Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (28/12/20)

Última revisió 09-03-2021 13:56
28/12/2020

El regidor de Drets Socials i primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha comparegut de forma virtual aquest dilluns, 28 de desembre, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. Els representants municipals han repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19, entre d’altres.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (27/12/20) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 74 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+37) i també s’han comptabilitzat 118 casos en els darrers 14 dies (+40). Actualment, l’índex de risc és de 1167.48 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha incrementat més del doble respecte la setmana anterior (550.35). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha augmentat fins a 1.87 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

L’alcaldessa ha alertat que les dades sobre el nombre de contagis han augmentat exponencialment els darrers dies i, per això, ha demanat extremar la precaució per evitar majors restriccions per part de les autoritats competents. Venturós ha remarcat que “cal anar molt alerta perquè amb aquestes xifres que estem donant ens hi va la vida dels nostres veïns i veïnes i és imprescindible seguir totes i cadascuna de les mesures de les autoritats sanitàries”.

Incidència a les residències

Montse Venturós ha comentat que la situació a la residència Sant Bernabé s’ha mantingut estable durant els darrers set dies. Actualment, hi ha 42 usuaris i usuàries, no hi ha casos amb diagnòstic positiu i no s’han registrat defuncions. També hi continua havent un cas amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

L’alcaldessa ha explicat que el Departament de Salut ha realitzat avui una inspecció a la residència per avaluar el centre i comprovar si compleix els requisits per reprendre l’ingrés de nous usuaris i usuàries. El procés d’ingressos als centres residencials de gent gran va quedar aturat al març quan va començar la pandèmia de la Covid-19.

Venturós ha confirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Pel que fa a la vacunació, Venturós ha explicat que el Departament de Salut ha determinat que el procés de vacunació es realitzi primerament a les residències públiques més grans. L’alcaldessa ha comentat que desconeix la data en què es començarà a vacunar a la ciutat. Tot i això, ha comentat que es manté un contacte estret amb el Departament de Salut i Salut Pública per poder conèixer en quin moment es produiran les primeres vacunacions a Berga.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Comarcal Sant Bernabé amb data de 23 de desembre, mostren que el centre sanitari comptava amb 9 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un increment de 2 pacients respecte de la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 7 pacients per Covid-19, es van donar 2 altes, es va produir 2 defuncions i 1 trasllat a un altre centre hospitalari. En referència al personal sanitari, es van registrar 7 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

Serveis de la Policia Local

El passat dilluns, 21 de desembre, van entrar en vigor les noves mesures per a la contenció de la Covid-19 que s’aplicaran fins a l’11 de gener de 2021 a tot Catalunya. Aquestes mesures afecten la interacció social, la mobilitat, el confinament nocturn, el sector de l’hostaleria i l’activitat esportiva. Les restriccions mantenien el toc de queda nocturn de 22 a 6 h, a excepció de les dates assenyalades de les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis i també es va establir el confinament perimetral comarcal durant tota la setmana. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Del 21 al 28 de desembre, la Policia Local ha efectuat 17 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 4 denúncies, 3 per incomplir les restriccions de mobilitat i també s’ha denunciat 1 local per incomplir la restricció horària d’obertura comercial.

Consciència i responsabilitat col·lectiva

L’alcaldessa ha reiterat que la situació actual és complexa i ha fet una crida per tal de respectar, ser corresponsable, tenir empatia i entendre que estem davant d’una pandèmia. Hem patit molt durant la primera i segona onada i sembla que en la tercera onada que arribarà, el Berguedà es troba en uns índexs elevadíssims que ens fan creure que la situació és extremadament complexa. Per això esperem el compliment de totes les mesures de seguretat, per la salut de tots i totes i per la salut col·lectiva.