Berga celebrarà Els Elois recuperant el format habitual de la festa després de dues edicions marcades per la pandèmia.
Enguany, la celebració es portarà a terme del 22 al 24 de juliol i comptarà amb novetats relacionades amb la programació d’activitats infantils, els actes paral·lels o el lliurament de ferradures, entre d’altres. La festa està organitzada per l’Ajuntament de Berga i la Junta Conservadora d’Els Elois i compta amb la col·laboració de l’Agrupació Teatral La Farsa, l’Agrupació de veïns i comissió de festes de La Pietat, la Colla Sardanista Cim d’Estela, l’Associació vocal del Berguedà Da Capo i Bergacomercial.
Andreu Comas, regidor de Participació Popular de l’Ajuntament de Berga ha destacat la importància de recuperar la celebració de la festa i ha agraït la implicació de les diferents entitats que col·laboren cada any en l’organització d’Els Elois.
Josep Cuberas, president de la Junta Conservadora d’Els Elois ha animat els berguedans i berguedanes a participar en els diferents actes de la festa per tal de garantir-ne la preservació. També ha fet esment a l’homenatge pòstum que es farà a la historiadora, Dolors Santandreu Soler, durant l’acte de lliurament de ferradures. En concret, es farà l’entrega d’una placa a la família de la historiadora per reconèixer “la seva contribució perseverant a la festa d’Els Elois, a la seva fidelitat infrangible a la tradició berguedana i a la seva identificació plena amb la vocació i el destí d’aquesta ciutat”.
L’edició d’enguany ha estat treballada per la Comissió d’Els Elois i el Consell Municipal de Festes de Berga, que està integrat per representants dels diferents grups municipals del consistori i representants del teixit associatiu local. Això ha permès repensar la programació amb l’objectiu d’incorporar novetats i fer que la festa sigui més oberta i participativa. En aquest sentit, la festa d’Els Elois comptarà amb actes culturals i lúdics impulsats per entitats berguedanes durant la setmana de celebració de la festa i la setmana posterior. Es tracta d’un concert de música antiga a càrrec de l’Associació Vocal Berguedana Da Capo i dues jornades de la cursa d’obstacles inflables ‘Xtrem Race Berguedà Tour’ promogut per Bergacomercial. Maria Gracia, gerent de l’entitat comercial, ha explicat que l’activitat forma part de la campanya d’estiu per promoure el comerç de proximitat i que s’ha apostat per repetir la iniciativa després de l’èxit de l’any passat. “L’Xtrem Race ha fet una gira pel Berguedà i aquesta setmana arriba a Berga per celebrar la gran final del programa Berguedà Prix de TV Berguedà i la setmana que ve també hi haurà tapes i música al passeig de la Indústria per a totes aquelles persones que vulguin gaudir-ne”.
L’organització ha potenciat l’oferta d’activitats infantils amb la programació de diferents propostes pel públic familiar durant la tarda del divendres, 22 de juliol, a la plaça de Viladomat. En concret, hi haurà un taller per fabricar xapes de cavalls i un taller de maquillatge de cares d’animals. A més, hi haurà dues propostes artístiques a càrrec de Sàndal Produccions. La primera es titula ‘Horses in town’ i consistirà en l’arribada d’un cavall de fusta de mida real. La segona proposta és l’espectacle teatral ‘Animalia, Inc’ protagonitzat per un equip de biòlegs que plantarà el seu campament naturalista per explicar el comportament dels animals a través de titelles de fusta.
La festa recuperarà la celebració dels actes tradicionals com per exemple l’anunciament de la festa, les passades, la benedicció dels animals, el sopar popular, la festa jove, les recreacions del rapte de la núvia i la boda típica de l’Alt Berguedà, el Ballet de Déu, l’audició de sardanes, l’acte de lliurament de ferradures i el ball popular.
L’Agrupació Teatral La Farsa s’encarrega de l’escenificació de les recreacions del rapte de la núvia i la boda típica de l’Alt Berguedà, així com del Ballet de Déu. Lourdes Sensada, membre de l’entitat s’ha mostrat satisfeta de poder “recuperar la celebració d’aquests actes que es faran durant el cap de setmana al barri vell”.
L’Agrupació de veïns i comissió de festes de la Pietat elaborarà el sopar popular que es farà el dissabte al vespre a la plaça de la Pietat. Aureli Rodríguez ha destacat “la predisposició de l’entitat veïnal a l’hora de col·laborar amb les diferents iniciatives que es porten a terme a la ciutat” i ha convidat a tothom a participar en l’àpat.
L’organització d’Els Elois treballa per garantir el benestar dels animals que participen en la festa. El regidor de Participació Popular, Andreu Comas, ha apel·lat al “sentit comú de les persones participants per gaudir de la festa sense comprometre el benestar dels animals” i ha fet especial èmfasi en “la reducció al màxim de l’ús de l’aigua, tenint en compte les circumstàncies actuals de sequera i els incendis que s’estan produint al Bages”.
Una de les accions implementades en les últimes edicions ha estat la incorporació de recomanacions i advertències per al tracte respectuós dels animals en el material de difusió de la festa. Es tracta d’indicacions sobre la limitació de persones i infants que poden pujar damunt dels rucs durant les passades per evitar sobrecarregar-los, no fer ús d’utillatge per guiar els animals i no llançar aigua directament a la cara dels animals, entre d’altres.
Salvador Vinyes ha dissenyat el material de difusió de la festa d’Els Elois que enguany se centra en la protagonista femenina del Ballet de Déu. El dissenyador ha comentat que ha intentat fer una proposta diferent per donar visibilitat a altres elements destacats de la festa. Pel que fa a la imatge que il·lustra el cartell, Vinyes ha dit que “el dibuix pot ser clàssic, la tècnica no. Sempre que fas una feina com a dissenyador has de fer-ho des d’un altre punt de vista, has de donar informació que no és evident i que la gent no recorda, sinó la teva feina no té raó de ser”.
Aquest any, també s’ha portat a terme la renovació de la tradicional ferradura que s’atorga a les persones que col·laboren en la festa. Vinyes ha explicat que “el guardó simula un petit trofeu de ferro que inclou la ferradura que representa la sort”.
El programa de mà de la festa d’Els Elois està dedicat als elements característics de la festa. L’antropòleg berguedà, Joan Zamora, ha elaborat el text del programa que ofereix una mirada als animals de bast o animals de càrrega. Es tracta de les bèsties domesticades pels humans amb l’objectiu de transportar persones o mercaderies, així com de realitzar diverses activitats productives.
En total, s’han editat 500 programes que es distribueixen de forma gratuïta a l’Oficina de Turisme de Berga. A més, també s’han imprès 5.000 fulletons desplegables disponibles als comerços de la ciutat que inclouen la informació sobre la programació de la festa d’Els Elois de 2022.