Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (12/04/21)

Última revisió 13-04-2021 08:07
12/04/2021

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 12 d’abril, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (12/04/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 8 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-2) i també s’han comptabilitzat 24 casos en els darrers 14 dies (+1). Actualment, l’índex de risc de brot és de 85.78 punts. Es tracta d’un nivell considerat mitjà, que s’ha reduït respecte la setmana anterior (126.39 punts). La taxa de reproducció de l’epidèmia s’ha rebaixat fins a situar-se en els 0.79 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

El regidor, Ivan Sànchez, ha recordat que les últimes dades sobre la pandèmia difoses pel consistori corresponen al dimecres, 7 d’abril. En aquest sentit, el regidor insisteix en el fet que “han passat pocs dies per saber si aquesta taxa va a la baixa o si la incidència podria ser més alta després de la mobilitat que es va produir durant la Setmana Santa. Tot i això, celebrem que avui tinguem una taxa per sota d’1”.

Incidència a les residències

La situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb 51 residents, a l’espera que els propers dies pugui augmentar la xifra d’usuaris i usuàries del centre residencial. A més, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre les persones residents i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

La residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) també continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Ivan Sànchez ha comentat que “des que es va portar a terme la vacunació completa a les residències, no s’han registrat casos de Covid-19, la qual cosa sembla demostrar que les vacunes tenen una incidència positiva en la població. Les residències eren una part molt feble del nostre sistema sanitari i des que es va vacunar, la incidència ha baixat de forma abismal”.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per Salut Catalunya Central - Hospital de Berga amb data de 9 d’abril, mostren que el centre sanitari comptava amb 6 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de 2 pacients menys que la setmana anterior. Durant la setmana passada es van registrar 7 ingressos nous de pacients per Covid-19, es van donar 5 altes, no es va traslladar cap pacient a altres centres hospitalaris i tampoc hi van haver defuncions. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 3 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. Del 5 a l’11 d’abril, la Policia Local ha efectuat 9 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, s’han interposat 13 sancions. En concret, s’han tramitat 6 sancions per no fer ús de la mascareta i 7 sancions per incomplir les restriccions de mobilitat.

Mesures vigents per evitar contagis

Aquesta setmana continuen en vigor les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a Catalunya aplicades des del passat 9 d’abril, les quals, es prorrogaran fins al 18 d’abril. Aquestes mesures comporten restriccions de mobilitat, ja que no es pot sortir de la comarca sense motiu justificat. No en són excepcions les activitats culturals, turístiques ni de restauració. Pel que fa a les trobades socials, estan limitades a 6 persones i 2 bombolles de convivència. La resta de mesures vigents es mantenen, com per exemple, el toc de queda, de les 22 a les 6 h. Podeu consultar el conjunt de mesures aplicables fins al 18 d’abril al web www.canalsalut.gencat.cat.