La Fira de Santa Tecla mantindrà l'essència agrícola i ramadera i inclourà un espai divulgatiu del Parc Natural-Cadí Moixeró

Última revisió 16-09-2023 15:20
12/09/2023

Berga celebrarà una nova edició de la Fira de Santa Tecla els dies 23 i 24 de setembre, a l’espai firal del passeig de la Indústria.

Es tracta d’una mostra tradicional que enguany aposta per mantenir l’essència del sector primari, però també incorporarà un espai de divulgació sobre els espais naturals protegits a través de la col·laboració del Parc Natural Cadí-Moixeró. La fira es completarà amb la mostra de bestiar de diferents explotacions ramaderes, més d’una vintena de parades d’artesania, venda de productes agroalimentaris, mostra de formatgeries amb ramat propi, exposició de vehicles d’ocasió i la programació d’activitats culturals durant tot el cap de setmana, entre les quals destaca l’actuació de l’humorista Fel Faixedas.

Repensar les fires

La regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Ermínia Altarriba, ha destacat la importància de les fires per a la ciutat, però ha esmentat “la necessitat de trobar l’encaix entre la tradició i la modernitat”. En aquest sentit, Altarriba ha explicat que s’ha iniciat un procés per repensar les fires juntament amb els agents comercials i industrials. Pel que fa a la Fira de Santa Tecla, la regidora ha dit que “enguany serà continuista i mantindrà l’essència, però haurem d’introduir millores i anar creant imputs per fer-la més atractiva als expositors, ja que pels visitants ja ho és, i que vegin la necessitat de ser-hi”.

La riquesa i el respecte a la biodiversitat

Una de les novetats d’aquesta edició serà l’habilitació d’un espai a la plaça de Viladomat dedicat al Parc Natural del Cadí-Moixeró, on s’oferiran tallers infantils i una mostra expositiva per donar a conèixer aquest espai protegit entre els berguedans i berguedanes. El director del parc, Jordi Garcia Petit, ha agraït la possibilitat de “ser present a la fira per acostar aquesta realitat, no només des del punt de vista de la tradició, amb la importància que tenen les activitats tradicionals com la ramadera o l’aprofitament forestal, sinó també la part d’ús social, lúdic i divulgatiu d’aquests espais naturals”. Garcia Petit ha avançat que “la idea dels tallers serà mostrar com ens hem de comportar a la natura i com podem ajudar a conservar-la i millorar-la”. L’espai “Viu el Parc” també “disposarà de plafons sobre productors locals que fan realitat que les activitats ramaderes es tradueixin en una activitat econòmica que ajudi a mantenir la gent del territori”.  

Un monòleg o una roda de premsa amb Fel Faixedas

Una de les iniciatives implementades durant la Fira de Maig va ser la programació d’un espectacle d’humor que va tenir molt bona acollida. En aquesta ocasió, l’humorista Fel Faixedas oferirà el monòleg interactiu Faixedas i punt, el dissabte 23 de setembre a les 20:30 h, a l’espai “Gaudim la cultura”, situat a la zona central del vall. Es tracta d’un espectacle d’humor, de petit format, on la interacció amb el públic fa que cada funció sigui única i diferent. És un monòleg o una roda de premsa? Ho és tot! Històries esbojarrades, improvisacions compartides i riures assegurats al llarg de 70 minuts de bon humor.   

L’espectacle serà de pagament i hi haurà 300 entrades disponibles, que es podran adquirir a partir del divendres 15 de setembre, a les 9 h, al portal web www.ticketara.com. El preu serà de 10 € (entrada anticipada) i 13 € (entrada a taquilla).

Activitats de la fira

La Fira de Santa Tecla comptarà amb una programació d’activitats tradicionals, gastronòmiques i culturals. Per exemple, hi haurà mostra de bestiar de races autòctones catalanes, mostra agrícola i venda de productes de la terra, mostra de formatges de pastors i pastores dels Països Catalans, tastos  i maridatges de vins i formatges, mercat d’artesania i alimentació, mostra de vehicles d’ocasió, concurs d’hortalisses estrambòtiques, trobada d’acordionistes, trobada de puntaires, ballada de country i animació amb Josep Badia i PD Toni Malé, entre d’altres.

Pel públic infantil hi haurà passejades amb poni, fira d’atraccions, taller de batucada, taller de natura amb colors, agrocircuit amb minitractors i jocs al carrer.

Jordi Garcia Petit i Ermínia Altarriba durant la presentació de la Fira de Santa Tecla 2023
Jordi Garcia Petit (director del Parc Natural Cadí-Moixeró) i Ermínia Altarriba (regidora de Promoció Econòmica) durant la presentació de la Fira de Santa Tecla 2023
Autor: Ajuntament de Berga