La Patum de 2024 potencia l'oferta cultural entorn de la festa i recupera el patrocini privat

Última revisió 17-05-2024 11:55
17/05/2024

Berga ultima els preparatius per a la celebració de La Patum completant les tasques logístiques i de coordinació per vetllar pel bon desenvolupament de la festa.

La pandèmia va suposar un punt d’inflexió, ja que des de La Patum de la represa s’ha treballat per fer créixer l’oferta cultural entorn de la festa mitjançant la creació de l’espai cultural de concerts o la programació de propostes per difondre el coneixement, la tradició i el patrimoni de la festa. L’edició d’enguany presenta algunes novetats destacades com per exemple l’estrena dels vestits dels gegants, una exposició sobre la indumentària dels gegants al llarg de l’últim segle, la recuperació del patrocini econòmic privat o el canvi d’ubicació de les atraccions de grans dimensions.

Suport econòmic d’administracions supramunicipals

L’Ajuntament de Berga destina uns 330.000 € de fons propis a la celebració de La Patum. Des de l’any 2022, la festa compta amb el finançament estable del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través d’un conveni que establia la quantitat de 100.000 € anuals durant quatre anys. L’any passat, l’aportació de la Generalitat va augmentar fins als 125.000 € i aquest any es mantindrà la mateixa xifra econòmica. A més, la Diputació de Barcelona aportarà 15.000 €, mentre que el Consell Comarcal del Berguedà destinarà uns 48.500 € per a les campanyes de foment d’hàbits saludables, la implementació de mesures d’accessibilitat i els busos de Patum.

Vera és patumaire

Un dels objectius de l’àrea de Patum era recuperar el patrocini privat de la festa. Enguany, l’Ajuntament de Berga i l’empresa Vera han establert una col·laboració per tal que l’empresa catalana de telecomunicacions sigui el patrocinador oficial de La Patum de 2024. Aquesta col·laboració oscil·larà entre els 10.000 i els 15.000 €, però Vera arriba a La Patum amb la voluntat de quedar-se i amb perspectives de créixer conjuntament. Aquesta aportació permetrà a Vera gaudir de diferents espais publicitaris a la ciutat, repartirà mocadors patumaires i durà a terme altres accions durant les festes de Corpus.

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, s’ha mostrat satisfet amb l’acord i ha remarcat que “el consistori no havia renunciat a comptar amb un patrocinador privat, però calia que l’empresa que es vinculés a La Patum compartís els valors i objectius de la festa. Vera encaixa amb aquests valors i també amb la igualtat d’oportunitats i l’equilibri territorial”.

Jordi Compte, director general de Vera ha destacat el compromís de l’operadora amb la preservació i la promoció de la cultura i les tradicions catalanes. “Ens complau revertir part dels nostres ingressos en fomentar que a Catalunya passin coses, especialment en esdeveniments culturals on compartim valors. Forma part de la nostra filosofia i amb aquest patrocini reiterem el nostre compromís amb el creixement cultural de Catalunya i la seva gent”.

Estrena dels vestits dels gegants i exposició complementària  

Una de les novetats principals serà l’estrena dels nous vestits dels gegants de La Patum. La ciutadania podrà contemplar el vestuari renovat de les dues parelles de gegants amb un acte que es farà el dissabte 25 maig, al Convent de Sant Francesc (11 h), a càrrec de Jordi Rafart, dissenyador i modista berguedà; Albert Rumbo, historiador; Daniel Massana, cap de colla dels gegants de La Patum i Ivan Sànchez, alcalde de Berga i regidor de Patum. Els nous vestits dels gegants es podran veure durant tot el cap de setmana: el dissabte 25 de maig, de 12 a 14 h i de 17 a 20 h i el diumenge 26 de maig, d’11 a 14 h i de 17 a 20 h.

La presentació dels nous vestits els gegants es complementarà amb una exposició titulada “100 anys d’història a través de la mirada dels gegants”. És una mostra de la indumentària dels quatre gegants de La Patum, des del 1927 fins al 2023. El públic podrà contemplar l’evolució de vestuari dels gegants al llarg d’un segle, ja que s’exposaran els cinc vestits que han lluït les dues parelles de gegants en els últims cent anys i altres elements més antics.

Reubicació de les atraccions grans

Una altra de les novetats serà el canvi d’ubicació de les atraccions de grans dimensions, que se situaran a l’esplanada de terra de la zona nord de la Rasa dels Molins i en l’asfalt del tram de la Gran Via. Això comportarà alteracions en la circulació, ja que s’invertirà el sentit del vial de baixada que connecta la Gran Via amb el carrer Pere III, i el vial de pujada que enllaça el carrer Pere III amb els carrers Altarriba i Godolà i Gran Via. 

La reubicació de les atraccions farà que no es pugui aparcar a l’esplanada de terra, però hi haurà altres espais de la ciutat destinats a l’aparcament de vehicles indicats en l’aplicació per a dispositius mòbils de La Patum:

  • Passeig de les Aubes – Entrada Berga Sud
  • Avinguda del canal Industrial – Zona sud
  • Entrada Berga Centre – Esplanada inferior del Centre d’Acollida Turística
  • Zona del Camp Municipal d’Esports
  • Zona Telecentre
  • Urbanització dels Quaranta Pilans
  • Zona esportiva – Esplanada inferior del Pavelló Nou
  • Aparcament públic de l’Hospital de Berga
  • Pàrquing exterior del supermercat Mercadona. Aquest aparcament es podrà utilitzar el dijous 30 de maig, de 9 a 22 h. A les 22 h, el pàrquing quedarà tancat i no es podrà accedir ni sortir.

Es recomana al veïnat evitar els desplaçaments innecessaris amb vehicle durant els dies de Corpus i es demana al públic visitant que respecti les zones d’aparcament habilitades, que no estacioni en zones que entorpeixin la circulació ni en zones destinades al pas de vianants.

Dispositiu de seguretat

El dispositiu de seguretat serà el mateix que l'any passat. Es tracta d’un dispositiu dimensionat per donar cobertura a les zones on es desenvolupen els actes principals de la festa. El desplegament comptarà amb efectius dels cossos de seguretat i emergències de la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, el SEM, Creu Roja, Bombers i seguretat privada. A més, es mantindrà el dispositiu de Mossos d’Esquadra amb drons i s’habilitarà l’hospital de campanya, a la plaça de Viladomat. També hi haurà un dispositiu mèdic a l’ajuntament per garantir l’assistència a l’arribada de les passades, moment en què es fan els tirabols a la plaça de Sant Pere. Així mateix, l’Hospital de Berga també forma part del dispositiu atenent les urgències ordinàries i les derivades del desenvolupament de festa. 

Ivan Sànchez (Ivan Sànchez) i Jordi Compte (Director general de Vera) durant la presentació de les novetats de La Patum 2024
Ivan Sànchez (Ivan Sànchez) i Jordi Compte (Director general de Vera) durant la presentació de les novetats de La Patum 2024
Autor: Ajuntament de Berga