Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (17/05/21)

Última revisió 18-05-2021 07:48
17/05/2021

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 17 de maig, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia al centre residencial municipal de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (10/05/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 9 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-8) i també s’han comptabilitzat 26 casos en els darrers 14 dies (-32). Actualment, l’índex de risc de brot és de 121.30 punts. Es tracta d’un nivell considerat alt, que s’ha reduït respecte a la setmana anterior (230.41 punts). En canvi, la taxa de reproducció de l’epidèmia ha augmentat lleugerament fins a situar-se en els 0.95 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa. El regidor, Ivan Sànchez, ha dit que “aquest petit increment de la taxa fa que no podem relaxar-nos” i ha insistit que “cal seguir complint les mesures que ens indica el Departament de Salut”.

Incidència a la residència municipal

La situació d’estabilitat s’ha mantingut a la residència municipal Sant Bernabé durant els últims set dies. El centre residencial compta actualment amb 53 residents, 36 en plaça pública i 17 en plaça privada) i es preveu l’ingrés de dues persones més aquesta setmana. Pel que fa a la pandèmia, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre les persones residents ni entre el personal laboral i tampoc s’han produït defuncions.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per Salut Catalunya Central - Hospital de Berga amb data de 14 de maig, mostren que el centre sanitari comptava amb 6 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de 2 casos més respecte la setmana anterior. Durant la setmana passada es van registrar 7 ingressos nous de pacients per Covid-19, es van donar 5 altes, no es van registrar trasllats de pacients a altres centres hospitalaris i tampoc es van produir defuncions. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 2 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. Del 10 al 17 de maig, la Policia Local ha efectuat 28 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, s’ha interposat 1 sanció per no fer ús de la mascareta.

Final de la campanya de cribratges amb automostra nasal

El divendres, 14 de maig, va finalitzar la campanya de cribratges d’automostra nasal a Berga. En total, es van fer 91 proves i es van detectar 2 casos positius de Covid-19. La iniciativa forma part de la primera onada de cribratges poblacionals que el departament de Salut està fent a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, la qual, s’ha tancat amb 7 casos positius de les 738 proves fetes del 3 al 14 de maig, a diferents municipis de la Catalunya Central. En concret, s’han fet proves a Manresa (en dues àrees bàsiques), Solsona, Artés, Berga, Santa Margarida de Montbui i Torelló. La baixa participació en alguns punts ha fet replantejar la campanya que només es mantindrà aquesta setmana a Solsona i Artés. La campanya està impulsada pel Departament de Salut i l’ICS a la Catalunya Central per detectar casos positius de Covid-19 de persones asimptomàtiques.

Campanya de vacunació

El regidor, Ivan Sànchez, ha transmès la petició feta des de la Regió Sanitària de la Catalunya Central sobre la importància de participar en la campanya de vacunació. Tal com ha comentat el regidor, “ens han demanat que fem una crida per tal que les persones que tenen l’oportunitat de vacunar-se, s’apuntin i ho facin. I sobretot, que les persones que tenen cita, hi vagin”. Cal recordar que l’Hotel d’Entitats de Berga és un dels centres de vacunació habilitats a la Catalunya Central per administrar les dosis de la vacuna de la Covid-19. Això significa que no només s’està vacunant a la població de la ciutat de Berga.

Mesures vigents per evitar contagis

Aquesta setmana continuen vigents les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 adoptades des de la finalització de l’estat d’alarma, el passat 9 de maig. Aquestes mesures suposen la supressió del confinament nocturn i el confinament perimetral de Catalunya, entre d’altres. Podeu consultar el conjunt de mesures vigents al web www.canalsalut.gencat.cat.