Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (22/03/21)

Última revisió 22-03-2021 13:42
22/03/2021

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 22 de març, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (22/03/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 14 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-12) i també s’han comptabilitzat 39 casos en els darrers 14 dies (+10). Actualment, l’índex de risc de brot és de 155.94 punts. Es tracta d’un nivell considerat alt, que s’ha reduït respecte la setmana anterior (495.77 punts). La taxa de reproducció de l’epidèmia també s’ha rebaixat fins a situar-se en els 0.71 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

El regidor, Ivan Sànchez, ha tornat a fer una crida a la responsabilitat davant la fluctuació de les dades que s’està produint cada setmana. Sànchez ha insistit en la idea de “no relaxar-nos perquè tot i que la taxa de reproducció de l’epidèmia es troba per sota d’1, això no significa que la setmana que ve torni a augmentar”. El regidor ha reiterat que “l’epidèmia no està superada, però esperem que en les pròximes setmanes es pugui iniciar la vacunació de forma massiva a la ciutat i això faria tombar una mica l’epidèmia. De moment, això no s’està produint i, per això, hem de seguir mantenint la prudència i demanar responsabilitat a tothom”.

Incidència a les residències

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha explicat que la situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb 45 residents i es preveu l’ingrés de més persones fins arribar a la cinquantena, en els pròxims dies. A més, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre els usuaris i usuàries i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

El regidor ha esmentat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per Salut Catalunya Central-Hospital de Berga amb data de 18 de març, mostren que el centre sanitari comptava amb 7 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de 4 pacients més que la setmana anterior. Durant la setmana passada es van registrar 7 ingressos nous de pacients per Covid-19, no es van donar altes, es va traslladar 1 pacient a un altre centre hospitalari i hi va haver 1 defunció. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 3 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior.

L’Hospital de Berga va informar la setmana passada sobre l’activació de la Fase 3 d’accessibilitat al centre des del divendres, 19 de març, a causa de l’increment de casos de Covid-19 a la comarca. Això implica la restricció de les visites de familiars, llevat dels casos excepcionals i de finals de vida, entre altres mesures.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. Del 15 al 21 de març, la Policia Local ha efectuat 16 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, s’han interposat 4 sancions. En concret, s’ha tramitat 1 sanció per incomplir les restriccions de mobilitat i 3 sancions per no respectar el confinament nocturn.

Manteniment de les mesures per evitar contagis

Aquesta setmana continuen en vigor les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a Catalunya aplicades des del passat 15 de març. Es permet la mobilitat per tot el territori català respectant la bombolla de convivència. Els comerços de fins a 800 metres quadrats poden obrir tots els dies de la setmana, els bars i restaurants, mantenen el servei de consum a l’establiment de forma continuada, de 7:30 a 17 h. També es manté el toc de queda, de les 22 a les 6 h, i les trobades socials poden realitzar-se amb un màxim de 6 persones, tant en llocs públics com privats. Podeu consultar el conjunt de mesures aplicables fins al 28 de març al web canalsalut.gencat.cat.