la nostra contrada”. Safont també ha destacat la feina feta per Anna Vázquez i Jordi Cabello a l’hora d’incorporar aquestes noves parades a la mostra. La fira es completarà amb tres xerrades sobre diferents temàtiques com per exemple la cinesiologia holística, els olis essencials o les eines de la consciència, a càrrec de Marta Cruz, Judit Serra i David Shungit.          

Ermínia Altarriba, regidora de Promoció econòmica de l’Ajuntament de Berga ha destacat la quantitat de fires que se celebren a la capital berguedana durant l’època de tardor, com per exemple la Fira de Santa Tecla, la Bergaolet, l’Encant de les ànimes, la Fira de la Xocolata i la Ratafia i la Fira del Joc i de Nadal. Per a la regidora, “l’Encant de les ànimes és una fira que té un relat tan concret, precís i innovador que resulta necessari impulsar-la i fer-la més extensa. A més, la mostra va acompanyada d’activitats culturals i d’oci que estan ben construïdes perquè la gent s’ho passi molt bé, passejant pels carrers i places del barri vell”.    

Anna Vázquez, Ramon Miquel Safont, Alba Perarnau, Marta Freixa i Ermínia Altarriba duran la presentació de la 'Trilogia de la mort', al passatge de les Voltes de Claris
Anna Vázquez, Ramon Miquel Safont, Alba Perarnau, Marta Freixa i Ermínia Altarriba duran la presentació de la 'Trilogia de la mort', al passatge de les Voltes de Claris
Autor: Ajuntament de Berga