Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (08/02/21)

Última revisió 12-02-2021 14:41
08/02/2021

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 8 de febrer, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (08/02/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 37 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+15) i també s’han comptabilitzat 74 casos en els darrers 14 dies (-10). Actualment, l’índex de risc de brot és de 482.34 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha incrementat respecte la setmana anterior (308.64). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha augmentat fins als 1.17 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa. El regidor, Ivan Sànchez, ha lamentat que s’hagi produït un repunt en les dades registrades.

Incidència a les residències

Ivan Sànchez ha explicat que la situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb el mateix nombre de residents que la setmana anterior (43), ja que no s’han produït noves incorporacions d’usuaris i usuàries. A més, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre les persones residents i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

El regidor de Drets Socials ha esmentat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central amb data de 28 de gener, mostren que el centre sanitari comptava amb 12 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 8 pacients per Covid-19, es van donar 7 altes, es va registrar 1 trasllat a altres centres hospitalaris i no hi van haver defuncions. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 5 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. De l’1 al 8 de febrer, la Policia Local ha efectuat 30 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 2 sancions per incomplir les restriccions de mobilitat, 8 per incomplir les restriccions horàries, 4 per no fer ús de la mascareta i 4 per la realització de botellades. El regidor Sànchez ha comentat que “l’increment del nombre de sancions respon a la necessitat d’evitar que els casos de Covid-19 es multipliquin a la ciutat”.

Noves mesures vigents per evitar contagis

Aquest dilluns, 8 de febrer, han entrat en vigor algunes modificacions de les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a Catalunya davant de les actuals dades epidemiològiques. Els canvis modifiquen alguns aspectes que ja recollien les resolucions generals anteriors i estaran vigents fins al 21 de febrer. Les noves restriccions han ampliat el confinament perimetral que ha passat a ser d’àmbit comarcal durant tota la setmana, mentre que el toc de queda nocturn es manté de les 22 a les 6 h. També es manté la limitació de 6 persones de dues bombolles de convivència en les trobades familiars i socials. Pel que fa a la restauració, els bars i restaurants han de mantenir les dues franges horàries d’obertura, però han estat ampliades una hora més. En concret, des d’avui poden obrir entre les 7:30 i les 10:30 h i entre les 13 i les 16:30 h.

Pel que fa al comerç, es manté el 30% de l’aforament en el petit comerç i centres comercials de menys de 400 m2 i mercats no sedentaris. Els caps de setmana, els comerços han de tancar, excepte els establiments dedicats a la venda de productes i serveis essencials. Una de les novetats és que les llibreries passen a considerar-se establiments culturals i, per tant, poden obrir els caps de setmana.

També hi ha canvis en l’àmbit esportiu, ja que els gimnasos poden tornar a l’activitat amb un aforament limitat del 30 % a l’interior de l’equipament. Les activitats de grup estan limitades a un màxim de 6 persones, fent ús de la mascareta i sol•licitant cita prèvia. Es reprenen parcialment algunes competicions, però només les d’àmbit estatal, internacional i professionals, així com les que hi donen accés.

En l’àmbit educatiu, les universitats han de mantenir la docència teòrica virtual, excepte el primer curs, en què es pot reprendre parcialment la presencialitat. En el cas de Batxillerat, cicles formatius, ensenyaments de règim general reglats i escoles de música i dansa autoritzades, cal reduir l’activitat presencial, mentre que als centres d’educació infantil, primària i ESO es manté la presencialitat.

El regidor, Ivan Sànchez, ha finalitzant la compareixença fent una crida a “la corresponsabilitat, a cuidar-nos i cuidar les persones del nostre entorn més proper”.