El Consell Comarcal i l'Ajuntament de Berga fan una campanya de sensibilització per consolidar el bon ús del porta a porta

Última revisió 12-11-2021 14:26
11/11/2021

El Consell Comarcal del Berguedà i l’Ajuntament de Berga han presentat aquest dijous una campanya per consolidar el bon ús del sistema de recollida de residus del porta a porta i corregir alguns comportaments incívics. Aquesta iniciativa començarà a la capital berguedana el dia 15 de novembre i s’allargarà fins el març del 2022. Posteriorment s’estendrà a d’altres municipis de la comarca. El Consell i el consistori de la ciutat amb més habitants de la comarca han decidit fer un front comú per millorar diferents aspectes del model de recollida de deixalles que s’aplica a 12 dels 31 municipis del Berguedà.

A la capital es va posar en servei el 4 de novembre del 2018. Durant aquest temps s’han detectat situacions en què no es complien correctament les normes de la recollida selectiva i s’ha fet una tasca de seguiment per part d’informadors que ha aconseguit revertir moltes de les situacions. Malgrat això se segueixen produint alguns comportaments incorrectes i és aquest el motiu d’aquesta campanya que també vol donar resposta a les peticions ciutadanes de millora d’alguns aspectes del servei.

La campanya de comunicació i sensibilització es farà en diferents zones de Berga i afectarà totes les fraccions. Així s’ha informat en els darrers dies als representants del teixit social, a les associacions de veïns o de comerciants i als grans productors. Es durà a terme a través de cartells i comunicacions a les xarxes socials i de quatre tècnics que faran inspeccions a peu de carrer per comprovar que es compleixin les normes establertes.

A través d’aquesta campanya es recordaran qüestions bàsiques com que cal treure la brossa els dies establerts entre les 20 i les 22 h (ni abans ni després). Els dissabtes es realitza el reforç per al comerç entre les 12:00 i les 14:00 h. Així mateix, els residus s’han de treure al carrer amb els elements lliurats pel Consell Comarcal. No es pot deixar la bossa de residus a la via pública sense el seu cubell, contenidor o bossa homologats. També es recordarà que les bosses on es diposita la matèria orgànica han de ser compostables i no poden ser de plàstic en cap cas. La matèria orgànica que s’hagi posat en bosses no compostables no es recollirà.

La campanya també incidirà que totes les fraccions estiguin correctament separades. En el cas del rebuig no poden haver-hi residus que siguin reciclables i pertanyin a qualsevol de les altres fraccions (paper i cartró, envasos lleugers, orgànica o vidre). En la campanya es farà especial atenció al tèxtil sanitari (compreses, bolquers...) que s’ha de treure amb una bossa normal etiquetada com a tèxtil sanitari. Així doncs, en el cas del tèxtil sanitari, no s’ha de posar a la bossa del rebuig homologada que entrega el Consell Comarcal. Finalment, també es recordarà que està completament prohibit abandonar residus a la via pública. Fer-ho és una infracció i pot ser sancionable amb multes que van des dels 120 fins a 1.200.000 euros.

Els tècnics estaran a peu de carrer per comprovar que es faci bé la recollida selectiva. S’han dissenyat unes noves etiquetes que es posaran a les bosses de les persones que no ho facin bé on es veuen més clarament els motius: treure la brossa sense la bossa homologada i sense cubell, treure-la el dia que no toca, amb residus mal separats o sense bossa compostable o posar el cartró dins d’una bossa de plàstic. En paral·lel a la campanya també es farà un reforç de les inspeccions per part de la Policia Local de Berga.

Millorar el servei

El president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha explicat que aquesta ambiciosa campanya té per objectiu “millorar el funcionament del sistema”. Tot i que la majoria de la ciutadania realitza correctament la recollida selectiva “una minoria s’ha relaxat i cal reconduir-ho”. Josep Lara ha volgut agrair la tasca dels tècnics i la col·laboració amb el consistori berguedà per dur a terme aquesta iniciativa.

El president comarcal ha refermat l’aposta del Consell per la recollida selectiva de deixalles a la comarca. En aquest sentit ha recordat que es demanarà una ajuda a l’Agència Catalana de Residus per implantar el nou model de recollida de deixalles als 19 municipis de la comarca on no es fa el porta a porta.

D’altra banda, Vicenç Linares, el conseller de Medi Ambient i Sostenibilitat ha explicat que amb aquesta campanya s’aconseguirà “millorar la percepció de la ciutadania” sobre el servei “recollint només allò que toca, allò correctament triat i ben aportat al servei”. El conseller ha dit que també es millorarà l’estat de la via pública “evitant que hi hagi carrers bruts a causa de les bosses sense cubell, la brossa abandonada o els cubells que no es recullen perquè no s’han tret quan tocava”.

El conseller Linares ha dit també que fer correctament la recollida selectiva “suposa un benefici per al medi ambient atès que s’aconsegueix millorar la qualitat de les fraccions recollides”. Fer bé el porta a porta també suposa reduir el nombre de tones de residus que es dipositen a l’abocador comarcal “es redueix el cànon a pagar i s’allarga la seva vida útil” ha reblat Linares.

Per la seva banda Eloi Escútia, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Berga, creu que 'aquestes campanyes són importants per a seguir millorant l’actual sistema de recollida de residus i, per això cal incidir en la quotidianitat i reforçar la tasca informadora en els punts on es produeixen males pràctiques. Escútia també ha reiterat la necessitat de reduir la generació de residus i d’avançar cap a la implantació del sistema de pagament per participació o generació de residus'.

Horaris d’atenció a la ciutadania

Els ciutadans que tinguin dubtes els poden resoldre al punt d’atenció del porta a porta de Berga. Els horaris d’atenció al públic són: els dilluns de 10 a 13 h i els dimecres de 16 a 19 h al local del Telecentre (carrer del Programari Lliure) i els divendres de 10 a 13 h a l’Ajuntament. En aquests punts s’hi poden recollir les bosses d’envasos i de rebuig homologades de forma gratuïta. Per altra banda també es pot anar a recollir el cubell d’orgànica, el preu i la forma de pagament es poden consultar a: https://www.bergueda.cat/triem/cubells/.

D’altra banda, existeix un servei de voluminosos a la demanda així com també una deixalleria mòbil a la ciutat de Berga i una deixalleria fixa. Tota la informació dels serveis i horaris es poden trobar a la web el Consell Comarcal del Berguedà: https://www.bergueda.cat/triem/.

Per qualsevol dubte també es pot trucar al telèfon 660 411 398 de dilluns a divendres de les 9 a les 14 h.

(*) Notícia elaborada pel departament de comunicació del Consell Comarcal del Berguedà

Eloi Escútia, Josep Lara i Vicenç Linares en la presentació de la campanya de residus