Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (04/01/21)

Última revisió 15-02-2021 10:01
04/01/2021

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, han comparegut de forma virtual aquest dilluns, 4 de gener, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. Els representants municipals han repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19, entre d’altres. També han realitzat una sèrie de recomanacions per a l’arribada dels Reis d’Orient que es produirà aquest dimarts, 5 de gener, al Convent de Sant Francesc.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (04/01/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 73 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-1) i també s’han comptabilitzat 152 casos en els darrers 14 dies (+36). Actualment, l’índex de risc de brot és de 759.29 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que ha disminuït respecte la setmana anterior (1167.48). La taxa de reproducció de l’epidèmia s’ha reduït fins a 0.88 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha destacat que malgrat que les dades exposades hagin experimentat una lleu davallada, “és probable que no continguin la informació referent als contagis que s’hagin pogut produir durant les festes de Nadal, Sant Esteve i Cap d’Any, ja que el procés de recollida i transmissió de dades acostuma a trigar uns dies”. Per això, Sànchez ha reiterat que “no ens podem relaxar i cal seguir mantenint la prudència en tot moment”.

Resultats del cribratge massiu per detectar casos de Covid-19

Berga va acollir el 30 de desembre una jornada de proves de cribratge massiu per detectar casos de Covid-19, adreçada especialment a persones majors de 16 anys residents al barri de Santa Eulàlia. En total, es van realitzar 640 proves PCR i es van detectar 12 casos positius de persones asimptomàtiques. El regidor, Ivan Sànchez, ha fet un agraïment a totes les persones que es van sotmetre a les proves de cribratge de forma voluntària a l’Hotel d’Entitats.

Incidència a les residències

Montse Venturós ha comentat que la situació a la residència Sant Bernabé s’ha mantingut estable durant els darrers set dies. Actualment, hi ha 42 usuaris i usuàries, no hi ha casos amb diagnòstic positiu i no s’han registrat defuncions i hi ha una persona ingressada a l’hospital per motius aliens a la pandèmia. Tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral. Això ha fet que la residència Sant Bernabé ja pugui ser considerada com a verda, és a dir, lliure de casos de Covid-19.

L’alcaldessa ha explicat que el Departament de Salut ha autoritzat la represa d’ingressos de nous usuaris i usuàries després de l’avaluació efectuada la setmana passada al centre residencial per tal de verificar que es complien els requisits per fer-ho. Segons Venturós, es preveu que “en el decurs de la pròxima setmana s’iniciarà el procés de nous ingressos a la residència pública que va quedar aturat al març quan va començar la pandèmia de la Covid-19”.

Ivan Sànchez ha confirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Vacunació a les residències berguedanes

Pel que fa a la vacunació, Ivan Sànchez ha lamentat que la previsió efectuada pel Govern de la Generalitat no s’hagi complert. De moment, no s’ha iniciat el procés de vacunació a les residències de Berga i es desconeix la data exacta per fer-ho. Tot i això, el regidor ha celebrat que hagi començat la vacunació a diverses residències de la comarca, com per exemple a Bagà, La Pobla de Lillet, Casserres i Puig-reig. El regidor espera que els centres residencials de Berga també es puguin afegir a aquesta llista properament.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Comarcal Sant Bernabé amb data de 30 de desembre, mostren que el centre sanitari comptava amb 14 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un increment de 5 pacients respecte de la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 11 pacients per Covid-19, es van donar 5 altes, 1 trasllat a un altre centre hospitalari i no es van produir defuncions. En referència al personal sanitari, es van registrar 9 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

Serveis de la Policia Local

La setmana passada es van mantenir les mesures de contenció de la Covid-19 que van entrar en vigor el 21 de desembre i que s’aplicaran fins a l’11 de gener de 2021 a tot Catalunya. Aquestes mesures afecten la interacció social, la mobilitat, el confinament nocturn, el sector de l’hostaleria i l’activitat esportiva. Les restriccions mantenien el toc de queda nocturn de 22 a 6 h, a excepció de les dates assenyalades de les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis i també es va establir el confinament perimetral comarcal durant tota la setmana. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Del 28 al 4 de gener, la Policia Local ha efectuat 17 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 6 denúncies, 4 per incomplir les restriccions de mobilitat nocturna, s’ha denunciat 1 local per incomplir la restricció horària d’obertura comercial i també s’ha tramitat 1 denúncia per menjar i/o beure al carrer.

Arribada dels Reis d’Orient a Berga

El regidor, Ivan Sànchez, ha recordat que demà dimarts, 5 de gener, hi haurà l’arribada dels Reis d’Orient a Berga i ha realitzat una sèrie de recomanacions per a què l’activitat es pugui desenvolupar amb seguretat al recinte màgic habilitat per rebre a Ses Majestats. L’activitat consistirà en un recorregut lineal pels passadissos de l’entorn del claustre del Convent de Sant Francesc, on apareixeran personatges màgics, sorprenents i misteriosos que conduiran al públic fins a l’espai habilitat per veure a Melcior, Gaspar i Baltasar respectant la distància de seguretat per la pandèmia de la Covid-19.

Per visitar el recinte màgic serà necessari inscriure’s al portal web: https://ticketara.com/b/ajuntament-berga. Tots els infants i les persones adultes que vulguin visitar el recinte màgic hauran d’estar inscrites en la reserva i no es permetrà l’accés a les persones que no tinguin entrada. Les entrades són personals i intransferibles. En cas de tenir una reserva d’entrades i no poder assistir a l’activitat, caldrà posar-se en contacte amb l’Ajuntament de Berga per modificar o anul·lar la inscripció a través del correu electrònic cultura@ajberga.cat.

Hi haurà 3 files d’accés al recinte màgic. S’habilitarà una fila per cada torn de cada hora: una per a l’hora en punt, una pel minut 20 i una altra pel minut 40. Es recomana arribar al recinte a peu i amb 10 minuts d’antelació respecte l’hora reservada. Per tal d’agilitzar l’accés dels grups, es demana tenir preparada l’entrada impresa o al dispositiu mòbil i assegurar-se que es correspon amb l’horari del torn reservat abans d’accedir a la zona d’entrada habilitada. El tiquet d’entrada serà validat (no es podrà accedir sense entrada), es prendrà la temperatura i s’aplicarà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans abans d’accedir al recinte màgic. L’ús de la mascareta és obligatori i caldrà respectar la distància de seguretat entre grups en tot moment.

En cas de tenir símptomes vinculats a la Covid-19, es prega quedar-se a casa i no acudir al recinte màgic per evitar posar en risc la resta de persones. A l’interior del recinte màgic caldrà seguir l’itinerari establert i mantenir la distància de seguretat amb la resta de grups que accedeixin en el mateix torn de visita. També serà imprescindible la col·laboració de la ciutadania a l’hora de respectar les indicacions del personal de seguretat i de l’organització per al bon desenvolupament de l’activitat.