"Berga viu l'estiu" potencia el patrimoni històric, cultural i festiu amb una nova edició de rutes guiades gratuïtes

Última revisió 10-07-2023 11:39
10/07/2023

Berga inicia el cicle de visites guiades i activitats culturals ‘Berga viu l’estiu’.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Oficina de Turisme i el Museu Comarcal de Berga amb l’objectiu de difondre el coneixement sobre la història, el patrimoni, les tradicions i les festes de la ciutat visitant espais que ens connecten amb el passat i ens permeten recordar i descobrir diferents elements de la capital berguedana. Enguany, la programació inclou set visites guiades, que es faran del 15 de juliol al 17 de setembre, i l’exposició de la comparseria patumaire al Convent de Sant Francesc. Les activitats compten amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.  

Places limitades

Les places per participar en les visites guiades són limitades i caldrà inscriure’s prèviament per telèfon (93 821 13 84) o enviant un correu electrònic a l’adreça aj022.ofturisme@ajberga.cat. Les activitats programades són gratuïtes, a excepció de l’exposició patumaire. L’horari d’atenció al públic de l’Oficina de Turisme i el Museu Comarcal de Berga és el següent: matins de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h, i diumenge, d’11 a 14 h.

Història, tradicions i espais 

L’oferta d’activitats disposa de diferents propostes vinculades a la història i les tradicions i el patrimoni industrial. Per exemple, es portarà a terme una visita per conèixer la història de la festa dels Elois al llarg dels segles. També hi haurà una ruta guiada per visitar alguns dels escenaris carlins de la ciutat, tot descobrint el passat que ha forjat la idiosincràsia berguedana. Una altra proposta destacada serà la ruta dels molins, una activitat que recupera l’antiga ruta de la riera de Metge per l’interior de Berga i els seus molins, bressol de la industrialització berguedana. Una de les activitats que ha tingut bona acollida en les últimes edicions ha estat ‘Berga a vista de campanar’, una activitat que permet accedir al campanar de l’església de Sant Francesc per conèixer els rellotges i campanars de la ciutat. A més, també hi haurà una visita guiada a l’exposició permanent de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc.        

Visites a Queralt

La programació del cicle ‘Berga viu l’estiu’ comptarà amb dues visites guiades per potenciar el coneixement sobre Queralt. En concret, s’oferirà una visita titulada ‘La cova de Santa Helena’, que consistirà en conèixer l’evolució dels edificis que formen part del santuari berguedà, posant èmfasi en el centenari de la cova de la troballa. Aquesta activitat es completarà amb una actuació musical a càrrec de membres de l’Orfeó Berguedà.    

La segona proposta se centrarà en l’entorn natural de Queralt i consistirà en un bany de bosc, tot recorrent el camí de ronda per descobrir la vida i la riquesa sobrenatural d’una muntanya meravellosa.  

Exposició patumaire

L’exposició ‘La Patum al Convent de Sant Francesc’ continua oberta al públic per tal que els usuaris i usuàries gaudeixin de la comparseria patumaire de prop, així com de peces de vestuari antic, objectes històrics, fotografies, textos i vídeos. L’entrada per visitar l’exposició té un cost de 5 €, però els infants menors de 12 anys poden accedir-hi de forma gratuïta. L’horari d’obertura al públic per visitar l’exposició és el següent: dissabte i diumenge, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

Campanar de Sant Francesc
Campanar de Sant Francesc
Autor: Ajuntament de Berga