El Teatre Municipal de Berga omple la temporada cultural de tardor i hivern amb una dotzena d'espectacles

Última revisió 08-10-2023 15:46
21/09/2023

Berga estrenarà una nova temporada cultural que es portarà a terme del 29 de setembre al 14 de gener.

El Teatre Municipal estrenarà una programació formada per una dotzena d’espectacles de teatre i música impulsada per l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, a través de Programa.cat.

La programació es completarà amb diferents propostes promogudes per les àrees d’Educació i Feminisme del consistori berguedà, l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus, Tràfec Teatre, l’Agrupació Teatral La Farsa, Munt d’Arts, la Fundació privada Tutelar del Berguedà, el Rotary Club del Berguedà, l’Exploratori dels Recursos de la Natura i la UPC.  

La regidora de Programació Cultural, Ermínia Altarriba, ha destacat que la major part de les propostes provenen del teixit associatiu i cultural berguedà. En aquest sentit, la regidora ha expressat la seva satisfacció pel fet “que hi hagi aquesta vitalitat amb les companyies, tant professionals com d’aficionats de la comarca i la ciutat, i estem molt contents d’acollir-nos al Teatre Municipal, que aporta una gran riquesa cultural per a tota la ciutadania".

Millores en l’equipament cultural

L’Ajuntament de Berga ha implementat una sèrie de millores al Teatre Municipal per valor d’uns 49.000 €. Per exemple, l’equipament cultural ha renovat el vestuari escènic, que inclou les diferents peces que formen part del cortinatge de la cambra negra i el teló de la caixa escènica. Aquesta actuació ha estat possible gràcies a una línia de subvenció de la Diputació de Barcelona per dur a terme actuacions de reforma, millora i manteniment d’equipaments culturals locals. Una altra de les millores efectuades ha estat la renovació de l’equip de so del teatre. Ermínia Altarriba també ha comentat que s’està treballant en l’actualització del projecte de sectorització per millorar la seguretat contra incendis per licitar les obres durant el primer trimestre de 2024. La regidora ha esmentat que l’actuació requerirà el tancament de l’espai durant uns mesos, però també suposarà una oportunitat a l’hora de buscar alternatives per programar espectacles adaptats a altres espais de la ciutat.

Propostes teatrals

La programació cultural compta amb una oferta variada de propostes per arribar a diferents públics a través d’espectacles que fomenten la reflexió i l’entreteniment. Per exemple, la primera proposta serà un espectacle gratuït de divulgació científica titulat ‘Les bombolles de l’Anton: Geometria amb bombolles de sabó’ que es farà en el marc de ‘La Nit Europea de la Recerca’ impulsada per l’Exploratori dels Recursos de la Natura, la Universitat Politècnica de Catalunya i l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga. 

Munt d’Arts apostarà pel teatre musical oferint una versió de la pel·lícula ‘Grease’ dirigida per Randal Kleiser i protagonitzada per John Travolta i Olivia Newton-John a final dels anys 70 del segle passat. La història està ambientada en un institut dels anys 50 i narra les històries d’amor d’estiu adolescent dels protagonistes.

Les noies de mim de Tràfec Teatre es retrobaran per interpretar ‘Estrip i sinònims’, un poema escènic inspirat en l’obra de Joan Brossa oferint una experiència teatral plena de moments nus i íntims compartits. La directora del muntatge, Lydia Canals, ha esmentat que “la intenció és reunir quatre persones que vam fer aquest espectacle quan estudiàvem a l’Institut del Teatre, fa 34 anys, i volem fer-lo des de la perspectiva que els nostres cossos han canviat. És una proposta una mica atrevida que ens fa molta il·lusió fer-la”.        

L’Agrupació Teatral la Farsa representarà ‘Som dones’, una adaptació de l’obra ‘Les cunyades’ de Michael Tremblay. La directora del muntatge, Angelina Vilella, ha parafrasejat Maria-Mercè Marçal per expressar que “les dones d’aquesta obra podrien ser tres vegades rebels, per ser dona, de classe pobra i de nació oprimida. Jo crec que aquesta obra agradarà molt perquè hi haurà gags de música, hi haurà rap i començarà amb una festa”.    

