Berga promou el coneixement, la popularitat i la versatilitat de la xocolata i la ratafia fent créixer la fira més deliciosa de la tardor, que es farà el dissabte 30 de novembre.
Es tracta de la vuitena edició d’un esdeveniment dedicat a dos productes d’elaboració artesana derivats del cacau i la maceració de nous verdes, respectivament. L’espai firal disposarà d’una trentena de parades que es concentraran al carrer del Roser i la plaça dels Països Catalans, però també hi haurà activitats el Casal Panxo. La Fira de la Xocolata i la Ratafia està impulsada per l’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo, que van unir esforços fa vuit anys per organitzar conjuntament aquest esdeveniment que inclou la fira xocolatera i el concurs de ratafies artesanes.
Ermínia Altarriba, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, ha destacat la importància de l’especialització de la fira. “Les fires monogràfiques tenen molt bona acollida perquè tenen un producte estrella. A més, aquesta fira està molt ben situada en el calendari firaire de la ciutat perquè està encarada a l’època de Nadal i és un moment en què la gent té predisposició a comprar els torrons i la ratafia per celebrar les festes”. Per a la regidora també és rellevant diversificar la celebració de les fires i fer-les en diversos espais i eixos comercials del municipi.
Enguany, la fira tindrà parades de cremes i licors de ratafia elaborats a partir de la maceració de nous verdes amb diverses fruites, herbes, arrels i espècies. Hi haurà una barra de tastos per degustar diferents ratafies comercials que es podran trobar a la fira. Els tiquets es podran adquirir en el moment del tast al preu de 5 €.
També hi haurà estands dedicats a la xocolata amb una gran varietat de productes com per exemple crema de xocolata, torrons, bombons, neules, cacau en pols, rajoles, roques de xocolata i fruits secs, galetes, pastissos, llibres, etc. Les parades s’ubicaran al carrer del Roser, de 10 a 20 h. La mostra inclourà un espectacle infantil, actuacions musicals, xocolatada popular i un sopar ratafiaire.
La fira es completarà amb la celebració de la 15a Festa de la Ratafia de Berga impulsada pel Casal Panxo, que inclourà tastos de ratafies comercials presents a la fira i el tradicional concurs de ratafies artesanes. Pel que fa al concurs ratafiaire, constarà de dues fases: la fase eliminatòria que es farà al matí, a la plaça dels Països Catalans, i la fase final que es farà a la tarda al Casal Cívic i Comunitari de Berga.
Arnau Borràs, membre del Casal Panxo, ha explicat que en aquesta edició s’espera arribar a la seixantena de ratafies participants. Per a Borràs, “el més bonic de la ratafia és fer-la perquè permet conèixer l’entorn i les plantes que tenim a la zona. A més, és una beguda tradicional molt arrelada al nostre territori”.
Enguany, hi haurà diferents punts de recollida de les ratafies participants: Casal Panxo i Vins Simón (Berga), Perruqueria Abel Imma (Bagà), Queviures Bertran (Puig-reig), Cal Pensiró (Perafita), Fleca Cal Parra (Olost), La Sobirana Cooperativa (Santa Coloma de Farners) i Casal popular Boira Baixa (Manlleu). L’entrega de ratafies en els punts de recollida situats a Berga es podrà fer fins al 27 de novembre, mentre que als punts de fora de la capital berguedana es farà fins al 24 de novembre. La inscripció per participar en el concurs es pot fer fins al 27 de novembre al portal web www.festaratafiaberga.cat. El preu és de 5 € per cada ratafia presentada i es poden presentar un màxim de 4 ratafies per persona.
La Festa de la Ratafia es completarà amb un sopar ratafiaire i concert amb el grup Pascual i els Desnatats, que es farà al Casal Panxo. La compra de tiquets es podrà fer al web www.festaratafiaberga.cat.