La Patum de Berga continua apostant per ser una festa lliure de violències sexistes amb la campanya "Vull la nit!"

Última revisió 17-05-2024 10:06
17/05/2024

“Vull la nit!” i La Patum van vincular-se fa sis anys per promoure unes festes lliures de sexisme al municipi.

La capital berguedana ha continuat treballant per implementar accions amb l’objectiu de prevenir les violències sexistes i crear espais segurs durant La Patum, però també durant festes que es porten a terme a la ciutat al llarg de l’any. La campanya “Vull la nit!” ha anat incrementant les accions durant les darreres edicions de la festa per donar visibilitat a la iniciativa i promoure la prevenció sobre les violències masclistes, les agressions sexuals i les violències lgtbifòbiques.

Per fer-ho, l’Ajuntament de Berga tornarà a habilitar punts liles i reeditarà material de difusió a través de diferents articles de marxandatge com per exemple fulletons, adhesius, samarretes, banderoles o gots, entre d’altres. La campanya impulsada per les àrees de Feminisme i Joventut del consistori berguedà té el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Punts liles estàtics i itinerants

El Punt Lila ha esdevingut un servei imprescindible per donar resposta a les necessitats de les persones que participen i assisteixen a la festa. És un punt de referència dinamitzat per un equip professional que porta a terme un servei d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violències masclistes en espais d’oci nocturn.

Enguany, hi haurà servei de Punt Lila a la plaça de Viladomat els cinc dies de Patum i també s’habilitarà un altre punt durant les nits de concerts a l’espai cultural de les Barraques de La Patum, el divendres i el dissabte, a la plaça Cim d’Estela. A més, hi haurà servei itinerant durant les nis de dimecres i dijous. Els punts liles seran  gestionats per Mediare, una consultoria especialitzada en joves, drogues, gènere i oci nocturn. Els horaris i ubicacions del servei seran els següents:

Dimecres, 29 de maig

Pl. Viladomat i servei itinerant: de 20 a 4 h

Dijous, 30 de maig

Pl. Viladomat i servei itinerant: de 20 a 3 h

Divendres, 31 de maig

Pl. Viladomat i plaça Cim d’Estela (Barraques de La Patum): de 20 a 3 h

Dissabte, 1 de juny

Pl. Viladomat i plaça Cim d’Estela (Barraques de La Patum): de 20 a 5 h

Diumenge, 2 de juny

Pl. Viladomat: de 21 a 5 h

Formació feminista

El consistori ha dut a terme dues sessions formatives adreçades a diferents col·lectius. Aquest any, s’ha fet una formació a membres de les colles de la comparseria patumaire i també s’ha format el personal de l’organització de la festa que farà tasques d’atenció al públic. Les sessions es van completar el 6 d’abril i el 15 de maig i es van tractar qüestions relacionades amb la construcció social de gènere, la cultura del consentiment, les violències masclistes o la construcció d’espais igualitaris des d’una perspectiva feminista, entre d’altres.

Fulletó informatiu

S’editarà un fulletó informatiu de la campanya “Vull la nit!” amb els horaris i els telèfons d’atenció en cas que es produeixi qualsevol situació de violència sexista i una petita guia d’actuació titulada “Busquem una resposta, pots sol/a?”.

Samarretes

Per promocionar i donar visibilitat a la campanya, els membres de l’organització no uniformats, les persones que gestionen els punts liles i les persones que gestionen el servei de barres de l’espai cultural de les Barraques de La Patum vestiran la samarreta amb el logotip patumaire, renovat i dissenyat per la il·lustradora Mar Guixé, per promoure unes festes lliures de sexisme. Una de les novetats d’aquesta edició serà la venda de la samarreta oficial de la campanya “Vull la nit!”, que es podrà adquirir a la barra de còctels sense alcohol de la plaça de Viladomat. La samarreta costarà 15 € hi haurà un model amb mànigues de color lila i un altre model sense mànigues de color negre.

Adhesius patumaires i feministes

El consistori ha reeditat l’adhesiu patumaire de “Vull la nit!” mantenint el mateix disseny que l’any passat. Es tracta d’un article de marxandatge que pretén transmetre l’essència patumaire i la reivindicació feminista. Com a novetat, també s’han editat adhesius més petits per enganxar-los al telèfon mòbil i xapes amb els lemes “Soc com vull” i “Festes lliures de sexisme”.

Pancartes, banderoles, vinil, cintes i lones

La campanya “Vull la nit!” disposa de pancartes de grans dimensions que van ser impreses quan es va posar en marxa la campanya, el novembre de 2017, per tal de donar a conèixer la iniciativa. Aquestes pancartes es col·locaran en diversos espais de la ciutat per potenciar la difusió de la campanya. També es reutilitzaran les banderoles que s’instal·laran en l’enllumenat públic de la ciutat, tal com es va fer l’any passat.

També s’ha mantingut el vinil que conté el logotip de La Patum acompanyat pel lema “Lliure de sexisme”, a la plaça de Sant Pere. Es pot visualitzar a la part ascendent de la barana, a prop de la font d’aigua que hi ha situada abans de l’inici del tram d’escales que condueixen a les voltes d’en Claris (La Berruga). El mateix missatge del vinil es podrà llegir a les cintes de les identificacions del personal de l’organització de la festa.

En aquesta ocasió, també s’instal·laran les lones que decoraran els laterals de l’escenari dels concerts que es portaran a terme a l’espai cultural de les Barraques de La Patum el 31 de maig i l’1 de juny, a la plaça Cim d’Estela.

Gots reutilitzables  

L’espai cultural de les Barraques de La Patum disposaran de gots reutilitzables per servir la beguda durant la celebració de la programació musical que es portarà a terme el divendres i el dissabte. Els gots inclouen una imatge en què apareixen dues persones caracteritzades amb la vestimenta típica patumaire i el lema “Per una Patum lliure de sexisme”. La decoració dels gots està disponible en color verd, vermell, lila i negre.