Berga promou la sensibilització i la investigació del càncer infantil amb la caminada solidària de Ginkgo del 3 de març

Última revisió 15-02-2024 16:34
15/02/2024

Avui dijous 15 de febrer és el Dia Internacional del Càncer Infantil i ha estat la data escollida per presentar la 6a edició de la caminada solidària per fomentar la investigació d’aquesta malaltia.

Es tracta d’una activitat apta per a tothom impulsada per Ginkgo, l’Associació de Persones Afectades de Càncer al Berguedà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga i Bergacomercial. La caminada es farà el diumenge 3 de març, s’iniciarà a la plaça Font del Ros de Berga (10 h) i els beneficis obtinguts es destinaran a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona. Enguany, Ginkgo celebrarà el quinzè aniversari de la seva fundació amb un esdeveniment especial que es farà al setembre.

Una malaltia minoritària

El càncer infantil requereix una investigació específica, ja que té una incidència molt més baixa, no es pot prevenir i requereix teràpies diferents. Els resultats de les recerques del càncer adult no es poden extrapolar al càncer infantil i cal impulsar recerques específiques. Cada vegada que es diagnostica un cas nou, cal analitzar al laboratori les característiques del tumor per ajustar el pronòstic i determinar quina és la millor estratègia terapèutica per combatre’l.   

Les xifres del càncer infantil

Els càncers de desenvolupament més freqüents en infants són les leucèmies, les neoplàsies del Sistema Nerviós Central i els limfomes. S’estima que a Catalunya es diagnostiquen 164 nous casos anuals en infants. La incidència és d’un cas en infants per dos-cents casos en persones adultes. Malgrat que aquest volum és baix, el càncer és la primera causa de mortalitat en infants de 5 a 14 anys a Catalunya. Tot i això, la supervivència ha arribat al 80 % als 5 anys i és essencial promoure la investigació per continuar incrementant aquest percentatge.  

La investigació, el voluntariat i l’acompanyament  

Ginkgo organitza activitats solidàries per recaptar fons per destinar-los als centres d’investigació dels hospitals especialitzats en el càncer. La presidenta de l’associació, Aurora Fernández, ha concretat que l’entitat va recaptar 7.730 € pel càncer infantil durant l’any 2023 i 45.425 € en el global de totes les edicions celebrades de la caminada del càncer infantil. Fernández ha mostrat el seu agraïment per “la col·laboració i el suport rebut pel conjunt de la comarca, ja que quan organitzem algun esdeveniment és un èxit i la gent respon”. També ha destacat la importància de fomentar el voluntariat, tenint en compte que la caminada d’enguany tornarà a comptar amb alumnat de l’Institut Guillem de Berguedà per donar un cop de mà amb les tasques logístiques durant l’entrega de bosses d’obsequi als participants, així com el dia de l’esdeveniment.

Pel que fa a la investigació del càncer infantil, el 60 % del pressupost prové d’aportacions privades. En aquest sentit, la regidora de Salut i Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Andrea Corominas, ha dit que “cal una major sensibilització dels organismes públics per incrementar la seva aportació”. A més, ha valorat positivament “l’atenció centrada en els infants que s’està portant a terme als hospitals de Sant Joan de Déu i la Vall d’Hebron, implementant teràpies complementàries a la medicina clàssica i fent un acompanyament en la salut mental de les persones afectades per la malaltia”. En l’àmbit local, Corominas també ha fet una crida a la solidaritat recordant que “com a poble també hem de donar la cara pel càncer de desenvolupament i, sobretot, quan al capdavant hi ha gent amb aquesta força com Ginkgo”.   

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha fet èmfasi en la tasca d’acompanyament que fa l’entitat. Per a Sànchez, “és molt important la recaptació assolida per una entitat tan petita durant aquests anys, però elles no comptabilitzen les hores que passen en aquesta botiga o l’atenció personalitzada que fan aquí o al domicili de les persones afectades de càncer i els seus familiars. Quan et parlen de càncer, moltes vegades és més important l’acompanyament o les cures que et poden fer les persones que ho han experimentat o que tenen una sensibilitat per la malaltia. Això sí que té valor i no es pot comptabilitzar amb diners”.

Quilòmetres de solidaritat

La caminada solidària per a la investigació del càncer infantil és un esdeveniment festiu, apte per a tothom, que consistirà en completar un recorregut d’uns sis quilòmetres al voltant de la serra de Noet. La prova començarà i finalitzarà a la plaça Font del Ros, on s’oferirà un esmorzar calent a les persones inscrites en les dates establertes. Per participar en la caminada caldrà inscriure’s prèviament i el donatiu serà de 10 € per a les persones adultes i de 3 € pels infants fins a 8 anys.

Les inscripcions es podran fer presencialment del 17 al 28 de febrer (de 17 a 19 h), a la botiga de Ginkgo situada al carrer de la Ciutat, 6. El dia de l’esdeveniment no es faran inscripcions, el que comporta no poder disposar del tiquet per a l’esmorzar calent, però sí que es podrà fer el donatiu.

L’entrega de les bosses d’obsequi es farà el dissabte 2 de març, a l’Hotel d’Entitats (C/ Mestre Pedret, 2), de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.

Col·laboració de carnisseries i forns de pa locals

Ginkgo oferirà un esmorzar calent a les persones que participin en la caminada solidària. Una desena de carnisseries, xarcuteries i forns de pa de la ciutat que formen part de Bergacomercial s’han sumat a la iniciativa aportant els productes per elaborar els entrepans de l’esmorzar. Els comerços col·laboradors són els forns l’Espurna, Can Curtichs i Pabevsa i les carnisseries i xarcuteries Casa Fígols, Guitart, Rosell, Guixé, Casafont, Marmi i Colell.

Núria Romero, vocal de Bergacomercial, ha agraït la solidaritat dels establiments col·laboradors amb “l’aportació altruista de 600 entrepans per a l’esmorzar dels participants”. Romero ha agraït la tasca de Ginkgo i explicat que Bergacomercial sempre intenta donar suport a aquestes accions demanat la implicació dels seus associats.

Andrea Corominas, Ivan Sànchez, Aurora Fernández i Núria Romero durant la presentació de la 6a caminada solidària del càncer infantil, al local de Ginkgo
Andrea Corominas, Ivan Sànchez, Aurora Fernández i Núria Romero durant la presentació de la 6a caminada solidària del càncer infantil, al local de Ginkgo
Autor: Ajuntament de Berga