La 3a. edició de la Cursa i Caminada de la Dona reivindicarà la importància de la investigació en la lluita contra el càncer

Última revisió 03-02-2022 10:19
01/10/2021

Córrer i caminar per donar visibilitat i reivindicar la necessitat de destinar recursos públics a la investigació de la malaltia del càncer. Aquest és l’objectiu de la 3a. edició de la Cursa i Caminada de la Dona impulsada per Ginkgo, l’Associació de Persones Afectades de Càncer del Berguedà, amb el suport de l’Ajuntament de Berga. Es tracta d’una prova esportiva no competitiva que després d’un any d’absència per la pandèmia de la Covid-19, tornarà a fer-se el pròxim diumenge, 17 d’octubre, a Berga. L’esdeveniment s’iniciarà a les 10 h, a la plaça Font del Ros.

Quilòmetres de solidaritat

La Cursa i Caminada de la Dona és un acte esportiu festiu, apte per a tothom, que consistirà en completar un recorregut de 6 quilòmetres al voltant de la serra de Noet. La prova començarà a les 10 h i tindrà dues modalitats per fer el recorregut caminant o corrent. El punt de sortida i arribada serà la plaça Font del Ros i per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament. El donatiu per participar en l’esdeveniment és de 10 € i inclou una samarreta commemorativa de la cursa de color verd. Les inscripcions es poden fer els dimarts, de 17 a 20 h, al local de Ginkgo situat al carrer de la Ciutat, 2 (Cal Fàbregas), a l’alçada dels quatre cantons, i també s’ofereix la possibilitat d’inscriure’s a través d’un formulari en línia disponible fins al 13 d’octubre en aquest enllaç: https://tmtiming.com/inscripcionscursaginkgo2021.

L’entrega dels dorsals es farà el dissabte, 16 d’octubre, de 10 a 13 i de 17 a 20 h, a Cal Fàbregas. En aquesta ocasió, no s’acceptaran inscripcions el mateix dia de la cursa. L’aportació aconseguida amb els donatius de la cursa i caminada es destinaran a l’IDIBELL, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge.

La 3a. Cursa i Caminada de la Dona organitzada per Ginkgo compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Berga, el Consell Comarcal del Berguedà, l’IDIBELL i l’aportació solidària de més d’una seixantena d’empreses berguedanes.

Els efectes de la pandèmia

La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, ha agraït la tasca i l’esforç del personal sanitari durant la pandèmia, però ha lamentat que “la majoria dels recursos es destinessin a la gestió de la Covid-19 i això va impossibilitar que es fessin totes les proves de cribratge per a la detecció de diferents tipus de càncer que s’haurien fet en condicions normals”. Fernández ha aclarit que aquesta situació va ser generalitzada per la crisi sanitària i ha destacat la importància de disposar de recursos per tal que es puguin portar a terme les tasques d’investigació que permetin millorar els tractaments i la qualitat de vida de les persones afectades i fer que la malaltia del càncer deixi de ser mortal.

L’alcalde i regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha fet una crida a la societat berguedana perquè la Cursa i Caminada de la Dona es converteixi en un acte reivindicatiu. Sànchez ha dit que cal “deixar clar i exigir als governs que d’una vegada per totes apostin per dotar de finançament a la sanitat pública, que s’ha demostrat que és de qualitat”. L’alcalde s’ha sumat al reconeixement del sector sanitari, ja que es tracta de “persones que van haver de tractar un virus invisible amb un pal i quatre canyes. La societat va haver de dotar de material a totes les persones que estaven a primera línia de foc perquè el govern no va tenir cap mena de previsió quan el virus s’estenia”.

El tractament del càncer de mama

La divulgació és una de les eines per fer front al desconeixement sobre la malaltia del càncer i, per això, l’associació ha programat una conferència que comptarà amb la participació d’una persona vinculada a la recerca i el tractament de la malaltia. El dimecres, 6 d’octubre, hi haurà una xerrada al Pavelló de Suècia (18 h) realitzada per Francesca Mateo, investigadora de càncer de mama de l’Institut Català d’Oncologia de l’Hospital Duran i Reynals.

Façana consistorial de color rosa

L’Ajuntament de Berga també s’adherirà a la commemoració del Dia Internacional del Càncer de Pit, que es farà el 19 d’octubre, col·locant un llaç rosa al balcó del consistori i il·luminant la façana de l’edifici amb llum rosada.

Presentació de la 3a Cursa i Caminada de la Dona