Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (25/01/21)

Última revisió 12-02-2021 16:07
25/01/2021

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 25 de gener, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (25/01/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 31 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-44) i també s’han comptabilitzat 100 casos en els darrers 14 dies (-10). Actualment, l’índex de risc de brot és de 294.02 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha reduït respecte la setmana anterior (1080.61). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha baixat fins als 0.52 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa. El regidor de Drets Socials ha comentat que el descens de l’indicador de la taxa de reproducció de la pandèmia és una dada que ens permet ser “moderadament optimistes”.

Incidència a les residències

Ivan Sànchez ha explicat que la situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb 41 usuaris i usuàries, ja que la setmana passada es va produir una defunció per causes alienes a la pandèmia. No s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre les persones residents i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral. El regidor ha confirmat que al llarg d’aquesta setmana es preveu l’ingrés de dos nous usuaris i/o usuàries a la residència. D’aquesta manera, es donarà continuïtat a la represa del procés d’ingressos iniciat el passat 11 de gener.

El regidor de Drets Socials ha afirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central amb data de 22 de gener, mostren que el centre sanitari comptava amb 11 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un descens d’1 pacient respecte de la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 13 pacients per Covid-19, es van donar 12 altes, es va produir 1 defunció i 1 trasllat a altres centres hospitalaris. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 9 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana passada.

El regidor ha explicat que “des de l’hospital alerten que tot i que existeixi una certa estabilitat entre el nombre d’ingressos i la xifra d’altes, moltes de les persones que estan ingressant darrerament presenten símptomes més greus que durant la primera onada. Per tot això, cal extremar les mesures de precaució”.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. De l’18 al 25 de gener, la Policia Local ha efectuat 23 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 18 denúncies per incomplir les restriccions de mobilitat i 1 denúncia per no fer ús de la mascareta. El regidor, Ivan Sànchez, ha explicat que l’increment del nombre de sancions respon al fet d’augmentar el control del compliment de les restriccions establertes per les autoritats sanitàries i governamentals.

Pròrroga de les mesures vigents per evitar contagis

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha tornat a prorrogar les mesures vigents en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la Covid-19 a tot el territori de Catalunya. Aquestes mesures s’aplicaran fins al 7 de febrer i afecten la interacció social, la mobilitat i l’activitat comercial, entre d’altres. Les restriccions mantenen el confinament perimetral municipal durant tota la setmana i el toc de queda nocturn de 22 a 6 h. També es manté la limitació de 6 persones de dues bombolles de convivència en les trobades familiars i socials. Pel que fa al comerç, es manté el 30% de l’aforament en petit comerç i centres comercials de menys de 400 m2 i mercats no sedentaris. Caps de setmana tancats, excepte establiments dedicats a la venda de productes i serveis essencials.