El Ple de l'Ascensió aprova la celebració de La Patum de Berga, que es farà del 28 de maig al 2 de juny de 2024

Última revisió 12-05-2024 14:07
12/05/2024

L’Ajuntament de Berga ha aprovat la celebració de La Patum de 2024 durant la sessió extraordinària que s’ha portat a terme aquest diumenge 12 de maig.

Els regidors i regidores de la corporació municipal s’han reunit per aprovar la celebració de les festes del Corpus, que es portaran a terme del 28 de maig al 2 de juny de 2024. Les dates esmentades inclouen la celebració de La Patum de la Fundació La Llar (28 de maig), que l’any passat es va fer a la plaça de Sant Pere, amb motiu del 50è aniversari de la fundació. Després de la bona acollida que va tenir l’esdeveniment, l’entitat va valorar-ho internament i va acordar amb el consistori mantenir la festa a la plaça.

L’acord dels membres del plenari ha estat adoptat de forma unànime amb el vot afirmatiu dels disset regidors i regidores, fet que ha propiciat els aplaudiments del públic assistent al Ple de l’Ascensió.

Administradors i administradores

La sessió ha continuat amb el nomenament de les parelles d’administradors i administradores que s’encarregaran de representar els antics quatre barris de la ciutat durant la celebració dels actes principals de la festa berguedana.

 

Feixines o Capdamunt de la Vila (Fonolls):

Josep Escobet Casadesús i Marta Amat Gimenez

Sant Pere (Esclafidors Rebentats):

Jordi Jubany Boixader i Eva Manubens Ollé

Centre o Carrer Major (Esclafidors Embotits):

Marc Olonia Torrentallé i Laia Puig Llobet

Raval (Ravanisses):

Roger Úbeda Barniol i Albert Martínez Murcia

Reconeixement patumaire

També s’ha formulat la proposta per determinar les persones que rebran el títol de Patumaire i Patumaire d’Honor en reconeixement de la seva implicació en les tasques d’organització o el desenvolupament de la festa. Enguany, s’atorgaran 19 títols de Patumaire i 8 títols de Patumaire d’Honor.

 

Títols de Patumaire

Aitor Zumajo Esteban

Alba Comaposada Rial

Albert Valencia Garcia

Carme Valencia Garcia

Claudi Trasserra Baraut

Daniel Capdevila Fornell

Daniel Duran Sotomayor

Gerard Lopez Sánchez

Gerard Sunyer Bernadas

Jordi Jodar Bagué

José Manuel Araujo Sánchez

Josep Noguera Macià

Josep Tarrés Tarrés

Marc Adam Estruch

Marc Badia Ballús

Marc Rioja Gasull

Mireia Capdevila Garcia

Raquel Adelantado Costa

Toni Baños Tor

 

Títols de Patumaire d’Honor

Daniel Martín Giménez

Emma Vila Parcerisa

Ferran Cuartiellas Arévalo

Gerard Esteban Vilalta

Joaquim Martín Castilla

Joel Perarnau Marigil

Martí Ballús Edo

Remei Villegas Subirats

 

Posteriorment, s’ha nomenat les quatre parelles d’administradors i els representants de la comparseria patumaire per a la signatura del Llibre de Registres dels Administradors, Administradores i caps de colla de La Patum. És una tradició documentada des de l’any 1619, que va ser recuperada l’any 1993, complint-se enguany trenta-un anys de la recuperació d’aquesta tradició.

Cartells anunciadors de la festa

En aquesta sessió també s’ha donat a conèixer el resultat de la votació popular dels concursos de cartells anunciadors de La Patum i La Patum Infantil que es va portar a terme del 24 de març al 7 d’abril, a l’Ajuntament de Berga.

