El pianista Marco Mezquida oferirà una suite patumaire enllaçant diversos estils musicals durant el XXVI Concert del Memorial Ricard Cuadra

Última revisió 13-05-2024 16:11
13/05/2024

Música clàssica, jazz, flamenc, samba, reggaeton, música popular i lliure improvisació... Aquest és el segell musical de Marco Mezquida, el pianista que protagonitzarà el concert de músiques de La Patum.

La Patumada, que així és com es titula el concert d’enguany, promet ser un espectacle potent i un viatge musical especial per al públic assistent i pels músics de la banda del memorial que participen en l’espectacle.

El XXVI Concert del Memorial Ricard Cuadra es durà a terme el dissabte 25 de maig, a la plaça de Sant Pere, a les 21:30 h. En cas de mal temps, es traslladarà al Pavelló Vell. Les entrades anticipades es poden adquirir a l’Oficina de Turisme de Berga (C/ Àngels, 7) i també es podran comprar a les taquilles habilitades als accessos de la plaça abans de l’inici de l’espectacle. El preu és de 15 € amb cadira i 10 € sense cadira.

Immersió patumaire

Marco Mezquida ha acceptat el repte d’oferir la seva pròpia versió de la música patumaire. El reconegut pianista menorquí de prestigi internacional ha expressat el respecte que sentia a l’hora d’iniciar aquesta experiència musical. “Vosaltres porteu la música de La Patum a l’ADN, forma part de la vostra essència perquè des que us trobeu a la panxa de la mare, escolteu aquesta música i la teniu integrada. Jo respecto molt aquestes músiques que tenen una tradició potent, que tenen un culte, que la gent se sap les melodies i que hi ha molt d’amor en aquesta música”. Mezquida també ha destacat la motivació, el compromís i la implicació dels músics de la banda del memorial i ha assegurat que ha viscut “una de les experiències musicals més profundes i boniques de la meva vida”.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, també s’ha referit al respecte i l’estima per La Patum. “La música de La Patum ens acompanya des d’abans de néixer i quan som petits, a casa juguem a fer Patum a través de la música”. Sànchez ha agraït la participació del pianista i ha expressat la necessitat de “ser capaços de transmetre aquesta estima a tota la gent que ens visita per primera vegada i que ha de tenir respecte, no només per la música, sinó també per la nostra festa. Tenim una litúrgia que no volem perdre i tampoc volem que es trenqui. Per tant, hem d’aconseguir que la gent de fora que ve a viure la festa, l’entengui i en sigui partícip”.       

Sentiments a flor de pell

El director de la banda del Memorial Ricard Cuadra, Robert Agustina, ha destacat la qualitat de les composicions creades per Marco Mezquida. “El Marco ha preparat una obra espectacular i quan el sents tocar sembla que sigui de Berga de tota la vida perquè té les músiques perfectament integrades. Passa d’un estil a un altre d’una manera impressionant i ho enllaça tot perfectament. És una obra orgànica i crec que és un dels concerts dels quals se’n sentirà a parlar una bona temporada”. Agustina també ha compartit una bonica anècdota d’un dels primers assajos que van fer amb el pianista i que va fer emocionar els músics de la banda. “En un dels moments del concert s’interpreta el ball de l’àliga i ell fa una introducció en solitari amb el piano. Quan el vam sentir, a alguns dels músics de la banda els van saltar les llàgrimes”.  

Preestrena amb bona acollida

Marco Mezquida i la Banda del Memorial Ricard Cuadra van presentar la Patumada al Teatre Kursaal de Manresa, el passat 4 de maig. Ramon Gragés, membre del memorial, ha explicat que l’oportunitat d’actuar a l’equipament bagenc va sorgir l’any 2020, però la pandèmia va impedir que el concert protagonitzat pel Quartet Mèlt es pogués portar a terme. Gragés ha explicat que “l’actuació va anar molt bé i va agradar molt al públic assistent”. Pel que fa a l’estructura de l’obra que el públic berguedà podrà gaudir el 25 de maig, a la plaça de Sant Pere, “la primera part és una suite dividida en diferents temps, amb una introducció i els balls de La Patum, mentre que la segona part és un salt complet de Patum”.     

Ramon Gragés (Memorial Ricard Cuadra), Robert Agustina (Director de la Banda del Memorial Ricard Cuadra), Marco Mezquida (pianista) i Ivan Sànchez (Alcalde de Berga) durant la presentació del concert de músiques de La Patum
Ramon Gragés (Memorial Ricard Cuadra), Robert Agustina (Director de la Banda del Memorial Ricard Cuadra), Marco Mezquida (pianista) i Ivan Sànchez (Alcalde de Berga) durant la presentació del concert de músiques de La Patum
Autor: Ajuntament de Berga