La Fira del Joc i de Nadal de Berga celebra una dècada de passió pel joc

Última revisió 29-11-2022 13:20
29/11/2022

El 6 de desembre farà 10 anys que va néixer la Fira del Joc i de Nadal de Berga. És un esdeveniment de referència en l’àmbit del joc i les fires, ja que aglutina persones de diferents generacions que es retroben per compartir una jornada lúdica al voltant de tota mena de propostes divertides i sorprenents.

Enguany, la mostra tindrà un espai d’exposició i venda de jocs, una fireta de productes d’alimentació i artesania nadalenca i diferents zones de jocs tradicionals, jocs de taula i jocs gegants reciclats. A més, hi haurà presentacions de llibres, tallers, contes i un espai per provar prototips de jocs no editats. La fira més juganera de la ciutat se celebrarà el dimarts, 6 de desembre, al passeig de la Indústria, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. La Fira del Joc i de Nadal està organitzada per l’Ajuntament de Berga i la Cia. De Jocs l’Anònima amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Una dècada de bagatge lúdic   

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha destacat la feina de la Cia. de Jocs l’Anònima a l’hora de crear i consolidar la fira assegurant que “sense l’Anònima hauria estat molt difícil que aquesta fira celebrés deu edicions. Són l’alma mater d’aquest esdeveniment i s’han implicat com mai en la celebració d’aquest aniversari”. Òscar Garcia de la Cia. de Jocs l’Anònima ha agraït la confiança del consistori, el personal tècnic i totes les persones que hi ha darrere d’aquesta fira i ha avançat com serà la mostra d’enguany. Garcia ha explicat que “hi haurà novetats, però volem que la gent gaudeixi d’allò que hem acumulat aquests 10 anys. No és una fira per a descobrir, sinó una fira per gaudir i aquesta és l’essència del joc. Hi haurà molts espais on poder jugar, gaudir i passar una jornada espectacular pares, mares, avis, àvies, nens, nenes... i totes les persones de diferents generacions que vulguin interactuar”.

Llibres i prototips de jocs

La Fira del Joc i de Nadal comptarà amb diverses novetats. Per exemple, la Cia. de Jocs l’Anònima presentarà el llibre ‘Sonos Ludum. Paisatge sonor del joc a Catalunya’. Es tracta d’una publicació que recull la tradició dels jocs populars del territori català (bitlles, morra, quinto, bèlit, tir de fona, lluita de bac, dòmino, baldufa, futbolí, etc.) i que permet sentir els sons d’aquests jocs a través de codis QR.

La fira també incorporarà un espai dedicat a la mostra de jocs que es troben en procés d’elaboració, per tal que el públic pugui provar-ne els prototips. Òscar Garcia ha comentat que “es tracta de jocs que no es troben al mercat perquè no han estat editats. Volem que la gent sàpiga que el joc té un procés artesanal molt llarg, ja que pot tardar dos o tres anys en veure la llum entre que es prepara, es prova i s’edita”.

Espais del recinte firal

L’espai firal disposarà de diferents espais per distribuir els productes i les activitats al llarg del passeig de la Indústria. En concret, la fira tindrà una quinzena d’expositors especialitzats en jocs i joguines per tal d’assessorar el públic assistent. A més, hi haurà una fira formada per una desena de parades d’artesania i productes d’alimentació relacionats amb Nadal. També hi haurà diferents espais pels jocs de carrer, els jocs tradicionals, jocs inclusius i jocs gegants construïts amb materials recuperats per la companyia Guixot de 8. Aquest any, també hi haurà la participació del Festival de Joc dels Pirineus que dinamitzarà un joc de rol per a tothom.

Vetllada de jocs i torneig de Catan

La Fira del Joc i de Nadal s’iniciarà el divendres, 2 de desembre, amb una nit de jocs que es portarà a terme a l’Espai Jove, a partir de les 21:30 h. L’equipament juvenil també acollirà la 4a edició del Torneig de Catan. Es tracta d’un campionat dedicat a aquest joc de taula d’estratègia i atzar que consisteix en conquerir una illa rica en recursos naturals construint pobles i ciutats, establint rutes comercials, etc. El torneig es farà el dissabte, 3 de desembre, a les 21 h. Per participar-hi, cal inscriure’s enviant un missatge de WhatsApp al telèfon 667 840 303.

El valor de les entitats

La fira compta amb gairebé una quarantena de voluntaris i voluntàries que s’encarreguen de dinamitzar els diferents espais de joc. Són persones que col·laboren amb la Cia. de Jocs l’Anònima, però que alhora també formen part d’altres entitats de la ciutat. Per tal de donar visibilitat a la tasca d’aquestes persones i del teixit associatiu, els monitors i monitores vestiran la indumentària de les entitats a les quals pertanyen. En aquest sentit, la regidora Rifà ha esmentat que “aquest fet és molt exemplificant de fins a quin punt el joc és transversal i pot generar la suma d’esforços, ja que els jocs són per a tothom i són l’excusa per a moltes altres coses: per retrobar-te jugant, per a les sobretaules dels diumenges, per acabar una vetllada...”.

Òscar Garcia també ha apuntat la idea d’organitzar pròximament una competició de jocs de taula en què participin representants de les diferents entitats per compartir una vetllada lúdica al voltant dels jocs.