La 5a Cursa i caminada de la Dona se celebrarà el 15 d'octubre per contribuir a la investigació del càncer de mama

Última revisió 05-10-2023 18:04
05/10/2023

Berga tornarà a caminar i córrer per donar visibilitat al càncer de mama, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món.

Aquest és l’objectiu de la 5a edició de la Cursa i caminada de la Dona que se celebrarà el diumenge 15 d’octubre, a les 10 h. És una prova esportiva no competitiva i apte per a tothom impulsada per Ginkgo, l’Associació de Persones Afectades de Càncer al Berguedà, amb la col·laboració de Bergacomercial, l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà.

L’esdeveniment s’emmarca en la commemoració del Dia Mundial contra el Càncer de Mama (19 d’octubre) i té l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància del diagnòstic precoç del càncer de mama, tenint en compte que la prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia.

Quilòmetres d’esport i solidaritat

La Cursa i caminada de la Dona és un esdeveniment festiu que consisteix en completar un recorregut de 6 quilòmetres al voltant de la serra de Noet. La prova començarà i finalitzarà a la plaça Font del Ros i tindrà dues modalitats per fer el recorregut corrent o caminant. Per participar en la prova caldrà inscriure’s prèviament, de forma presencial o en línia, i el donatiu serà de 10 € per a persones majors de 10 anys.

Les inscripcions es podran fer presencialment fins a l’11 d’octubre, de 17 a 19 h, a la botiga de Ginkgo, situada al carrer de la Ciutat, 6. També s’ofereix la possibilitat de fer la inscripció a través d’un formulari en línia disponible en aquest enllaç:

https://inscriu.me/ca/cursa-de-la-dona

El pagament de la inscripció presencial caldrà fer-lo en efectiu, mentre que el de la inscripció en línia es podrà fer mitjançant la mateixa plataforma. No es faran inscripcions el mateix dia de la cursa, però sí que es permetrà fer el donatiu.  

L’entrega dels dorsals i bosses d’obsequi es farà el dissabte 14 d’octubre, a l’Hotel d’Entitats (C/ Mestre Pedret, 2), de 10 a 13 h i de 17 a 20 h.

Col·laboració de carnisseries i forns de pa locals

Ginkgo oferirà un esmorzar calent a les persones que participin en la cursa i caminada solidària. Una desena de carnisseries, xarcuteries i forns de pa de la ciutat que formen part de Bergacomercial s’han sumat a la iniciativa aportant els productes per elaborar els entrepans de l’esmorzar. Els comerços col·laboradors són els forns l’Espurna, Can Curtichs i Pabevsa i les carnisseries i xarcuteries Casa Fígols, Guitart, Rosell, Guixé, Casafont, Marmi i Colell. Jordina Serrano, presidenta de Bergacomercial, ha agraït la solidaritat dels establiments col·laboradors en aquest esdeveniment i ha destacat “la feina tant important que fa Ginkgo per les dones i pel conjunt de la societat”.  

Censura del càncer de mama a les xarxes socials

La plaça Font del Ros acollirà l’exposició fotogràfica impulsada per l’entitat berguedana per protestar contra la censura del càncer de mama a les xarxes socials. És una mostra que conté una trentena d’imatges en blanc i negre de dones amb l’objectiu d’exposar la realitat de la malaltia i protestar contra la invisivilització que han patit els últims anys quan han volgut difondre imatges amb motiu de la jornada commemorativa del càncer de mama i han estat retirades per considerar-se contingut sexual.

La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, ha reivindicat el fet d’anar més enllà del llaç rosa que s’utilitza habitualment per commemorar la jornada. Per a Fernández, “sembla que amb el color rosa sigui tot bonic, però això no és així i pot crear desinformació. El càncer de mama són les dones que apareixen a les fotos de la campanya”.

La mostra també es podrà veure el 19 d’octubre a la plaça de Sant Pere, dia en què la façana de l’Ajuntament de Berga s’il·luminarà de color rosa per mostrar el seu suport a la iniciativa. A més, l’exposició també farà parada a la Biblioteca de Gironella durant el mes de febrer de 2024.  

Donacions per a la investigació

Una de les funcions que realitza Ginkgo és l’organització d’activitats solidàries per a la recaptació de fons amb l’objectiu de destinar-los als centres d’investigació dels hospitals especialitzats en el càncer. La presidenta de Ginkgo ha fet balanç de les xifres assolides en els darrers anys i ha destacat que s’han recollit uns 33.000 € amb les curses i caminades. El dia de la cursa i caminada s’habilitarà un estand amb productes de marxandatge elaborats per l’entitat i els beneficis obtinguts se sumaran a la recaptació de l’esdeveniment esportiu.  

Xifres de la malaltia

La regidora de Salut i Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Andrea Corominas, ha aportat algunes xifres sobre el càncer de mama. Ha recordat que és la tipologia de càncer que afecta més freqüentment a la dona i és la primera causa de mortalitat en la dona a Espanya i els països del nord i el sud d’Europa. A Catalunya, es van diagnosticar 4.509 nous casos de càncer de mama l’any 2022. Davant d’aquestes xifres, Corominas ha destacat la importància d’incidir en la prevenció i la investigació per garantir la supervivència de les persones afectades de càncer. En aquest sentit, la regidora ha explicat que “cal donar molta importància al cribratge perquè això ens ha donat resolució a molts càncers primaris, així com a disminuir-ne la mortalitat”. També ha fet referència a la importància del factor psicoemocional, l’alimentació i l’activitat física, com a elements que afavoreixen la prevenció del càncer.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha parlat sobre el paper que han d’exercir les administracions i sobre “la obligació i la voluntat de continuar apostant per una sanitat pública, de qualitat i universal. Aquest fet pot semblar obvi, però en països del primer món on la sanitat és 100 % privada, si no et pots pagar una assegurança i et detecten un càncer és molt probable que no sobrevisquis”. Sànchez també ha comentat que hem de fer “que les nostres ciutats siguin cada vegada més agradables i amables per a la gent, ja que una bona alimentació, una bona salut esportiva i un bon entorn afavoreixen el benestar i la prevenció”. L’alcalde també ha valorat positivament la tasca feta per Ginkgo.   

Ramon Caballé, president del Consell Comarcal del Berguedà ha destacat “la necessitat de normalitzar el fet de parlar de la malaltia i ha animat tothom a puntar-se a la cursa i fer el donatiu sense esperar res a canvi perquè mai se sap el que ens pot venir”. Caballé ha agraït la tasca i la xarxa de suport creada per l’entitat i ha afegit que “les institucions hem de fer un pas al costat per deixar posicionar el teixit social de la ciutat i la comarca”. El president comarcal s’ha compromès a incrementar els recursos en les pròximes edicions de l’esdeveniment.

Ramon Caballé, Ivan Sànchez, Andrea Corominas, Aurora Fernández i Jordina Serrano durant la presentació de la 5a Cursa i caminada de la Dona
Ramon Caballé, Ivan Sànchez, Andrea Corominas, Aurora Fernández i Jordina Serrano durant la presentació de la 5a Cursa i caminada de la Dona
Autor: Ajuntament de Berga