El cartell amb el lema ‘Ens veiem a la plaça!de Jaume Gubianas Escudé ha estat l’obra guanyadora del certamen amb 443 vots (50,45 %). El cartell titulat ‘Som gegants!d’Alexandra Bertral Gras ha estat la segona opció més votada amb 135 vots (15,37 %), fet que la converteix en l’accèssit del concurs. ‘Ballem!’ d’Alfonso Fernández de Nograno ha sumat 132 vots (15,03 %), seguit de la proposta ‘Ja s’escolta el tabaler’ de Susana Calvo Boira que ha obtingut 111 vots (12,64 %). La votació va comptar amb un total de 878 vots, dels quals, es van registrar 11 vots en blanc (1,25 %) i 46 vots nuls (5,23 %). Del total de vots nuls, 42 pertanyen al cartell titulat ‘2 en 1’ d’Eva Garcia de la Fuente, que va ser desqualificat durant el període de votació per incomplir les bases del certamen.  

Pel que fa a la categoria infantil, la proposta titulada ‘Esclat de Patumde Genís Mata de l’Escola Sant Joan ha estat la guanyadora amb 350 vots (38,88 %). Les següents propostes més votades han estat ‘Les comparses de foc’ de Paula Capdevila de l’Escola Santa Eulàlia (283 vots – 31,44 %), ‘El gegant de vidre’ d’Eudald Sensada de l’Escola Vedruna (92 vots – 10,22 %), ‘Els giravolts’ d’Aran Escànez de l’Escola Santa Eulàlia 79 vots – 8,77 %), ‘Saltant al ritme dels nans’ d’Anas Anannaz de l’Escola Santa Eulàlia (45 vots – 5 %) i ‘Les dues guites’ d’Eric Riba de l’Escola Vedruna (43 vots – 4,77 %). La votació va comptar amb un total de 900 vots, dels quals, es van registrar 7 vots en blanc (0,77 %) i 1 volt nul (0,11 %).  

Posteriorment, l’alcalde Ivan Sànchez i els tinents d’alcaldia, Aleix Serra i Rosa Rodríguez, han mostrat els cartells anunciadors de La Patum, La Patum Infantil i La Patum de La Llar. Meritxell Monell Sabata ha estat l’autora del cartell premiat del 13è Concurs de dibuix de La Patum de la Fundació La Llar.

La Patum és més que una festa

El Ple de l’Ascensió ha finalitzat amb els parlaments de l’alcalde de Berga i regidor de Patum, Ivan Sànchez, que ha iniciat la seva intervenció fent un agraïment a La Patum de La Llar per la decisió que la festa se celebri a la plaça de Sant Pere durant les pròximes edicions. Posteriorment, l’alcalde ha recordat la primera referència documentada de la celebració del Ple de l’Ascensió (1656) i la quantitat de vegades (368) que els membres del consistori han hagut de decidir si La Patum es podia celebrar o no, tenint en compte les circumstàncies econòmiques, bèl·liques o sanitàries. En aquest sentit, Sànchez s’ha referit a l’actualitat, a la cultura popular i la llengua catalana i ha refermat la idea que “La Patum és més que una festa i tot allò que passa al món i al seu entorn més proper i quotidià, no li hauria de ser indiferent”.  

L’alcalde també ha tingut un record per a les persones que ens han deixat en el darrer any patumaire. “Trobarem a faltar les cues del Ventura, el somriure etern del Lluiset de Ca la Porrera puntejant el seu estimat gegant vell i enguany també hem acomiadat el Jordi Camps, un artesà que ha fet que les comparses hagin arribat a nosaltres. Estic convençut que tots ells faran un darrer tirabol, com deia aquella cançó de Brams, i que allà on siguin, estiguin fent un dimecres de Corpus etern amb la Dolors (Santandreu), el meu bon amic Pep (Isanta) i amb tots aquells patumaires que ens han precedit i que estimem tant”.        

Sortida del Tabal

Un cop finalitzat el Ple de l’Ascensió, s’ha dut a terme la penjada dels cartells anunciadors de La Patum, La Patum Infantil i La Patum de La Llar a les cartelleres municipals de l’edifici consistorial. Posteriorment, un grup de músics vinculats a la festa han interpretat el ball de l’Àliga de La Patum al mig de la plaça de Sant Pere i quan el so de les campanes del rellotge de l’església de Santa Eulàlia han indicat les 12 del migdia, el repic del tabal ha començat a sonar. El tabaler ha recorregut els carrers i places del centre de la ciutat per anunciar que aquest any, es tornarà a celebrar La Patum.