D’altra banda, l’entitat teatral també oferirà les tradicionals representacions d’Els Pastorets de Serafí Pitarra durant les festes de Nadal, que enguany seran dirigides per Eric Calderer i Marc Corominas. Calderer, ha manifestat la voluntat de “mantenir la línia artística dels últims anys i també volem consolidar els canvis estrenats l’any passat. Això vol dir continuar apostant perquè actrius de la nostra entitat puguin representar papers masculins”.

El tigre’ de Teatre de Guerrilla també formarà part de la programació. L’obra escrita i dirigida per Ramon Madaula i protagonitzada per Mercè Martínez i David Olivares narra la història d’un reconegut especialista en desenvolupament personal -altrament dit coach- ha de fer-se unes fotografies per un suplement dominical, però la fotògrafa encarregada de la sessió està passant per un mal moment personal.      

Espectacles en el marc del 25N

Alan’ és una de les propostes que l’àrea de Feminisme ha programat amb motiu dels actes del 25N, el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. És un musical inspirat en la vida de l’Alan Montoliu, un noi de disset anys que decideix suïcidar-se a causa de l’assetjament escolar i la transfòbia que pateix. L’espectacle comptarà també amb algunes sessions adreçades específicament al públic dels centres educatius berguedans.

La segona proposta relacionada amb el 25N serà ‘La motxilla de l’Ada’ a càrrec de la Tresca i la Verdesca. És una proposta transformadora sobre la identitat de gènere pel públic familiar.  

Formacions de l’EMMB

Una altra de les cites imprescindibles serà el concert protagonitzat per les grans formacions instrumentals de l’Escola Municipal de Música de Berga i el Conservatori de Música dels Pirineus, que compartiran escenari en diferents formats i estils musicals. Mònica Roca, secretària acadèmica de l’EMM Berga ha destacat que serà la segona edició d’aquest concert i que “les formacions participants (la Cobla, la Banda, la Big Band i l’Orquestra de corda) presentaran una petita part d’allò que hagin pogut treballar, des de setembre fins a desembre. És una pinzellada dels quatre gèneres de gran format que ofereix l’escola”.

La segona proposta del centre serà el ‘Concert de Nadal’ que comptarà amb la participació de les Corals Infantils de l’escola integrades per infants de 6 a 11 anys.    

Actuacions musicals  

Port Bo tornarà a la capital berguedana per a la seva cita anual solidària amb la Fundació privada Tutelar del Berguedà. El grup oferirà una cantada d’havaneres i cançó de taverna amb un repertori de temes propis i cançons populars.  

El Rotary Club dels Berguedà promou la programació de l’espectacle ‘ABBA. Te new experience’. Es tracta d’un concert que difon els grans èxits de la coneguda banda sueca que va contribuir a crear la música i l’estil dels anys 70 i 80 del segle XX. És un espectacle musical i escènic amb el nivell d’exigència que el grup mereix.

Informació i venda d’entrades

La venda d’entrades dels espectacles de pagament programats per l’Ajuntament de Berga es posaran a la venda a través del portal web www.ticketara.com.

Les entrades també es podran adquirir a la taquilla del Teatre Municipal de Berga, una hora abans de l’inici dels espectacles. L’àrea de Cultura també posa a disposició de la ciutadania un canal per atendre consultes a través de l’adreça de correu electrònic cultura@ajberga.cat.

Lydia Canals, Mònica Roca, Ermínia Altarriba, Angelina Vilella i Eric Calderer en la presentació de la programació cultural del Teatre Municipal de Berga
Lydia Canals, Mònica Roca, Ermínia Altarriba, Angelina Vilella i Eric Calderer en la presentació de la programació cultural del Teatre Municipal de Berga
Autor: Ajuntament de Berga